Cross-Platform multiplayer: Začiatok konca nadvlády PS4?

Xbox One and PlayStation 4 coexist

Prvé pokusy Microsoftu o cross-platform multiplayer sme videli už minulý rok, keď s ním prišli prvé Play Anywhere hry pre Xbox One a Windows 10. Tohtoročná E3 však ukázala, že vízia sa pozdáva aj vývojárom ďalších multiplayerových hier.

Vývojárske štúdio Psyonix totiž oznámilo, že Rocket League odstráni multiplayerovú bariéru a hru si budú môcť užiť na rovnakých serveroch hráči na PC, Xbox One a Nintende Switch. Toto oznámenie prišlo súčasne s oznámením vydania hry na Switch počas E3 konferencie.

Podobným smerom sa uberá aj ďalšia hra, Minecraft ponúkne zjednotený multiplayer medzi Windows 10, Xbox One, mobilmi, Nintendo Switch a VR. Stane sa to už v priebehu leta a budú sa k tomu využívať predplatné servery Minecraft Realms.

Tieto dve oznámenia však nahnevali hráčov PS4. Nie preto, že by sa vývojári na nich vykašľali. Hráči PS4 sú nahnevaní na Sony za to, že im nedovolí prepojiť multiplayer medzi PS4 a Xbox One, pričom by si sami radi zahrali tieto a ďalšie hry, ktoré vyšli multiplatformovo, so svojimi kamarátmi – xboxermi.

Sony to síce nepovedalo priamo, no naznačovalo, že to sú biznisové dôvody, prečo odmieta spolupracovať s Microsoftom a Nintendom. A tak vzniká aspoň spolupráca medzi poslednými dvomi, ktorej výsledkom je zjednotený multiplayer pri dvoch veľkých multiplayerových tituloch.

Samozrejme to nemusí skončiť len tu a je dosť možné – vlastne vysoko pravdepodobné – že časom pribudnú ďalšie hry, ktoré využijú most medzi PC, Xbox One a Nintendo Switch. Napríklad čoskoro vychádza STEEP na Switch – ideálny kandidát. Tiež si ho vieme predstaviť v hrách ako je FIFA alebo NBA 2K18. Alebo napríklad zjednotené leaderboards tabuľky v Just Dance. Je tu skrátka veľa príležitostí a zdá sa, že keď ju majú vývojári k dispozícii, radi sa jej chopia.

To samozrejme môže znamenať začiatok konca nadvlády PS4. Už teraz som si na internete všimol viacero názorov, ktoré súhlasia s Philom Spencerom a sú otvorení možnosti crossplatform multiplayeru. A nielen v hrách ako je Rocket League alebo Minecraft, ale v tituloch ako je Ghost Recon: Wildlands alebo Destiny 2.

Prekvapivo s týmto názorom súhlasí viacero PS-károv a začína tu vznikať precedens možného odlivu hráčov od Sony k Xboxu, PC alebo Nintendu. Lebo ak v budúcnosti ponúkne čoraz viac hier takýto multiplayer a jediné Sony bude „odrezané“ od zvyšku sveta, v jeho zákazníkoch to bude stupňovať, prepáčte za výraz, nasratosť voči Sony. A ak si Sony zachová tvrdohlavosť, prejaví sa to na spomínanom odlive.

PS4 Cross-Platform

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. KoubecX píše:

    Fakt nechápu, o co Sony jde. U konzolí by to měl být základ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *