RECENZIA Dishonored 2

Dishonored 2 Recenzia

Ťažko našetrené peniaze ste zrejme tento týždeň minuli v Black Friday výpredaji, prípadne na nákup darčekov. Alebo je tu ešte tretia možnosť, išli ste do Dishonored 2. A ak nad ním váhate, naša recenzia vám snáď pomôže.

Pretože ide o príbehovú hru, vopred sa ospravedlňujem za prípadné spoilery. To platí najmä pre ľudí, ktorí nie sú oboznámení s dejom prvej hry a jeho DLC.

Druhá hra je zasadená do Dunwallu 15 rokov po udalostiach jednotky. Emily Kaldwin je cisárovná, Lord Protektor, Corvo Attano, jej otec, stojí po jej boku. Počas spomienky na 15. výročie úmrtia matky Emily, Jessamine, sa ukáže jej sestra, ktorá si nárokuje trón. Ak ste hrali prvú hru a DLC The Brigmore Witches, určite vám vyrazilo dych, keď ste zistili, kto tá sestra vlastne je. Boj už pochopiteľne na seba nenechá dlho čakať a tu sa naskytá sľubovaná možnosť výberu postavy, keďže Dishonored 2 umožňuje hrať buď za Corva alebo za Emily. Vaše rozhodnutie ovplyvní dej, avšak jeho kľúčové body sú pri oboch postavách viacmenej rovnaké.

Dishonored 2 Recenzia

Príbeh však ponúka viacero momentov, kedy vašimi rozhodnutiami ovplyvníte udalosti. Z niečoho si spravíte prechádzku ružovou záhradou a krátko po nej vás, kvôli vášmu rozhodnutiu, čaká ultimátne peklo. No a v neposlednom rade majú vaše rozhodnutia aj spôsob, akým hráte, vplyv na koniec hry. Celkovo je spracovanie misií pestré a zaujímavé a sú tu niektoré misie, ktoré obohacujú sériu o niečo úplne nové. Napríklad cestovanie v čase.

Samozrejmosťou u Bethesďáckej hry sú RPG prvky a Dishonored 2 nie je výnimkou. Zachovala sa aj steampunk atmosféra tohto sveta, ktorý v každom svojom leveli ponúka poriadne veľké mapy. Pri hľadaní zberateľských itemov a snahe skompletizovať každú kapitolu na 100%, som sa neraz stratil. Každá kapitola ponúka dodatočné misie a sú v nej ukryté dokumenty, ktoré nielen rozširujú hru, ale tiež dopĺňajú informácie k príbehu.

Dishonored 2 Recenzia

Druhému dielu nechýba ani hádam najkľúčovejšia vlastnosť: Možnosť prejsť hru mierumilovnou cestou bez zmarenia jedinej duše alebo si z toho môžete spraviť ďalšiu Tarantinovku. Každopádne, vaše akcie majú vplyv na dej a platí tu rovnica viac mrtvol = viac potkanov. Ibaže tu boli potkany vymenené za krvilačné motýle.

Čo sa týka NPC, tie boli spracované dobre, ale občas mali ten „dar“ tretieho oka. Z času na čas, keď som sa prikrádal k strážcovi, uvidel ma aj keď som sa k nemu prikrádal zozadu. A neutrálne NPC vedeli byť tiež poriadne otravné, keďže ma išli nahlásiť prakticky vždy, keď ma spozorovali. Ale je pravda, že som hral na najvyššej obtiažnosti. A tu je treba sa pripraviť aj na častú smrť a spolu s ňou aj časté, bohužiaľ zdĺhavé, loadingy. Loadingy sú dlhšie ako týždeň pred výplatou a keď umierate pravidelne na jednom mieste, hru vám to dokáže poriadne znechutiť.

Dishonored 2 Recenzia

Grafika hry mi pripadala taká priemerná. Nebolo to nič nóbl, ale ani Minecraft. Hra si udržuje stabilný framerate, no keď sa na jedno miesto nahromadilo veľké množstvo nepriateľov, už bolo vidieť výraznejšie framedropy. Tiež som si nemohol nevšimnúť bug, kvôli ktorému vašej postave zmizne tieň. Paradoxne, Emily sa vie v tieň premeniť a občas vznikali komické momenty, kedy to vyzeralo, že strážca, ktorého som držal, levituje. A tým sa zároveň dostávame k rozdielom medzi Emily a Corvom.

Každá postava má jedinečné vlastnosti. Corvo je vlastne náš starý známy a jeho schopnosti už poznáte z prvej hry. Emily je tu tá nová, s novými schopnosťami (vrátane onej neviditeľnosti) a ak ste hrali prvú hru, potom je možné, že Dishonored 2 si najprv zahráte za ňu a až potom za Corva. Systém boja sa oproti jednotke nezmenil a aj tu existuje dualita. Buď sa rozhodnete hrať s nimi, alebo ich môžete odmietnuť.

Dishonored 2 Recenzia

Resumé

Dishonored 2 sa mi veľmi páčil. Spracovanie príbehu je výborné, dokážete sa do neho vžiť a stráviť hraním množstvo hodín. Ovládanie je ľahké a rýchlo si ho zapamätajú aj začiatočníci. Čo sa týka hracieho času, v závislosti od obtiažnosti a od plnenia bočných úloh ju môžete dohrať za približne 20 hodín. Teda, len za jednu postavu. Bethesda sama odporúča vychutnať si hru za obe postavy, pretože každá má svoj vlastný charakter a schopnosti. Plus, jedna je nová a druhú si mohli obľúbiť hráči už v prvej hre. Hra má však aj zopár bugov a nedostatkov, ale nejde o nič, čo by nešlo odstrániť patchom. Len dúfam, že sa vyriešia aj tie zdĺhavé loadingy.

Dishonored 2

Celkový verdikt

8.3/10
  • Hrateľnosť
  • Trvanlivosť
  • Grafika

Hidan-kun

Moje meno je Michal, som z Bratislavy Hráčom som už od svojich 12 no vždy som mal doma len počítač, vďaka čomu vyzerá môj Steam, Origin a Uplay tak, ako ženské šatníky. Konzolu som mal donedávna len jednu a to PSP, teraz mám Xbox One S. Nemám uprednostnený žáner hier, ale priznám sa, že strategické, tower defense a turn-based hry sú pre mňa veľmi náročné a veľakrát som to s nimi vzdal. Počúvam prevažne metal a rock.

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *