Exkluzívne: Úspech Xbox One X zachránil budúcnosť konzol Xbox

Xbox One X Vertical

Čo bude ďalej? Aká bude budúcnosť Xboxu? Na rozdiel od konkurencie, kde sa viacmenej ráta s PlayStation 5, u Xboxu bola budúcnosť konzol nejasná.

Podľa jedného z mojich zdrojov našťastie vysoké predobjednávky Xbox One X zachránili budúcnosť herných konzol Xbox. Zdroj tvrdí, že model Play Anywhere mal hráčov pripraviť na postupný prechod z konzoly na herné PC s Windows 10 a už budúca generácia mala byť vlastne víziou Microsofťáckeho herného PC. Výhodou tohto prechodu malo byť, že hráči neprídu o svoje zakúpené hry, alebo aspoň o časť z nich. Šlo by teda o menej bolestivý prechod a Project Scorpio mal byť takou labuťou piesňou.

Náznaky tejto konverzie vidíme už dnes, okrem aktívnej podpory Xbox Play Anywhere nielen zo strany Microsoftu sa chystá napríklad podpora klávesnice a myši (len vo vybraných hrách ako je napr. Minecraft alebo Halo Wars 2), cross-platform multiplayer medzi PC a Windows 10 a model, pri ktorom je Xbox One X hi-end verziou a Xbox One S pre zmenu mid-range verziou.

Vzhľadom k tomu, že úspech Xbox One X prekonal očakávania Microsoftu, tento projekt „konverzie“ dostal červenú a konzoly Xbox pobudnú na trhu aj naďalej. Nie je ale vylúčené, že budúce modely budú vyzerať presda len trochu inak. A že obchodný model bude tak trochu pripomínať mobilný trh s ~2 aktuálnymi modelmi.

 

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. StriderCZ píše:

    Zajímavá informace. Díky.
    Ukazuje se, že průser s uvedením Xbox one byl mnohem větší, než jsem si myslel. Tady jde vidět, jak je herní byznys rizikový. I když Xbox 360 měl velký obchodní úspěch, tak s Xbox one a jeho nešťastným uvedením šlápl MS vedle. Vymstil se kinect ve spojení s vysokou cenou, celosvětová nedostupnost v úvodu prodeje, horší výkon, horší excluzivky, špatný marketing.

    Ale historie se naštěstí opakuje, a tak jak Sony měla obrovské problémy s PS3, tak i MS se zdá poučil, radikálně změnil strategii a výsledky se dostavily.

  2. bambin píše:

    Sklamalo a nahnevalo by ma,keby to MS vzdal po jednom neuspechu.Nepacilo by sa mi,ze ostanu na trhu,len 2 konzole.Jedna domaca,druha prenosna.Co ma povedat take Nintendo po vsetkych tych gener.prehrach.A stale su tu,a asi aj dlho budu.Konkurencia ma zatial nelaka,aj ked Zelda a Horizon su kuzelne hry.Dufam,ze tu s nami bude este dlho Xbox a s nim aj Ori,Masterchief,M.Fenix atd…

  3. rado píše:

    čo to tu dávaš za výplody analytikov, čo len kritizujú a nič oné nevedia. fujj!!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *