Xbox oslavuje 15 rokov!

Xbox original

Dnes pred 15 rokmi bol veľký deň. Microsoft začal predávať hernú konzolu Xbox a zmenil tak dejiny herného priemyslu. I keď vo svojej prvej verzii to nebol megahit, konzola prekonala PlayStation 2 aspoň po grafickej a výkonnostnej stránke.

Pôvodný Xbox 1 má toho s dnešným Xbox One veľa spoločného. V prvom rade sú obe konzoly postavené na upravenom systéme Windows a dokonca obe využívajú počítačový hardvér. Nehovoriac o tom, že obe konzoly slúžia skôr ako multimediálne centrum, než ako čistá herná konzola. Plus, obe boli veľké a už aj tu sa objavila upravená revízia hardvéru s označením „S“. Ibaže to nebol prívlastok pre tenšiu konzolu ale pre joystick, keďže pôvodný bol naozaj obrovský. Mimochodom, názov konzoly vznikol ako skrátenina pôvodného DirectX Box označenia. Tým chcel MS poznamenať, že táto konzola je iná, že hry na nej využívajú DirectX. Ktorý v podstate využíva aj jej aktuálny nástupca.

Xbox Original

Už prvý Xbox mal niekoľko skvelých hier, ktoré navyše vďaka hardvéru a podpore DirectX vyzerali lepšie než na GameCube, či na vtedajšej kráľovnej trhu, PS2. Skvelým príkladom je GTA3 a GTA Vice City, ktoré dostalo poriadny grafický upgrade oproti PS2 aj PC verzii. Pre zaujímavosť, práve modely z Xbox verzií o pár rokov neskôr využil Rockstar v mobilných verziách svojich hier. A aj modderi na PC radi extrahovali dáta z Xbox verzie, aby si dopriali krajšiu grafiku. Na tejto verzii hry mimochodom pracovalo štúdio Rockstar Vienna, ktoré bolo neskôr zatvorené a to nie príliš pekným spôsobom. Zamestnanci totiž nedostali nijaké upozornenie a jednoducho na druhý deň sa dozvedeli, že boli prepustení a štúdio bolo zatvorené.

Vice City Xbox

Medzi ďalšie zaujímavé hry patrí Neighbours from Hell, 2D zábavka a hra môjho detstva (Dvojka na PC v tej dobe stála 999,- Sk! Dala sa kúpiť dole v Carrefouri v Poluse). Najpredávanejšou hrou však bolo Halo 2, ktoré si získalo srdcia miliónov hráčov a táto hra sa zároveň postarala, že Halo 3 pre Xbox 360 bol megahit. A vlastne tiež najpredávanejšia hra platformy. Mimochodom, MS môže jedného dňa zvážiť spätnú kompatibilitu pre pôvodný Xbox. Kebyže sa to stalo dnes, bolo by to určite milé gesto! Dokonca by to mohlo byť jednoduchšie, pretože oba Xboxy využívajú x86 architektúru. Takže by vlastne bolo treba zabezpečiť len emuláciu systému.

Pokiaľ ide o hardvér, tak pôvodná konzola mala upravený procesor Pentium III s taktom 733 MHz, 64MB RAM a grafický čip nVidia NV2A s taktom 233 MHz. V neposlednom rade nesmelo chýbať úložisko. Interný hard disk ponúkal 8GB voľného miesta, pričom systém zaberal len 2GB. Teda 50-krát menej v porovnaní so systémom na Xboxe One. A tu je na záver 5 vtipných faktov, nech sú oslavy 15. výročia radostné!

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *