UniCon 2017: Miesto, kde sa spojila minulosť, súčasnosť a budúcnosť

UniCon 2017

Herné festivaly už na Slovensku nie sú neobvyklé a postupne sa ich počet rozrastá. Nový herno-festivalový rok nám odštartoval UniCon 2017 v Trnave, na ktorom sme boli aj my a na ktorom sme videli perfektné spojenie minulosti, súčasnosti aj budúcnosti.

Od minulého ročníka festivalu usporiadaného trnavskou FMK sa toho veľa zmenilo. Pribudol počet prednášok, atrakcií a výrazne sa zväčšili priestory. Tentoraz sa festival konal už na troch poschodiach školskej budovy, ktorej už tak nejak zľudovel názov Jama. Tentoraz pri vchode čakal Crash Bandicoot, maskot nielen tohto ročníka, ale aj symbol hráčskej nostalgie a niečo, čo úzko súviselo s festivalom. Ten už totiž v sobotu ráno naplno odštartoval Andrej Bičan s comebackom Maxihry a skvelou show, ktorá vyvrcholila súťažou o PS4. Odmeny však boli tri, jedna PS4 pre víťaza a dve Umbakarny pre obľúbenú moderátorskú dvojicu – Andreja a Didianu.

Podobne ako na každej správnej hernej akcii, ani tu nechýbal Cosplay, ale nebolo ho tu veľmi veľa. Od toho tu sú iné podujatia, toto bola skôr hráčska show. Cosplay však príjemne oživil atmosféru a dokonca ste mohli v zaujímavých prevlekoch stretnúť aj svojich kamarátov či kamarátky. Dokonca ste si s nimi mohli spraviť fotku svojich snov vďaka zelenému plátnu, s ktorým ste sa mohli presunúť naozaj kamkoľvek. A keď už ste tam išli, cestou ste sa mohli ešte zastaviť na jednu rundu v hre Steep, s ktorou tam spravil zaujímavú akciu Red Bull. Prejdite určitú trasu, pokorte určitý počet bodov a plechovka je vaša.

S Red Bullom toho mal na akcii celkom veľa spoločného aj Xboxer. Áno, my ?. Máme podobný hudobný vkus a podobna ako my, aj oni tam mali Xbox One a chalani nám dokonca poskytli ceny do turnaju v Mortal Kombat X. Ten nám po technických komplikáciách odštartoval o 15:00 a trval necelé dve hodiny a zúčastnilo sa ho aj viacero youtuberov vrátane Sláža, ktorý zároveň hral a zároveň streamoval. Turnaj bol zábavný, ku finále celkom napínavý a niekedy prišlo na nečakané zvraty udalostí. Výhra numero uno bola však viac než štedrá – okrem adrenalínom nabitého balíčku od RB si vzal aj Gears of War 4 pre Xbox One a spolu s ním aj všetky predošlé diely.

Na moju prvú signálnu sústavu zaútočila Retroherňa, ktorá bola hneď vedľa nás a preniesla ma do detstva s rôznymi konzolami a hrami, ktoré boli typické pre 90-te roky. Mali tu Crasha Bandicoota aj Duck Hunt, ktorý svojou senzorovou pištolou predbehol dobu o desaťročia. Osobne, ak sa mám priznať, som najviac času trávil tu, hlavne pretože je Pac-Man na automate veľmi chytľavý. Našťastie som naň neminul ani cent, čo je super, lebo by som po 2 hodinách asi vyhlásil osobný bankrot. O poschodie vyššie sme sa posunuli do budúcnosti. Horné poschodie bolo vyložene o VR a o ničom inom. A vlastne aj o AR, bol tu HoloLens, z ktorého som svoje dojmy uverejnil skôr. Inak tu ale bolo množstvo PlayStation VR mašín.

Poschodie pod nami bolo pre zmenu dedikované stolovým hrám a tu som sa aj po 12 rokoch konečne naučil hrať Pokémon karty podľa pravidiel!!! A dokonca som získal peknú full-art kartičku White Kyurem. Potom tu boli aj iné stolové hry, ktoré sem priniesli Gaming Keep. No a dole bola samozrejme LAN-ka, ktorá trvala približne dva dni. To by som za kompom fakt že nedal.

Za fotografie ďakujeme fotografke Dagmar Kováčovej!

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *