DOSBox pre Xbox One je realitou

Xbox One DOSBox

Keď Microsoft uvoľnil Dev Activation Tool pre širokú verejnosť, bolo len otázkou času, než niekto nájde spôsob, ako využiť Xbox na rozbehnutie DOSBoxu a starých hier ako je prvý Wolfenstein, Prince of Persia alebo nesmrteľné lokálne klasiky ako Tunneler či Prehistorik!. Netrvalo dlho a programátor s nickom vcfan skutočne naprogramoval DOSBox pre Xbox One, čím ho okamžite obohatil o spätnú kompatibilitu s ďalšími titulmi.

DOSBox funguje samozrejme ako natívna UWP aplikácia a teda využíva API, ktoré umožní spustiť appku aj na Windows 10 PC a Windows Phone. Či už ale Microsoft pustí DOSBox do svojho Storu, je vec druhá. Na druhú stranu, Phil Spencer chce, aby bol Xbox One čo najkompatibilnejší so všetkým a preto mu zrejme myšlienka nebude vadiť. Diskutabilná je otázka pirátstva, ale to už zrejme pri 30-ročných hrách nikoho netrápi. Najbližší dátum vydania aplikácie, ak nebude vadiť MS, vychádza na leto, kedy má vyjsť Anniversary Update, ktorý spojí Windows Store a Xbox Store a prinesie Cortanu na Xbox One, čím nahradí terajšie hlasové ovládanie.

Rozhodne zaujímavá je potom demonštrácia nesmrteľného Windows 95 na Xbox One. Ale na to by sme sa už nespoliehali, keďže ovládať ho s gamepadom (hoci aj elitným) je komplikované.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *