Microsoft testuje Dolby Vision na Xbox One S a Xbox One X

Dolby Vision
Microsoft začal testovať ďalšiu veľkú aktualizáciu pre Xbox One a insideri tak majú možnosť testovať pripravované novinky ako sú noví avatari, vylepšený Search či dokonca podporu Dolby Vision.

A začnime rovno tou. Xbox pôvodne nepodporoval Dolby Vision a to z viacerých dôvodov. V prvom rade preto, že na rozdiel od HDR10 to nie je otvorený štandard a tak si ho musel Microsoft licencovať. Druhý dôvod je skôr technický. Technológia totiž podporuje 68,7 miliárd farieb, zatiaľ čo HDR10 ich podporuje maximálne jednu miliardu.

No na to, aby ste si mohli vychutnať Dolby Vision v celej svojej kráse, je treba mať kompatibilný televízor. Tu nastáva kameň úrazu: Ešte žiaden výrobca nedokázal vyrobiť panel, ktorý by bol schopný zobraziť také široké spektrum farieb a zároveň mal potrebný jas 10 000 nitov. Existujú však už televízory, ktoré sa tomu aspoň do určitej miery približujú, napríklad séria Q7 od Samsungu. Aby to dnes Microsoft vývojárom neskomplikoval, Dolby Vision na Xbox One S a X testuje predovšetkým pri streamovaní videa z Netflixu. V redakcii očakávame, že Dolby Vision v hrách uvidíme až s ďalšou konzolou.

Ďalšou novinkou v Insider update je Narrator v piatich nových jazykoch, zahŕňajúcich španielčinu, portugalčinu, poľštinu, švédčinu a holandčinu. Tiež pribudol austrálsky prízvuk angličtiny, takže austrálčania sa už nemusia rozhodovať medzi použitím US alebo UK prízvuku.

Novinkou sú tiež Avatari na domovskej obrazovke. Presne tak, vrátili sa sem tak, ako ich poznáme z čias Xboxu 360. Avatari budú prítomní aj na profiloch kamarátov v Home, pri porovnávaní Gamerscore, v Community postoch, notifikáciách pri šetriči obrazovky a na mnohých iných miestach v systéme. Menším updatom si prešiel systém Search z domovskej obrazovky, kde už bude vyhľadávač hľadať aj obsah z Ready to Install ponuky hráčov, alebo z predplatených členstiev ako je Game Pass alebo EA Access.

Na záver pribudlo niekoľko experimentálnych funkcií, ako napríklad možnosť zdieľať špecifické herné štatistiky s kamarátmi priamo na domovskej obrazovke. A niekoľko noviniek v službe Clubs.

Xbox Insider Avatars Home July 2018

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *