Prečo ešte nie je Black Ops 2 v spätnej kompatibilite a zrejme ešte pár mesiacov nebude

Call of Duty Black Ops II

Spätná kompatibilita sa od začiatku potýka s neustálymi prosbami o prenesenie niektorých klasík na Xbox One. Jednou takou je Call of Duty: Black Ops 2, o ktoré hráči neustále prosia, no doteraz sa im nedostalo jasnej odpovede. Billa Stillwella z tímu Xbox to však už prestalo baviť a na svojom Twitteri zverejnil sloh, v ktorom raz a navždy vysvetlil, že o Black Ops 2 nerozhoduje Microsoft ale Activision.

Celá spätná kompatibilita je zložitejšia, než sa zdá. Nie je to len o tom, že si na Xboxe zahráme hry zo starej generácie. Pretože bol Xbox 360 postavený na úplne inej architektúre než Xbox One, pre vývojárov to znamená nutnosť znovu prejsť kód, optimalizovať ho pre nový hardvér a obohatiť ho o emulátor a funkcie, ktoré sú špecifické pre Xbox One. To zahŕňa napríklad podporu Game DVR alebo streamovania videí do počítača s Windows 10.

Fallout 3

Ďalej to súvisí s marketingovými rozhodnutiami firmy, ktorá za danou hrou stojí. To, či hra bude alebo nebude podporovať spätnú kompatibilitu, závisí len od nej a nie od Microsoftu. Microsoft a fanúšikovia môžu vyjadriť, že o hru je stále záujem, ale to ešte neznamená, že Activision danú hru sprístupní cez spätnú kompatibilitu. Môže pokojne spraviť to, čo spravil s Modern Warfare, vydá remaster.

Vydavatelia tiež zvyknú svoje hry sprístupniť v súvislosti s niečím. Napríklad s marketingom pre nejakú novú hru. Ideálnym príkladom je Fallout. Bethesda využila Fallout 3 ako promo darček pre hráčov, ktorí si kupujú Fallout 4 na Xbox One. Podobne sú na tom Dark Souls 3 – darčekom v balení je prvý diel na stiahnutie zadarmo. Jednoducho, veľké štúdiá zvyknú hry uvoľniť v spätnej kompatibilite až vtedy, keď im to dáva zmysel. Preto 2K Games tak trochu podrazili fanúšikov série BioShock.

via Twitter

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *