Októbrový update Xbox One je vonku, prináša Dolby Vision, Alexu a Avatarov

Xbox One Logo
Xbox One dostal svoj dlho očakávaný októbrový/říjnový update a tentoraz majú hráči tri veľké dôvody, prečo updatovať.

Aktualizácia s veľkosťou 698MB totiž prináša dlho očakávaných nových Xbox Avatarov. Títo noví avatari sa celkom odlišujú od predošlých, enginom aj možnosťami úpravy. Po novom si totiž môžete zvoliť niektoré realistickejšie typy ľudského tela, môžete im tiež namiesto jednotlivých končatín pridať rôzne protézy a môžete im tiež pridať rôzne veci, ktoré môžu používať. Napríklad invalidný vozík, skateboard alebo aj boombox, ktorý môžu držať v ruke a občas si tak zatancovať. Avatarom tiež možno dokupovať nové itemy v Avatar Store, napríklad tričko Gears of War do 3€.

Avatarov je tiež možné si následne pridať na profilovku (aj vy ste si zmenili profilovku po 9 rokoch?) a hoci zatiaľ chýbajú na hlavnej ploche, dúfame, že sa to zmení čím skôr. Zatiaľ sa však zobrazujú na vašom profile a profiloch vašich kamarátov, v Activity Feed, na kamarátskych blokoch obrazovky, rebríčkoch Gamerscore, v kluboch, komparácii profilov a na ďalších miestach, kde ich nevidíte len vy, ale aj ostatní.

Xbox Live Avatar Fall 2017

Ďalšou veľkou novinkou v aktualizácii je Amazon Alexa. Isto si niektorí z vás pamätajú časy, kedy sa dal Xbox One zapínať s pomocou hlasových povelov pre Kinect. Ešte keď ste si prepojili Kinect a jeho vstavanú IR funkcionalitu s televízorom a audio systémom, došlo k plnej automatizácii vášho herného „doupě“, keď ste dvomi slovami „Xbox On“ zapli aj Xbox, aj televízor aj audiosystém či soundbar. Funkcionalita žiaľ s koncom Kinectu skončila v zabudnutí, ale Microsoft to s ňou celkom nevzdal. Je totiž späť vďaka Alexe a smart reproduktorom Echo.

Funkcia je žiaľ dostupná len v USA, ale Xbox Skill pre Alexu (a Cortanu) umožní ovládať konzolu a jednotlivé jej funkcie cez inteligentný reproduktor, ak je napojený na rovnakú sieť ako váš Xbox One. Zahŕňa to napríklad možnosť zapnúť a vypnúť konzolu, meniť hlasitosť, spúšťať hry a aplikácie, robiť screenshoty a videozáznamy, streamovať hry na Mixer a ďalšie novinky. Funkcie nájdete v Alexa Skill Store alebo Cortana Skill Store. Aby ste ju aktivovali, stačí povedať „Alexa, open Xbox“ alebo „Hey Cortana, open Xbox“. Súčasne s tým začína nová akcia pre americký trh: Kúpte si vybraný bundle Xbox One S alebo Xbox One X na Amazon.com a získajte Echo Dot zadarmo.

Treťou veľkou funkcionalitou je podpora Dolby Vision. Táto vylepšená 12-bitová HDR funkcionalita je od nového updatu dostupná na Xbox One S a Xbox One X po boku podpory pre štandardné HDR10 dostupné v hrách. Dolby Vision štandard však povyšuje živosť farieb na vyšší level, vďaka čomu vyzerajú filmy a seriály ešte reálnejšie, než pri HDR10. Tento štandard je zatiaľ podporovaný len na vybraných televízoroch a aplikácii Netflix, avšak v budúcnosti pribudne podpora aj pre ďalšie aplikácie. Na rozdiel od 10-bitového HDR, Dolby Vision podporuje 12-bitové farby a displeje s jasom až do 10 000 nitov a 4096 úrovňami hĺbky, vďaka čomu je schopný zobraziť až 68,7 miliárd farieb oproti 1 miliarde dostupnej pri HDR10.

Technológia je zatiaľ podporovaná len na vybraných modeloch televízií od výrobcov LG, Sony a Funai z rokov 2017 a 2018. Kompletný zoznam podporovaných Dolby Vision televízorov na Xbox One S a Xbox One X nájdete tu. Funkciu je následne potrebné aktivovať v nastaveniach konzoly: Settings – Display and sound – Video output – Video modes – Allow Dolby Vision.

Finálnou novinkou v systémovom update na Xbox One je podpora nových jazykov vo funkcii Narrator. Najnovšie je prístupná austrálsky dialekt, španielčina, portugalčina, poľština, švédčina a holandčina.

Dolby Vision

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *