Meta 2 AR: Konkurencia pre HoloLens je 3-krát lacnejšia

Meta 2 AR

Keď Microsoft oznámil cenu Hololens, viacerých to zrejme zaskočilo. Alebo možno ani nie, keďže ide len o prvotnú verziu určenú hlavne pre vývojárov, ktorí plánujú investovať 3000 dolárov do toho, aby mohli vyvíjať vlastné aplikácie pre Microsofťácku platformu budúcnosti. No veľmi zaujímavo pre nich môže znieť alternatíva v podobe Meta 2 AR. Jedná sa o nástupcu kickstarter projektu z roku 2013, ktorý chce konkurovať Microsoftu a jeho projektu funkciami aj cenou.

Meta 2 je viac ako trojnásobne väčší oproti svojmu predchodcovi, čo je tak trochu spôsobené technológiami, ktoré doň tvorcovia napakovali, aby mohli konkurovať Hololens. Meta ponúka 90-stupňové zorné pole, teda väčšie, než aké ponúkajú iné dnešné AR produkty. Vrátane HoloLens, ktorý v súčasnej podobe ponúka vraj len 15-20° (avšak to len zrejme kvôli tomu, že ide o úplne prvý prototyp).

Rozhodne zaujímavo znie, že Meta 2 ponúka displej s rozlíšením 2560 x 1440 bodov, teda rovnaké, aké má napríklad Galaxy S7. Tu však nejde o dotykový displej. Objektov sa však dotknúť môžete a to vďaka senzorom, ktoré snímajú pohyby rúk a vedia tak, či sa človek práve hrá s hologramom. A práve to je vec, ktorou Metavision dali podpásovku Microsoftu – doteraz bol Hololens jedinou AR, ktorá dokázala plnohodnotne zužitkovať prácu s hologramami plmocou gest, pohľadu a hlasu. Ale ktovie, možno to MS má vyvinuté oveľa lepšie, než Meta 2. Čo má MS rozhodne lepšie, je voľnosť. S HoloLens môžu ľudia chodiť po dome a batéria im vydrží 2-3 hodiny. Naopak Meta 2 nemá žiadnu batériu a potrebuje takmer 3-metrový kábel, ktorý je súčasťou balenia. Ten sa stará o elektrinu, dáta a video feed.

No a devkit je lacnejší – stojí 950 dolárov. Ale vývojári ho dostanú až v treťom štvrťroku, čiže niekedy cez leto.

Meta 2 AR footage

via Wareable

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *