ITrendy Jesene 2016: Aké sú trendy v oblasti elektroniky na Slovensku?

ITrendy jesene 2016

Xboxer sa tento týždeň zúčastnil akcie ITrendy jesene 2016 v Bratislave, kde Microsoft odprezentoval výsledky svojho prieskumu na Českom a Slovenskom trhu. Prieskum sa týkal toho, ako pristupujeme k nákupu nového hardvéru, čo je pre nás dôležité, koľko peňazí hodláme za tieto zariadenia minúť a veľa ďalšieho.

Samotný prieskum bol vykonaný na vzorke 630 respondentov vo veku od 18 do 65 rokov, v oboch krajinách. Tento prieskum pre Microsoft vykonala agentúra Ipsos. A aké sú teda trendy na Slovensku?

  • Viac ako 80% respondentov už vlastní aspoň jedno smart zariadenie. Teda smartfón, tablet alebo obe.
    • Dominantnou kategóriou sú smartfóny: vlastní ich 73% respondentov
    • Tablety majú u slovenských respondentov len 49% podiel
  • Pokiaľ ide o počítače, tak stolné PC má 49% ľudí, zatiaľ čo až 80% ľudí vlastní notebook
    • Priemerný vek stolného PC na Slovensku je 6 rokov
    • Naopak, priemerný notebook má 3 roky
    • Dnes už má Windows 10 na Slovensku väčší podiel, než Windows 7. Jedná sa pritom o aktívne používané zariadenia.
  • Životnosť smart zariadení je na Slovensku oproti počítačom kratšia:
    • Väčšina respondentov má svoj súčasný smartfón menej ako 1 rok
    • Tablet naposledy kúpili pred 2 rokmi

Microsoft Surface Pro 2

Podľa týchto výsledkov to teda vyzerá, že na Slovensku nie je veľa dôvodov, prečo si pravidelne kupovať nový počítač. No keď už nastane ten správny čas, čo je ten hlavný dôvod pre kúpu nového? Podľa prieskumu si slováci kupujú nové PC najčastejšie vtedy, keď im starý začne vypovedať službu a prestanú s ním byť spokojní. Ďalším dôvodom sú pracovné či študijné povinnosti, kedy je staré zariadenie jednoducho nevhodné na tieto činnosti.

Mnoho ľudí na Slovensku využíva počítač najmä na internet. E-maily a surfovanie patria k najčastejšie využívaným funkciám (87% a 75%). Ďalšou obľúbenou aktivitou je používanie sociálnych sietí (58%). Prekvapivo sú tieto internetové aktivity oveľa využívanejšie, než napríklad práca s Office (17%), Skype (14%) alebo tradičné chatovanie (20%). Na prácu s internetom pochopiteľne stačí aj lacnejší počítač. Práve preto sú ľudia u nás ochotní zaplatiť za notebook 350 až 500€. Pri kúpe potom záleží na parametroch (63%) a odporúčaniach, avšak tie za najdôležitejšie pokladá 18% opýtaných. Prioritou pri výbere laptopu je cena výkon. Pochopiteľne. Prekvapivo, na výdrži batérie záleží len 26% opýtaných a len 2% opýtaných zaujímajú dotykové funkcie.

Nuž, a pokiaľ ide o nákup tabletov a smartfónov, tam sme oveľa skromnejší. U cenovej relácie tabletov prevláda možnosť do 50€, zatiaľ čo pri smartfónoch to je 121 až 200€.

Surface Book

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *