Všetko, čo potrebujete vedieť o Xbox Series S

Všetko, čo potrebujete vedieť o Xbox Series S

10. novembra/listopadu 2020 začína nová generácia konzol Xbox na čele s Xbox Series X. Okrem tohto plnokrvného, ale drahého zariadenia môžete očakávať ľudovú voľbu: Xbox Series S.

Xbox Series S je lacnejšou z dvoch nových next-gen konzol, ktoré Microsoft vydá na jeseň/podzim 2020. Tento model je menší, navrhnutý na hranie vo Full HD a stojí len 299€ s DPH. Nutno však dodať, že nemá diskovú mechaniku, a hry sa do nej len sťahujú – čo však nemusí byť vôbec drahé.

Nedostatok zásob?

S týmto príliš nepočítame. Microsoft umožňuje predobjednať si Xbox Series S už teraz, ale výroba samotnej konzoly bola zahájená ešte počas leta. Microsoft tiež vylúčil, že by jeho nové konzoly mali pri vydaní trpieť nedostatkom kusov. I keď očakávania a realita zvyknú byť, až na pár výnimiek, odlišné. Poteší tiež, že Xbox Series S, tak ako Xbox Series X, vychádzajú celosvetovo v ten istý deň, a oficiálne vydanie v ČR ani SR tentoraz nebude odložené o takmer celý rok.

Xbox Series S Príslušenstvo

Príslušenstvo

Spolu s novými konzolami vyjde na trh aj nové príslušenstvo, na čele s novým Xbox Wireless Controller ovládačom, ktorý je kompatibilný s Xbox Series X|S, Xbox One, iOS, Android a PC s Windows 10. Tento ovládač bude dostupný na úvod v čiernej a bielej farbe, a priamo nahrádzajú doposiaľ predávané ovládače. Výhodou je však, že majú prakticky rovnaké hmatové vlastnosti, a obohacujú ovládač o niekoľko benefitov, doposiaľ exkluzívnych pre podstatne drahší Xbox Elite Controller.

Nový ovládač totiž ponúkne hybridný osemsmerový D-Pad namiesto tradičného 4- smerového. Dvojnásobok “šípok” sa prejaví veľmi dobre v bojových hrách, ako sú Tekken 7 alebo Mortal Kombat 11. Za zmienku takisto stojí nové Share tlačidlo, ktoré umožňuje jediným stlačením zachytiť snímok obrazovky a/alebo video. Nový ovládač tiež ponúkne vylepšené páčky s povrchovou úpravou, vďaka čomu by malo byť hranie príjemnejšie.

A čo moje staré príslušenstvo?

Kúpou Xbox Series S sa nekončí život starého príslušenstva. Obe nové konzoly od Microsoftu budú totiž podporovať takmer všetko príslušenstvo: ovládače, volanty aj headsety. Tu ale treba upozorniť, že konzola nebude mať HDMI vstup (pozor, nepliesť si s HDMI výstupom do TV!) ani Optický audio port. Čiže headsety, ktoré využívali tieto porty, bude treba prepojiť pomocou USB portu alebo s pomocou adaptéru.

Microsoft takisto radí, ak ste mali k svojej terajšej konzole Xbox pripojené domáce kino či soundbar, pripojiť tieto priamo k televízoru, na ktorom budete hrať.

Mám headset Astro, čo s ním?

Výrobca Astro upresnil, ako budú fungovať jeho headsety s novými konzolami. Spoločnosť upresnila, že všetky headsety využívajúce 3,5mm jack bude možné ďalej používať s konzolami Xbox Series S, Xbox Series X a PlayStation 5. Ďalej uvádza, že bezdrôtové headsety, ako sú Astro A20, MixAmp Pro TR a Astro A50 Wireless, budú fungovať s pomocou USB portu. Spoločnosť ďalej dodáva, že v prípade Xbox bude treba aktualizovať firmvér slúchadiel, aby bola zaručená kompatibilita.

Xbox Series X|S headsety

Spoločnosť ďalej vo svojom vyhlásení uviedla, že užívatelia PlayStation 5 si budú musieť pre plnohodnotný zážitok zakúpiť HDMI adaptér v cene 40 dolárov, alebo pokiaľ si registrujú svoj headset na webe Astro, adaptér si budú môcť kúpiť o $15 lacnejšie. Samotný adaptér ASTRO HDMI Adapter bude dostupný už v októbri/říjnu a okrem prenosu zvuku podporuje prenos 4K bez oneskorenia. Takisto obsahuje optický port TOSLINK.

Podpora bude nasledovná:

  • A10 Headset – Podporuje prenos zvuku cez 3,5mm jack v ovládači
  • A20 Wireless – Vyžaduje aktualizáciu firmvéru, ktorá odomkne prenos zvuku cez USB
  • A20 Wireless (2.gen.) – Využíva USB vysielač, ktorý je súčasťou balenia
  • A40 / A40 TR Headsety – Podporujú prenos zvuku cez 3,5mm jack v ovládači
  • MixAmp Pro TR (3./4.gen.) – Vyžadujú aktualizáciu firmvéru MixAmp, ktorá odomkne prenos zvuku cez USB
  • A50 Wireless + Base Station (3./4.gen.) – Vyžadujú aktualizáciu firmvéru, ktorá odomkne prenos zvuku cez USB
  • MixAmp M60 – Podporuje prenos zvuku cez Expansion Port na ovládači
  • MixAmp M80 – Podporuje prenos zvuku cez Expansion Port na ovládači

Bude Xbox Series S podporovať Kinect?

Žiaľ, majiteľov revolučného pohybového senzoru sklamem. Microsoft už potvrdil, že Xbox Series S a Xbox Series X nebudú podporovať Kinect, a to ani s použitím adaptéru, či už originálneho alebo neoriginálneho. Pohybové hry tak budú navždy záležitosťou konzol Xbox One a Xbox 360, čiže ak nie ste pripravení dať týmto hrám košom, tak sa určite nezbavujte spomínaných konzol.

Xbox Series X|S hry

Hry

Hry samozrejme predstavujú absolútne gro hernej konzoly. Pri súčasnej generácii sa však veci budú mať trochu inak, a hry na Xbox Series S si môžete zakúpiť už dnes.

Spoločnosť už totiž jednoznačne potvrdila, že nová konzola bude podporovať pri vydaní všetky hry (okrem Kinect), ktoré si zahráte dnes na Xbox One, a to aj hry zo spätnej spätnej kompatibility, zahŕňajúcej vyše 600 titulov z Xbox 360 a prvého Xboxu. Zážitok zo svojich doterajších hier budete mať ešte lepší, pretože hry budú podporovať vymoženosti nového hardvéru.

Xbox Series S Spätná kompatibilita

Hry pôvodne vydané na Xbox One dostanú na Xbox Series S výrazne rýchlejšie načítavanie. Pretože sa v novom Xboxe miesto pevného disku nachádza SSD, hry nainštalované naň sa budú načítavať omnoho rýchlejšie. Po pripojení k televízoru s podporou HDR bude konzola vykonávať automatickú konverziu obrazu do HDR farebného rozsahu. Živšie farby tak dostanú aj hry, ktoré ich pôvodne nemali, a to bez nutnosti zásahu zo strany vývojárov.

Ďalej, hry ktoré za účelom zachovania plynulosti využívali na Xbox One dynamické rozlíšenie, dokážu bežať v najvyššom podporovanom rozlíšení 1440p, čo platí o hrách z pôvodnej Xbox konzoly, o hrách z Xboxu 360 s podporou Xbox One X, a tiež o hrách s dynamickým rozlíšením na Xbox One. Niektoré hry navyše môžu získať až dvojnásobné snímkovanie, teda plynulosť obrazu: Takto upravená hra môže namiesto 30fps bežať v 60fps, alebo namiesto 60fps v až 120fps. Nutno zdôrazniť, že Xbox Series S nepodporuje vylepšenia konzoly Xbox One X.

Moja obľúbená hra vyšla na Xbox One aj Xbox Series S, ktorú si mám kúpiť?

Po minulé generácie, ak vyšla nová konzola, nepodporovala hry zo starej konzoly. Teraz sa veci majú inak, a nielen, že si môžete bez problémov zahrať svoje hry zo starej konzoly, ale dokonca môžete mať nárok na bezplatný upgrade hry pre Xbox Series S.

Reč je totiž o funkcii pomenovanej Xbox Smart Delivery. Hry, ktoré budú mať túto funkciu, majú symbol “Smart Delivery” v popise na Xbox Store, prípadne s novou aktualizáciou systému sa už na Xbox One objaví priamo pri obale hry ikonka „X|S“.

Xbox Smart Delivery

Medzi hrami, ktoré túto funkciu podporujú, nájdete hry od Xbox Game Studios, ako sú Forza Horizon 4 (Recenzia), Halo Infinite alebo Gears 5 (Recenzia). Podporujú ju aj hry od iných vydavateľov, napríklad Assassin’s Creed Valhalla, Zaklínač 3, Avengers alebo Cyberpunk 2077. Samozrejme záleží na rozhodnutí vydavateľa, či si zvolí takýto prístup.

Totiž, hry ako FIFA 21 alebo Call of Duty: Black Ops Cold War nebudú takúto vec podporovať. EA potvrdila, že jej hry ako FIFA 21 a Madden NFL 21 namiesto Smart Delivery využijú vlastnú, časovo obmedzenú ponuku “Dual Entitlement”. V princípe ide o to isté, ale nárok na novú verziu hry zadarmo je časovo obmedzený. 

Nutno ale zdôrazniť, že Xbox Series S nebude mať diskovú mechaniku, preto je možné naň sťahovať hry jedine z Xbox Store alebo z predplatnej služby Xbox Game Pass, ktorá už teraz ponúka viac ako 200 hier pre konzolu, vrátane hier od EA (FIFA, NHL, Battlefield a iné) a Bethesda (The Elder Scrolls, Wolfenstein, DOOM a iné). Cena služby je 9,99€ mesačne.

Xbox Game Pass EA Play

Aké nové hry môžem čakať pri vydaní Xbox Series S?

Súčasne s konzolou Xbox Series S vychádza viacero nových hier. Presnejšie, v rovnaký deň môžete očakávať tituly Assassin’s Creed ValhallaGears Tactics (recenzia), The Falconeer a Yakuza: Like a Dragon.

Okolo dňa vydania Xbox Series S tiež vychádzajú hry DiRT 5, Observer: System Redux, Tetris Effect: Connected a Watch Dogs: Legion. Rovnako tak vyjdú 10.11. hry NBA 2K21FIFA 21 a Fortnite na Xbox Series S. Taktiež hráči získajú vďaka Smart Delivery okamžitý prístup k novým verziám Gears 5 a Marvel’s Avengers.

Čo sa stane s mojim postupom a členstvom?

Do konzoly Xbox Series S sa užívatelia môžu prihlásiť so svojim existujúcim účtom Microsoft Account. Nie je treba sa znovu registrovať, ani znovu nakupovať členstvá ako Xbox Live Gold, Xbox Game Pass alebo Xbox Game Pass Ultimate. Tieto sú totiž viazané na účet, nie na konzolu, a užívatelia tak neprídu o nič.

To isté platí aj o uloženom postupe v hrách. “Savy”, čiže uložené pozície, sa totiž na Xboxe automaticky zálohujú na cloud, odkiaľ sa prenesú na zariadenie, na ktorom chce užívateľ hrať svoje hry. A to isté platí aj v prípade hier, ktoré využívajú systém Smart Delivery: Ak hra vyjde na Xbox One aj Xbox Series S, na novej konzole ju netreba začať hrať odznovu: dá sa pokračovať v rozohranej hre.

Xbox Series X|S Ulozisko

Stačí 1TB SSD na hry? Môžem využiť externý disk?

Už na Xbox One bolo treba hry inštalovať a pri Xbox Series S tomu nebude inak. Hry bude treba inštalovať. Môžeme však očakávať, že vďaka SSD budú niektoré tituly zaberať menej miesta ako na Xbox One, a to jednak vďaka rýchlosti, takže hra, aby sa načítala čo najrýchlejšie, nemusí obsahovať niekoľko kópií dát. Ďalej systém využíva metódy kompresie dát. Napokon, ku konzole bude možné pripojiť externý disk.

Microsoft tiež potvrdil, že hry pre Xbox Series S budú v priemere o 30% menšie ako hry pre Xbox Series X. Dôvodom je fakt, že zatiaľ čo na Xbox Series X sa budú inštalovať nekomprimované 4K textúry, pri Series S budú textúry optimalizované a budú zaberať menej vzhľadom k faktu, že hry majú bežať nanajvýš v polovičnom rozlíšení.

Vďaka SSD je možné hry pozastaviť a rýchlo sa medzi nimi prepínať

Tu je však treba zdôrazniť, že hry určené pre Xbox Series S vyžadujú inštaláciu buď na vnútornú pamäť, alebo na špeciálnu pamäťovú kartu Xbox Expansion Card od Seagate. Táto bude dostupná ešte v priebehu roka 2020, má veľkosť 1TB a bude rovnako rýchla ako vnútorné úložisko. Microsoft tiež potvrdil, že na výmenu úložiska (v prípade, že by ste mali viacero SSD-čiek) nebude treba vypínať konzolu, ale môžete ho “surovo” vytiahnuť z konzoly. Samozrejme za predpokladu, že práve nebudete hrať nejakú hru z neho. Cena tohto úložiska je 220€.

Hry z Xbox One a starších bude možné nainštalovať na klasický externý pevný disk, napríklad recenzovaný WD_Black P10 Game Drive. Microsoft takisto potvrdil, že za účelom šetrenia SSD bude možné “zálohovať” hry z Xbox Series X na externý pevný disk, ale ak ich budete chcieť hrať, treba ich znovu presunúť na SSD. Takéto riešenie eliminuje potrebu opätovného sťahovania hier z internetu.

Pre koho je Xbox Series S určený?

Konzola Xbox Series S je cenovo výhodnou konzolou, ktorá je priamo stavaná na hranie v rozlíšení Full HD. Podporuje však natívne rozlíšenie až do 1440p, a tiež upscaling do 4K rozlíšenia. Takisto podporuje prehrávanie videa v 4K, cez služby ako YouTube alebo Netflix.

Ponúka 8-jadrový procesor AMD Zen 2 s frekvenciou 3.6GHz (aleob 3.4GHz s aktívnym SMT), 10GB RAM a grafický čip AMD RDNA 2 s výkonom 4 teraflopy. Tento výkon je viac ako postačujúci na hranie hier vo Full HD s upscalingom do 4K rozlíšenia. Okrem toho podporuje HDR a snímkovanie až do 120fps, presne ako model Xbox Series X. Úložisko je však len polovičné, 500GB.

Vďaka cene samotnej konzoly a službe Game Pass ide o ideálnu voľbu pre rôznych ľudí. Pre tých, ktorým záleží na cene, pre tých, ktorí chcú kúpiť novú konzolu pre svoje deti, pre začiatočníkov vo svete konzol, ale aj pre hráčov, ktorí si chcú kúpiť primárne PlayStation 5, a radi by si zahrali niektoré hry dostupné exkluzívne pre Xbox.

Xbox Series S

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *