Creators Update pre Xbox One ukazuje výrazný redesign

Xbox

Ako sme hovorili, tak Creators Update prinesie významné zmeny aj v grafickom rozhraní Xbox One a teraz tu máme prvé ukážky, že k tejto zmene naozaj dôjde.

Microsoft pripravované zmeny prezentoval v novom videu, ktoré prezentuje viaceré vylepšenia updatu Creators Update. Ten je už teraz dostupný pre vybraných členov Xbox Preview programu, zvyšok hráčov ho však dostane niekedy na jar. Je tiež možné, že sa dovtedy prostredie ešte trochu zmení.

Xbox Creators Update Home

Na videu môžeme vidieť niekoľko významných zmien. Hneď prvou zmenou je odstránenie zmenšeného okna s hrou. Je pravda, že táto funkcia bola celkom náročná na hardvér a najmä na starom Xbox One možno pozorovať značné spomalenie. Namiesto nej dôjde k minimalizovaniu hry s tým, že pre pokračovanie treba kliknúť na jej ikonu. To zároveň vytvára viac priestoru pre wallpapery, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou personalizácie Xbox Dashboardu.

Zmena číslo dva je Xbox Guide. Táto obľúbená funkcia nás doprevádzala naposledy na Xboxe 360 a umožňovala nám okamžite opustiť hru/aplikáciu a ísť napríklad do nastavení. Inak to nebude ani pri novom Xbox Guide. Vidíme tu zoznam naposledy používaných hier a appiek, okamžitý prístup na domovskú obrazovku, do hernej knižnice alebo do Xbox Store. Taktiež môžeme vidieť prehrávač hudby na pozadí. S funkciou Xbox Guide zároveň začína začiatok novej éry, kde je na Xbox One dôležité to, čo je práve na obrazovke. Prepínanie medzi softvérom tak bude o krok zdĺhavejšie, ale aspoň sa nestane, že uprostred online hry stlačíte Home Button a vás to okamžite vykopne zo serveru. Končí dvojité stlačenie Xbox Button tlačidla.

Xbox Guide Creators Update

Tiež môžeme vidieť, že Creators Update tlačí funkciu Snap čo najviac do úzadia. Táto funkcia bola v podstate posledným pozostatkom po nie veľmi obľúbenom Windows 8. Mal to byť multitasking, ktorý mal umožniť používanie hry a aplikácie na jednej obrazovke naraz, no riešenie nebolo veľmi praktické. Došlo totiž k zmenšeniu obrazovky s hrou, čo mohlo v horších prípadoch vypáliť obrysy na obrazovku.

Funkcia bude ešte fungovať s aplikáciami tretích strán ako napríklad s Twitchom, ale už nedôjde k zmenšeniu obrazovky, ale jednoducho k prekrytiu časti obrazovky. Podobne budú fungovať aj Achievementy, budú zaberať pravý dolný roh obrazovky ako priesvitné okno so zoznamom achievementov, ku ktorým ste najbližšie. Aj to je dôkaz, že Microsoft naozaj pracuje na odstránení klasickej Snap funkcie, o čom sa hovorilo už pred pár týždňami.

Xbox Creators Update Achievements

Peknou zmenou si prejde Game DVR. Po kliknutí Xbox tlačidla a následnom stlačení Select tlačidla (naľavo od Xbox tlačidla) si môžete zvoliť dĺžku nahrávania klipov v rozmedzí od 15 sekúnd až do 5 minút. Microsoft tiež potvrdzuje, že naďalej bude fungovať Twitch, aj po integrovaní služby Beam priamo do systému. Všimnúť si tiež môžeme, že sa vo videu nachádza ikona Kinectu, takže to môže byť ďalší náznak, že Microsoft môže ešte niečo chystať.

Veľkou novinkou sú Pripomienky cez Cortanu. Cortana si tieto pripomienky zapamätá a samozrejme upozorní užívateľa na to, keď bude treba. Bohužiaľ Cortana nie je oficiálne dostupná na Slovensku ani v Česku. Ešte väčším prínosom však bude funkcia Co-Pilot. Tá môže poriadne uľahčiť hranie niektorých hier alebo plnenie niektorých veľmi náročných úloh v hrách, ktoré si vyžadujú stlačenie asi 8 miliónov tlačidiel za 5 sekúnd. V skratke ide o to, že dva ovládače sa budú chovať ako jeden a váš kamarát vám môže pomôcť. Zároveň to je dobrá trolling funkcia, ak ju niekomu aktivujete bez jeho vedomia.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *