Veľká Kinectová lúpež v nemeckom múzeu!

Kinect
Nie, nadpis nehovorí o dlhodobej nedostupnosti Kinectu a sprievodného adaptéru pre Xbox One – obe veci sa už prestali vyrábať. No v roku 2015 sa stal Kinect spolupáchateľom obrovskej lúpeže historického umenia. Pýtate sa, ako?

Odpoved na túto otázku odpovedali po rokoch Nora Al-Badri a Jan Nikolai Nelles, ktorí si z Nového Berlínskeho Muzea odniesli suvenír v podobe busty egyptskej kráľovnej Nefertiti. Ako to už ale pri takýchto vzácnych exponátoch, z ktorých je na svete len jeden kus, býva, sú chránené tak, aby ich nikto nemohol z muzea vyniesť. To by sme tu totiž dávno žiadne muzeá nemali. Kinect však disponuje skenovacími schopnosťami a práve s jeho pomocou dokázala dvojica chytrých lupičov naskenovať bustu tak, že vytvorili identickú kópiu.

Tým však zároveň porušili niekoľko pravidiel. Autorské práva na bustu síce vyprchali pred pár tisícročiami, ale múzeum si kladie za podmienku, že ju nemožno odfotiť. Tak ako to, že sa ju niekomu podarilo naskenovať so zariadením, ktoré je oveľa väčšie, než smartfón? Chcelo to veľmi premyslenú prípravu – dvojica už skôr navštívila múzeum, aby zmapovala oblasť a hliadky, ktoré miestnosť s bustou chránia. Skoro ako v Hitmanovi, ochranka mala pokyn presúvať sa v časových intervaloch. Práve vtedy vznikalo drobné okno nepozornosti, ktoré pri svojej druhej návšteve Al-Badri a Nelles využili. To bolo v nedeľu, kedy je múzeum pomerne vyťažené a to pomohlo dvojici, aby svoju rafinovanú lúpež dokonali anonymne. Trvalo im to však poriadne dlho – takmer celý deň.

Výsledok je však ohromujúci a môžete sa o tom presvedčiť sami. Sken je totiž dostupný voľne na internete a jeho tvorcovia prezentovali svoj husársky kúsok na najväčšej hackerskej konferencii v Európe – Chaos Communications Congress. Naživo sa o svoj trestný čin podelili s desiatkami účastníkov, ktorí vtedy uvideli, akú silu môže mať Kinect. Ten mala na sebe pripevnený Nora, spolu s ďalšou elektronikou, ktorá zabezpečovala energiu a zápis dát. Ako, uvidíte vo videu nižšie.

The Other Nefertiti

Husársky kúsok nenechal chladné ani Egyptské ministerstvo kultúry. Dlhú dobu totiž Egypt a Nemecko viedli spor o tom, komu vlastne socha patrí. Jedná sa o objekt egyptskej histórie, ale o nález sa postaral v roku 1924 nemec Ludwig Borchardt so svojou výpravou. Nález však odniesli do Nemecka, pričom platila 10-ročná dohoda o mlčanlivosti. A tak sa Egypt o krádeži dozvedelo iba pár rokov pred začiatkom 2. svetovej vojny.

Spor medzičasom utíchol, čo nemecké múzeum využilo na to, aby predávalo repliky v hodnote 1200€. Teoreticky tak múzeum vďaka naskenovanej Nefertiti prichádza o zisk, no so „zlodejmi“ sa zrejme súdiť nebude. Dôvod je jednoduchý – samo totiž nie je majiteľom busty, a do súdneho prípadu by sa určite vložila egyptská strana. Repliku však Nikolai a Nora zakopali do egyptskej púšte – pretože ich cieľom nebolo urovnať spor medzi krajinami. Išlo im o to ukázať, že historické umenie nepatrí štátu ani konkrétnym osobám. Patrí nám všetkým.

via Eurogamer

 

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Jeden komentár

  1. StriderCZ píše:

    Husarský kousek. Pokud bych někdy vlastnil 3D tiskárnu, tak vím, co bych si nechal vytisknout…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *