Google údajne vyvíja vlastnú hernú konzolu


Už pred niekoľkými mesiacmi sa na internete objavili špekulácie o novej streamovacej krabičke od Google s krycím názvom „Yeti“. Zdá sa ale nakoniec, že Google sa chce v hernom priemysle angažovať viac, než len streamovaním hier z cloudu. Údajne už vyvíja hotovú hernú konzolu.

Herná platforma od Google by mala mať podobnú stratégiu ako má Xbox. Mala by pozostávať z hardvéru, zo streamovacej služby a tiež zo snahy získať pod svoje krídla čo najviac herných vývojárov. Tu sa naskytá možnosť ako agresívneho verbovania z iných štúdií, tak aj možnosť kupovania väčších známych štúdií.

Streamovacia služba by mala fungovať na podobnom princípe ako Nvidia GeForce Now. Všetka grafika a obsah by sa vypočítaval na serveroch Googlu, odkiaľ by sa streamoval výsledný obraz do vašich zariadení, bez ohľadu na ich výkon. Alebo ako povedal istý zdroj: „Predstavte si hrať Zaklínača 3 v záložke v Google Chrome.“

Fortnite Cross-Play Lobby

Fortnite na konzole od Googlu nájdeme s vysokou istotou

Objavila sa dokonca možnosť integrácie hernej streamovacej služby do YouTube, takže by ste mohli hru potenciálne hrať, do toho vám mohli hranie komentovať diváci a navyše by ste si v prípade potreby mohli okamžite vyvolať videonávod, ak by ste niečo nevedeli. Celý ekosystém by mala doplniť konzola, ale v tejto chvíli nie je jasné, akú hardvérovú výbavu by mala. Či by sa jednalo o konkurenciu pre PS4 a Xbox, alebo by sa jednalo o streamovaciu krabičku a lá Apple TV.

Celé to má však zopár problémov. Pri streamovaní je samozrejme dôležité mať rýchly internet a ruku na srdce, nie každý má 300Mbit optiku od UPC alebo 1Gbit Google Fiber, ktorý je navyše dostupný iba v pár mestách na svete. Do toho treba pripočítať skepticizmus niektorých vývojárov. Google má totiž väčšiu históriu „iniciatív“, z ktorých nakoniec nič nebolo. Stačí sa pozrieť na to, ako dopadli jeho okuliare Glass.

Do toho si treba pripočítať popularitu veľkej trojky – Xbox, Nintendo a PlayStation – ktoré sú v podstate definíciou toho, čo voláme herná konzola. A tiež netreba zabúdať na to, že iniciatívny bol aj Amazon, ktorý v posledných štyroch rokoch investoval do gamingu veľa a aj keď má tri vývojárske štúdiá, jediné, na čo sa dnes Amazon zmôže, je len Twitch.

via Kotaku

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. StriderCZ píše:

    Problém herního průmyslu je v tom, že narůstají náklady na hru, a tak vydavatel hledá další a další potencionální kupce na trhu. A streamování by mohlo rozšířit potencionální kupce nad 200 milionů (což zhruba odpovídá velikosti herní komunity) . U Googlu (stejně jako u MS) jde o to, kdy se do tohodle byznysu pustit (brzo- spálíš se, pozdě- už je trh obsazený).

  2. Jogurtik píše:

    Z toho mam velkou obavu. Jestli Google prosadi, tak muze MS pohrbit Xbox ????

    • Jaromír Miko píše:

      Podobné veci sa hovorili už v prípade Apple TV. Doteraz čakáme 🙂

      • Jogurtik píše:

        No, kdyz jsem sam premyslel. Tak Xbox nehrozi. Funguje Apple TV, Nvidia Shield, pak kupa cinske konzole. Hraci jsou zvykly na znacky Xbox, PlayStation nebo Nintendo. Google je chaos. Nikdy nechapu proc u Androidu mame zbytecne app – Hangstough, Messenger… Streaming bude mit velky problem u Sony. Sony musi investovat nove infrastrukturu po Evrope. Pamatuji v roce 2014 Sony v konferenci oznamil pristi rok (2015) bude v EU PlayStation Now. Pak odrizl Samsung TV, PlayStation TV atd. U Sony moc nedari. Xbox bude mit moznost vybirat – hrat na next-gen Xbox, chytré televize s app Xbox, tablety a smartphone pomoci gamepad Xbox, pro odpurce streamingu muzeme stacit Xbox Game Pass.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *