Prečo Microsoft predstaví dve verzie HoloLens

Microsoft HoloLens

HoloLens je jedným z najzaujímavejších produktov posledných rokov a napríklad v redakcii nás zaujal oveľa viac, než napríklad Apple Watch, ktoré boli predstavené o niečo skôr. Rozdiel je totiž vo využití a Microsoft nám už na prvom evente odprezentoval, že sa jedná o niečo, čo zmení budúcnosť počítačov a čo by sme radi (minimálne) vyskúšali. Okrem toho, že HoloLens čoskoro využijeme pri práci s 3ds Maxom alebo pri videohovoroch cez Skype, však existuje vysoká pravdepodobnosť, že HoloLens bude slúžiť aj na hranie hier. Vlastne, to nám už Microsoft naznačil ukážkou Minecraftu v obývačke.

Ale je jasné, že nikto si nekúpi HoloLens za 1000€ až 1500€ len na to, aby na ňom hral hry. Samozrejme, cena sa môže líšiť, ale vzhľadom k tomu, že hlavný model HoloLens obsahuje procesor Intel, holografický procesor a ďalšie hardvérové novinky, rozhodne nečakáme nízku cenu. Phil Spencer však vraví, že tím Xbox skúma využitie v kombinácii s Xbox One a je teda možné, že špeciálne pre hráčov bude vyvinutá lacnejšia alternatíva, ktorej cena bude oveľa nižšia a bude ponúkať dostatočne výkonný hardvér na to, aby dokázal spracovať hologramy a prijímal informácie z Xboxu. Rozdiel medzi dvoma zariadeniami by sa dal prirovnať k rozdielu medzi iPhonom a iPodom touch – ten je 3-krát lacnejší a odlišuje sa tým, že je závislý na WiFi, zatiaľ čo na iPhone môžete používať aj mobilný internet. A tu by bol rozdiel zrejme podobný – 300€ Hololens for Xbox One by nefungoval bez konzoly, ale 1000€ HoloLens by fungoval samostatne.

Cenovo atraktívnejší model by bol zároveň tým, ktorý by definoval nový žáner hier, ktoré by sme hrali. Vlastne, nielen že by sme mohli hrať úplne nové hry (najmä horory!), ale zároveň by sa HoloLens mohli stať zariadením, vďaka ktorému by ste ušetrili na TV. Ako bolo možné vidieť v prezentačnom videu, sami by ste si mohli vytvoriť virtuálnu obrazovku kdekoľvek na stene a sami by ste si zvolili jej veľkosť.

Zaujímavé využitie by sa však našlo u hier ako napríklad u nedávno predstavenej mobilnej hry Night Terrors, ktorá funguje na princípe, že najprv nasnímate svoj byt, hra doň potom následne umiestni jednotlivé objekty a akonáhle sa zotmie, začína horor. Vašim cieľom pri jej hraní je vypátrať vo svojom byte malé dievčatko (samozrejmosť v každom horore), ktoré sa sem dostalo z iného sveta a spolu s ním aj ďalšie démonické bytosti a duchovia, ktorí sa nachádzajú vo vašom dome a vy ani neviete, kde ich môžete čakať. Mimo iného sa môžu objaviť aj na záchode a verte mi, to je asi to posledné miesto, kde by ste pred sebou chceli vidieť dvojicu červených očí, ako na vás pozerajú. Momentálne je však k hraniu treba držať v ruke iPhone, keďže grafika (nepoužíva sa CGI ale digitalizované reálne modely) sa zobrazuje na jeho obrazovke. A teraz narovinu – nebolo by to ešte hororovejšie, keby ste to videli priamo pred sebou, bez telefónu? Jednoznačne hej a práve toto je hra, ktorá sa s vysokou pravdepodobnosťou dostane na HoloLens, až sa začnú predávať. A ak vyjde spomínaná lacnejšia verzia pre Xbox One, tak sa máme naozaj na čo tešiť – začne revolúcia v hraní, minimálne hororových hier.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *