Ďalší Xbox v roku 2019? Určite nie

Xbox Next
Microsoft začal v novembri/listopadu minulého roku predávať Xbox One X, duchovného nástupcu svojej predošlej konzoly, a aj keď to vyzerá, že ide o medzigeneráciu, Microsoft skôr naznačuje, že je to nová generácia.

Ponúka totiž výrazný posun vpred a vyznačuje sa 100% spätnou kompatibilitou s Xbox One, čo zahŕňa hry aj príslušenstvo. Len si musíme zvyknúť, že klasické generácie, aspoň v podaní Microsoftu, skončili. Namiesto nich tu máme podobný systém ako pri telefónoch, kde sa stretávame s modelmi ako Galaxy S7 či Galaxy S8 – ale všetok softvér je plne funkčný na oboch. Aj preto sa v uplynulých dňoch objavila špekulácia, že Microsoft predstaví nový Xbox v roku 2019.

Niektoré médiá síce vyslovili voči tomuto tvrdeniu dôveru, iné ostávajú skeptické a na ich stranu sa pridávame aj my. Existuje niekoľko dôvodov, prečo to nedáva zmysel. Ono je pravda, že ubehol dostatok rokov na to, aby prišla nová generácia konzol. Technicky sa to už ale stalo – Sony predstavilo PS4 Pro a Microsoft predstavil Xbox One X. Konzola ponúka všetko, čo stačí hráčom na ďalších pár rokov, menovite podporu 4K a HDR10 obrazu.

Existuje teda možnosť, že by nová generácia priniesla podporu Dolby Vision, lenže televízory s jeho podporou neexistujú. A ďalších pár rokov ani existovať nebudú. Dokonca aj samotné Dolby očakáva, že prvé True Dolby Vision monitory sa objavia niekedy na prelome 2020/2021. Prechod na 12-bitové farby, a teda obraz s podporou 68 miliárd farieb, by bol dôvod, prečo inovovať. Lenže svet bude v roku 2019 stále v ére HDR10 a tak by nový Xbox okrem výkonu nepriniesol žiadnu revolúciu.

Dolby Vision Luminance 2017

V druhom rade je to marketing. Microsoft investoval veľmi veľa peňazí a času do Xbox One X. Predstavil ho v polovici predošlého roku a odvtedy okolo neho budoval hype. A teraz to všetko zahodiť, zabudnúť na One X a sotva trištvrte roka po zahájení predaja oznámiť nový hardvér? To by bolo to isté, ako keby Phil Spencer ukázal prostredník všetkým, ktorí si nový Xbox kúpili. A to samozrejme nechce ani on, ani Microsoft, ani fanúšikovia.

Čo by ale mohol Microsoft spraviť, a nie je to až tak odveci nápad, je facelift. Za dva roky sa môžu zmeniť dizajnové trendy a dizajn je jednou z vecí, ktorá predáva. Aj to je dôvod, prečo by Microsoft mohol priniesť redesign súčasnej konzoly – či už by sa jednalo o One S alebo One X. Podobnú vec predsa spravil aj v čase Xboxu 360 – ten vyšiel najprv vo svojej klasickej verzii, v roku 2011 ho nahradila Slim verzia a nakoniec v roku 2013 bola predstavená E verzia s dizajnom, ktorý sa inšpiroval u One.

Xbox 360 E

via Forbes

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Rado píše:

    to by bolo super. 2020 nový xbox, to berem.

  2. Harbi píše:

    Podla mna teraz nech sa pustia do vyvoja Exluzivit a VRka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *