Černobylské hry, ktoré sa rozložili do stratena…

Černobyl

Iba pár stoviek kilometrov od miesta, kde tento článok čítate, sa nachádza skutočné miesto so skutočne tragickou históriou.

Dňa 26. apríla/dubna 1986 sa v skorých ranných hodinách skúška jadrového reaktoru č.4 pod vedením Anatolija Ďatlova vymkla zpod kontroly. Čo začalo ako bezpečnostný test, sa behom piatich sekúnd zmenilo v kontinentálnu katastrofu, ktorá ovplyvnila mnohé životy či už hneď, alebo až s odstupom času. Napriek nešťastnej histórii je Černobyl aj naďalej miestom, ktoré vzbudzuje ľudskú pozornosť aj po rokoch a spolu s neďalekým mestom Pripjať patrí k vyhľadávaným výletným destináciám.

Samozrejme, taký výlet môže byť v skutočnosti nebezpečný (a preto všade so sebou nosíte dozimeter) a bezpečnejšiu alternatívu by mohli ponúknuť hry. Lenže ani tam veľmi nepochodíte. Osudy posledných hier s černobylskou tématikou sú tak-nejak prekliate.

S.T.A.L.K.E.R. 2

Obrovská lokálna popularita prvej hry S.T.A.L.K.E.R. a jej dvoch rozšírení (Clear Sky, Call of Pripyat) sa postarala o to, že S.T.A.L.K.E.R. 2 bude samozrejmosťou. A tak bola hra v roku 2010 oznámená s plánovaným vydaním v roku 2012, pričom mala bežať na novom multi-platformovom engine a tak po boku PC mala namierené aj na Xbox 360 a PS3. Netrvalo však dlho a začali sa objavovať správy o zrušení hry, o jej oživení, o jej ďalšom zrušení…

Píše sa rok 2018 a S.T.A.L.K.E.R. 2 bol oznámený znovu, tesne pred E3, aby si hra stihla do svojho plánovaného vydania v roku 2021 nájsť vydavateľa. K hre, ktorá si prešla takýmto vývojovým peklom, zatiaľ nemáme žiadne jednoznačné informácie okrem tých, že hra má bežať na Unreal Engine 4. Otázne je, že ako sa bude vývoj hry ďalej uberať, pretože ani teraz nemáme o hre príliš veľa informácií.

Fear the Wolves

Po prvom „zrušení“ S.T.A.L.K.E.R. 2 došlo zároveň k zániku štúdia GSC Game World. Kým časť zamestnancov už skôr odišla, aby založila štúdio 4A Games (séria Metro), ostatný personál až neskôr zlaožil štúdio Vostok Games, ktoré chcelo na myšlienky zrušeného projektu nadviazať v projekte Survivarium. Až so svojim druhým projektom sa vrátilo do Černobylskej zóny.

Tentoraz pod hlavičkou vydavateľa Focus Home Interactive ohlasujú battle royale hru Fear the Wolves, ktorá bola oznámená pre PC, Xbox One a PS4 a kým na PC si ju môžu hráči zahrať už teraz v rámci Early Access, nad konzolovými verziami visí otáznik. Ani PC verzia totiž 20-dolárová hra nezažíva obrovskú popularitu a podľa recenzií na Steame je dnes už ľudoprázdna, bez možnosti zahrať si match pre nedostatok ľudí.

Možno práve fakt, že Fear the Wolves sa vydalo cestou podobnou free-2-play Fortnitu, má za následok to, že hra je dnes tam, kde je.

Chernobylite

O niečo nádejnejšie to vyzerá s novým survival hororom poľského štúdia The Farm 51, ktoré v roku 2017 prinieslo titul Get Even, ktorý bol na poslednú chvíľu odložený kvôli podobnostiam s vtedajším teroristickým útokom na koncerte Ariany Grande v Londýne.

V horore Chernobylite sa stávate súčasťou alternatívneho vývoja udalostí. V oblasti hráte za bývalého pracovníka elektrárne, ktorý sa snaží vyriešiť záhadné zmiznutie blízkej osoby. V nelineárnom príbehu si môžete tvoriť putá aj s ďalšími „stalkermi“ v oblasti alebo tiež bojovať proti armáde, ktorá neustále hliadkuje v priestoroch Černobylskej oblasti. Tú môžete voľne skúmať a vaše znalosti vám pomôžu aj s craftingom.

Chernobylite bol oznámený zatiaľ len pre PC s vydaním na jeseň/podzim 2019.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *