Microsoft chystá veľkú novinku menom Home Hub

microsoft-home-hub

Pojmy ako „prepojená domácnosť“, „inteligentná elektronika“ alebo „Internet of Things“ sa dostávajú do čoraz širšieho povedomia verejnosti. Do tohto sveta sa chystá vstúpiť aj Microsoft, ale ku konceptu pristupuje inak, než jeho konkurenti.

Microsoft na to ide svojou starou dobrou softvérovou cestou. Kým konkurenčné riešenia vyžadujú konkrétny hardvér, Home Hub budeme mať vo svojich počítačoch a tabletoch všetci. Stačí ho len aktivovať. Samozrejme, bude tu možnosť dokúpiť si dedikovaný stroj pre Home Hub.

Family Desktop

Koncept stavia na tom, že v inteligentnej domácnosti sa bude nachádzať jeden počítač používaný celou rodinou. Tento počítač by mohol byť napríklad v kuchyni alebo v obývačke a vďaka Home Hub by vedel fungovať inak, než vaše súkromné PC. Už samotná zamknutá obrazovka bude iná. Uvidíme tu kalendár, zoznam úloh, poznámky. Jednoducho bude pripomínať vašu chladničku. Nebude chýbať ani synchronizácia s telefónmi. Aplikácie so štítkom Family Approved bude možné synchronizovať aj s iPhone a Androidom. Home Hub tiež podporuje Windows Hello a po rozpoznaní tváre vám napríklad v Kalendári zobrazí aj vaše súkromné zápisky. Po odhlásení sa znovu skryjú.

Vyššie spomínaná funkcia je vlastne jedna z dvoch kľúčových zložiek celého Home Hub konceptu. Microsoft ju volá Family Desktop a postupne ňou chce vytlačiť Guest Mode. Práve ten mnohí využívali pre rodinné účely. Microsoft však s touto funkciou nie je spokojný. Je obstarožná a v roku 2016 už nepraktická.

Home Hub Family Desktop Home Screen

Connected Home

Druhou kľúčovou zložkou Home Hub bude aplikácia Connected Home. Je to samostatná aplikácia, ktorá umožní spravovať IoT zariadenia v domácnosti. Podporuje štandardy OCF a OpenT2T, ktoré využíva drvivá väčšina dnešnej prepojenej elektroniky. V praxi to teda znamená, že ak už teraz používate Philips Hue, v budúcnosti budú automaticky kompatibilné s Windows 10. Je to super, pretože hľadanie kompatibilných produktov bude oveľa jednoduchšie. A keď si niečo domov prinesiete, Connected Home to automaticky detekuje a vyhodí vám hlásenie, či chcete pripojiť onen produkt. Aplikácia tiež umožní organizovať elektroniku do vami vytvorených skupín a do budúcna tak budete vedieť, že Žiarovka #7 je na terase. Elektronika sa bude dať ovládať buď cez appku alebo cez Cortanu (žiaľ len v zahraničí).

Vízia Home Hub bude do Windows 10 postupne prenikať. Nejaké prvé náznaky sa vraj nachádzajú už v Creators Update, väčšie zmeny sú potom naplánované na Redstone Update 3 a Redstone Update 4. Ak však Microsoft nebude s výsledkom spokojný, funkcia môže byť odložená alebo dokonca zrušená.

Home Hub FamTana Concept

via WindowsCentral

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *