Britské múzeum reaguje na názov Black Ops IIII

Call of Duty Black Ops 4
Ruku na srdce, nikto z nás nečakal, že by po Soul Calibur IV, GTA IV alebo Assassin’s Creed IV dorazilo Black Ops IIII. Názov je to totiž veľmi zvláštny, hoci má symbolizovať „4“. Na druhú stranu, na rozdiel od takého IV sa dá s jeho vzhľadom aspoň pekne vyhrať, o čom svedčí aj logo hry.

Lenže, je takéto označenie správne? Ku prekvapeniu mnohých – vrátane nás – áno, je. A dokonca existovalo skôr, než IV! Starovekí rimania totiž na zadávanie čísel využívali tri systémy zadávania znakov: Pridávanie, Odčítavanie, Násobenie. A pôvodne využívali len systém pridávania. Ten však v niektorých prípadoch začalo neskôr nahrádzať odčítavanie. Príčinou je rýchlosť zadávania. Napríklad 9 bola napísaná ako „IX“ omnoho rýchlejšie, než VIIII. A to isté platí aj o znaku 4. Ten sa v Starovekom Ríme písal ako IIII aj IV. V niektorých zachovaných dokumentoch ich autori používali dokonca obe označenia.

Prečo je teda dnes populárnejšie skôr IV? V prvom rade preto, že sa píše rýchlejšie, a v druhom rade – došlo k popularizácii tohto označenia v 13. storočí po Kristovi. Prekvapivé, že? A dokonca, rimania vôbec nepoužívali na označenie tisícu znak M. Začali ho používať Angličania v 15. storočí.

via Eurogamer

 

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *