Dojmy: Need for Speed Beta

Need for Speed Beta

Je rok 2015 a po dvoch rokoch sa objavuje nové Need for Speed. Žiadne podtituly, jednoducho Need for Speed. A čo je to to NFS? EA si dala dvojročnú pauzu aby priniesla to, čo hráči chcú už niekoľko rokov, ale doteraz sa k tomu tvorcovia akosi nevedeli dokopať. Zvrat však nastal po tom, ako si spoločnosť dala pauzu, aby sa plne sústredila na to, aby splnila priania fanúšikov. Chceli tuning, zbesilú jazdu a nočné mesto, teda to, o čom boli legendárne NFS Undergroundy. A o tom istom je aj najnovší Need for Speed, ktorý ešte priberá do hry kvalitnejšiu grafiku, novodobý soundtrack, nový príbeh a pretože ste v meste, tak aj políciu. Vďaka nej má nové NFS veľmi blízko k akémusi mixu troch najlepších NFS všetkých čias, Underground 2, Most Wanted a Carbon. Z každého z troch dielov je tu len to najlepšie.

Po vzore_ Undergroundu tu majú hráči naozaj obsiahly tuning. Viete si upraviť prakticky všetko, na čo si len spomeniete. Je toho tak veľa, že ponukou budete scrollovať niekoľko minút. A opäť je rozdelený na dve kľúčové časti, na vizuálnu a na výkonnostnú, a rovnako je možnosť si tu ďalej upraviť chovanie vozidla, čo budete robiť pomerne často, minimálne na začiatku, než sa naučíte hru hrať normálne. Ovládanie je tu totiž o niečo inakšie než v predošlých dieloch, ale to môže byť aj mnou, pretože posledné dni som hral skôr Forzu Horizon 2 a tá má úplne inú fyziku a ovládanie ako NFS. Jedno je však isté, pokiaľ ste pred NFS hrali ešte nejakú závodnú hru, tak sa musíte pripraviť, že vám to zo začiatku pôjde ťažko a v závodoch sa nedostanete vyššie, než na 3. miesto. Môžete si ale pomôcť tuningom. V prvom rade si viete upraviť vizuál svojho auta, za čo sa vám zvyšuje renomé v oblasti vzhľadu. Je to jedna z piatich kľúčových oblastí, v ktorých počas kariéry v Need for Speed zvyšujete renomé, pričom každá oblasť má svoju ikonu – Speed, Style, Build, Crew a Outlaw. Ako inak, sú to v podstate bossovia, ktorých budete musieť poraziť, pokiaľ chcete byť tým najlepším závodníkom vo Ventura Bay.

Inak, keď už spomínam to mesto. Prezradím len, že do štvrte, ktorá imituje centrálne LA a kopu mrakodrapov, tá je v bete neprístupná. Vo finálnej hre sa možno objaví ale nateraz je tu len na okrasu, aby dotvárali atmosféru. V skutočnosti sa ale mapa rozkladá na dvoch veľkých ostrovoch a na pevnive podobne ako NFS Undercover, ale máte tu len jedno mesto rozdelené na niekoľko častí. Výnimkou je ostrov, ktorý je tvorený výhradne z kaňonov. Tu sa budete môcť vyblázniť v drift eventoch a zároveň tu môžete skúsiť svoje šťastie pri naháňačke s policajtami. Na nich môžete natrafiť úplnou náhodou. Kým niektorí sa ukrývajú pri obchodoch so šiškami, inde na vás môžu naraziť v čase, kedy sa vy pripravujete na závod. A pravidelne ich uvidíte naháňať ostatných závodníkov, či už v AllDrive multiplayeri alebo v Sólo režime. Mimochodom ten sólo režim funguje prakticky rovnako ako v NFS Rivals, teda že ste len v súkromnej lobby – čo znamená, že hru nemôžete len tak pozastaviť. Ale na druhú stranu, policajti sa tu už nechovajú ako debili a nezačnú vás naháňať, keď máte vypnutý motor a kocháte sa pohľadom na nočné veľkomesto. Takým novým prvkom v NFS je, že počas neaktivity vaša postava vypne motor auta a keď sa rozhodnete dupnúť na plyn, predchádza tomu naštartovanie motora. Nemusíte robiť nič, postava to spraví za vás.

Need for Speed

Ďalším novým prvkom je aj spracovanie cutscén a príbehu ako takého. Nechcem nič prezrádzať, ale poviem vám, že rozhodnutie vložiť natočené scény priamo do enginu a renderovať vaše auto je skutočne unikátny nápad. Aby to všetko ladilo spolu, tak EA upravila grafiku tak, aby odpovedala natáčaniu videa v noci. Teda že je zrnitá presne tak ako videá. Zrnenie môže niekomu vadiť ale tu má paradoxne dobrý vplyv na celkovú grafiku. Výnimkou sú ale naháňačky s policajtami, kedy je obraz jasný (vyššia expozícia) a bliká červeno-modro. Nie je to príjemný pohľad a do vydania hry to EA zrejme ešte upraví. Každopádne efekt zrnenia je spôsob, akým sa EA postarala o celistvosť grafiky v cutscénach a hre. Vo výsledku z toho nechápete a to je dobre, pretože máte pocit, že po grafickej stránke je NFS naozaj úžasné. Verím však, že po grafickej stránke by bolo NFS dobré aj keby tu ten šum nebol. Automobily majú naozaj kvalitnú grafiku a mesto taktiež, osvetlenie jednotlivých ulíc odpovedá realite. Alebo aspoň videozáznamu. Čo mi ale tak trochu prekáža je, že v meste takmer vždy prší. Občas nie, ale dôkaz o daždi tu je v podobe mokrej vozovky.

Need for Speed

Dôležitým aspektom dobrej závodnej hry je aj soundtrack. V novom Need for Speed sa rozhodli dať do popredia trap, ale vypočujete si tu aj elektronickú hudbu a metal. Skladieb tu je však celkom málo, ale ako vravím, to je s vysokou pravdepodobnosťou spôsobené tým, že ide o betu a v nej nejde až tak o soundtrack ako o testovanie jednotlivých aspektov. Mimochodom, do tohto článku dávam len oficiálne screenshoty a videá, pretože EA nielen, že zakázala vo svojom maili nahrávať videá a robiť screenshoty, ale tiež si to poriadne uchránila aj na Xboxe. Na obrazovke sa vám totiž pohybuje váš vlastný nick, takže vypátrať a potrestať leakera je záležitosť pár minút. Ale aj leaknutie obsahu vo vysokej kvalite by trvalo nejaký čas, v bete Need for Speed totiž funkcia screenshotov a Game DVR nefunguje. Tak tu sú aspoň dojmy, no.

Need For Speed

Ak by som to zhrnul, tak Need for Speed vyzerá ako celkom zaujímavý koncept, ktorý sa snaží vrátiť do čias, ktoré dnes každý ospevuje. Chce to však doplniť o moderné aspekty, čo čiastočne platí aj o vozovom parku. Ale len čiastočne, pretože v hre sa pravidelne stretávate so staršími japončíkmi, ale tiež tu uvidíte európske nadčasové stroje od BMW a Porsche. Nakoniec tu sú aj nejaké tie superšporty ako je Lamborghini Diablo, celkom zaujímavé prekvapenie. Všetky autá majú veľmi veľké možnosti tuningu, ktoré zahŕňajú vizuálny tuning, kde nájdete rôzne kapoty, nárazníky, spoilery, kolesá a ďalšie veci. Dopĺňa to tuning výkonu a aj možnosť nastaviť si vozidlo. Napríklad si môžete nastaviť výšku predných a zadných kolies alebo si viete prispôsobiť výbavu tak, aby vám vyhovovala na požadovaný typ závodu. Ale treba dávať bacha, pretože nastaviť si auto na drift je fajn, problém však je, keď sa do toho zamotajú policajti. Vtedy im neviete ani za boha utiecť a z naháňačky som sa dostal preč po 8 minútach tak, že som stratil spojenie so serverom. Policajti teda vedia byť poriadne tvrdí, ale už vás nebudú zatýkať preto, lebo ste na ulici. Grafika je zaujímavá, ale veľmi dobrá a takisto vás zaujme aj príbeh a jeho spracovanie. Len keby vám kontakty nevolali každých 30 sekúnd…

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *