Budúcnosť Xboxu je v cloude, naznačuje pracovná ponuka

Sila cloudu, ako ju Microsoft prezentoval pred 5 rokmi, sa dodnes nestala skutočnosťou, to ale neznamená, že sa to nemôže stať v budúcnosti. Spoločnosť už skôr tento rok ohlásila vznik divízie Xbox Gaming Cloud, ktorá by mala za úlohu vyvinúť profesionálne cloudové riešenia pre hry.

Zdá sa pritom, že takéto riešenie by umožnilo hrať hry od Microsoftu aj na zariadeniach, ktoré nemajú dostatok výkonu. Napríklad že by sme si mohli zahrať Forzu Horizon 3 na smartfóne alebo tablete. To sú samozrejme len naše predstavy a skutočnosť sa môže líšiť. Nové pracovné ponuky však naznačujú, že Microsoft má v pláne skutočne ambiciózny projekt.

Spoločnosť totiž hľadá programátorov, ktorí by navrhli a naprogramovali kľúčové funkcie Gaming Cloudu. Spoločnosť si cení skúsenosti s vývojom mobilného softvéru, vďaka čomu je vysoko pravdepodobné, že spoločnosť chce umožniť hráčom, aby mohli hrať jeho hry aj na tomto zariadení. V pracovnej ponuke sa tiež hovorí o tom, že ide o dôležitý projekt pre rastúcu Xbox divíziu a programátori budú mať na starosti architektúru, operačný model, tímovú kultúru a v neposlednom rade aj nové, úžasné produkty pre fanúšikov. Ďalšia pozícia, teraz na vrchného programátora, tiež hovorí o automatizácii a presune hernej záťaže do cloudu.

Je tak zrejmé, že program Xbox Play Anywhere by mohol v budúcnosti nadobudnúť úplne nový rozmer aj vďaka tomu, že by sme si hry mohli zahrať aj na zariadeniach, kde by sme si ich doposiaľ predstavili len ťažko. A že by to znamenalo dýku do chrbta? To vôbec. Viaceré výskumy poukázali na fakt, že mladá generácia inklinuje skôr k mobilom a tabletom, než ku klasickým herným konzolám. Okrem toho sú tieto zariadenia mimoriadne populárne v Ázii, ako napríklad v Číne, kde mnohé veľké hry – napríklad PUBG – vyšli na mobilné zariadenia. Hovoríme pritom o desiatkach miliónov potenciálnych nových spoluhráčov na Xbox Live.

Xbox Gaming Cloud Division

via WindowsCentral

 

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Jeden komentár

  1. Jogurtik píše:

    Jako cloud moc nemusím. Myslím si, jednou stejně dojde driv či později. Nejlepší je app Xbox v iPadu a sebou na cestu gamepad. Hrát na iPadu pomocí app Xbox s gamepad na chatě není dost špatný nápad. Akorát ve specifickém trhu třeba v Česku na mobilní internet můžeme rovnou zapomenout.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *