Evolve síce zomrelo, no zanechalo za sebou nový žáner

Asymmetrical Survival Titles

Evolve asi netreba nikomu pripomínať. Išlo o jednu z najočakávanejších hier tejto generácie konzol, dnes už po nej ani pes neštekne.

Evolve totiž potopil overhype, o ktorý sa pričinili aj samotní tvorcovia. Jeden z nich ešte pred vydaním hry vravel, že túži, aby jeho hra bola nezabudnuteľnou klasikou, ktorá by sa dala zahrať aj, povedzme, o 10-13 rokov. Osud ale všetko zariadil inak a Evolve sa dožilo sotva polovice očakávaného života. Zabili ho prehnané očakávania, počiatočné bugy a nezmyselné (a drahé) DLC. Napriek tomu sa ale Evolve zapíše do histórie minimálne ako hra, ktorá zrodila nový žáner.

Friday the 13th

V roku 2017 totiž jej koncept prevzali hneď dve hry – pár týždňov dozadu vyšlo Friday the 13th, ktorého autori prevzali recept Evolve a licenciu na slávny horor, takže dokázali vytvoriť zaujímavý survival pre fanúšikov tejto kultovej klasiky. Teda, bol by aj zaujímavý od prvého dňa, keby sa nepodarilo autorom zopakovať chyby Evolve.

Hru postihol priam katastrofálny launch – ak si odmyslíme, že hra sa dala zapnúť až s niekoľkohodinovým oneskorením, tak tu boli problémy so servermi a zlá optimalizácia na všetkých troch platformách. To, že day one patch pre Xbox One vyšiel až niekoľko dní po vydaní hry, ani nekomentujem.

A že Microsoft zamietol najnovší update, pretože bol zabugovaný, to už človek začína konšpirovať, či štúdio Gun Media náhodou tak trošku nehejtuje Xbox. Aby som upresnil, čo sa stalo, tak najnovší update už síce vyšiel, no Microsoft jeho pôvodnú verziu zamietol, pretože nebol stabilný a dokonca tam bol memory leak (zdroj).

Ak neviete, o čom je táto hra, tak je to o štvorici hráčov, ktorí idú do lesa a tam ich začne naháňať Jason Voorhees, ktorý je značne overpowered, aby sa ho nedalo tak ľahko zabiť. Čiže skoro ako boj štvorice bojovníkov proti monštru v Evolve.

Dead by Daylight

Tento týždeň je zároveň týždňom, kedy na Xbox One vychádza ďalšia hra takéhoto štýlu – Dead by Daylight. Na rozdiel od predošlého prípadu však vývojári nabrali dostatok skúseností pri vývoji PC verzie, ktorá od júna/června 2016 predala 2 milióny kusov a dnes patrí k obľúbeným streamovaným hrám na Twitchi. A keďže sa PC verzia hry uchytila, nie je dôvod, prečo by sa jej úspech nemohol zopakovať na konzolách. Práve teraz hra vychádza za celkom príjemnú cenu na Xbox One a PS4.

Asymetrický horor od štúdia Behaviour Digital prináša niekoľko vychytávok, ktoré z nej robia hororovku. V prvom rade to nie je team vs. jednotlivec.

Kým Evolve bolo vždy o štvoricihráčov, ktorí bojujú proti jednomu zabijakovi, Dead by Daylight je otvorené možnostiam a psychológii jedinca – je len a len na vás, či sa rozhodnete spolupracovať s ostatnými obeťami alebo chcete hrať sám za seba. Od toho sa odvíjajú však aj šance na prežitie.

Ďalšou vychytávkou sú procedurálne generované mapy. Tiež ponúka viacero postáv zabijakov, samozrejme so systémom progresie u každého z nich. A nakoniec, v závislosti od toho, či hráte za obeť alebo za vraha, sa mení kamera. Ako zabijak máte first-person pohľad, ako obeť vidíte z pohľadu tretej osoby. K tomu sa hra teší aktívnej podpore zo strany vývojárov. Asi už tušíte, čo tým myslím – DLC.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. StriderCZ píše:

    Pátek třináctého je jedna z mých nejoblíbenějších Youtube gameplay videí od Agraeluse a Melichara. Jedna z těch četných her, které hrát nikdy nebudu, ale na youtube- paráda (pozor, plná násilí, nadávek a pubertálních keců 😀 )

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *