Xbox One má cez 500 indie hier a v príprave je 1000 ďalších

ID@Xbox Indie Program

Máte pocit, že je na Xbox One málo hier? V obchodoch určite, no dôvodom rozhodne nie je nedostatok záujmu. Dôvodom je rast digitálnej distribúcie.

Vývojári, presne tak ako všetci ostatní, hľadajú lacnejšie cesty. Platí to ako o veľkých štúdiách, tak aj pre menších nezávislých vydavateľov. Potom tu sú prípady ako Hideo Kojima, ktorí zaplatia milión za soundtrack, ktorý nakoniec nepoužijú. Ale späť k téme. Všetci, až na pár individuí, chcú šetriť. K tomu menší vývojári majú pomerne malý budget a nemôžu si dovoliť, aby ich hra vyšla aj v krabicovej podobe. Hlavne preto, že ratingové spoločnosti ako PEGI si pýtajú stovky až tisíce eur za jednu nálepku, bez ktorej sa hra nesmie predávať.

Preto vznikli programy ako ID@Xbox a tešia sa veľkej popularite. Vlastne celkom obrovskej. Microsoft pred víkendom radostne oznámil, že program v posledných dňoch prekonal míľnik 500 vydaných hier pre Xbox One a Windows 10. Microsoft to pokladá za znak, že žijeme v zlatom veku indie hier a sú radi, že pomáhajú distribuovať tieto hry na Windows 10, Xbox One a aj Project Scorpio, ktorý vychádza tento rok. Indie vývojári stoja aj za peknými hrami ako je Shiness: The Lightning Kingdom, ktoré od nás čoskoro dostane recenziu.

Cez program ID@Xbox tiež na Xbox One prišlo tento rok niekoľko konzolových exkluzivít. Iba nedávno to bol Voodoo Vince: RemasteredCities: Skylines, bohužiaľ bez Play Anywhere podpory. Vďaka tomuto programu sa v priebehu roka dostanú ešte ďalšie exkluzivity, menovite Cuphead, Tacoma a Ashen. Microsoft v správe potvrdil ešte jednu vec, a síce, že v príprave je vyše 1000 hier. Celkovo je do programu zapojených okolo 2000 štúdií. Slušné, nie?

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *