Microsoft vydal dlho očakávaný redesign systému na Xbox One (Galéria)

Xbox One 2020 Dashboard Update

Microsoft v priebehu dnešného dňa vydal očakávanú veľkú aktualizáciu s číselným označením 10.0.18353.9135. Ale ak si odmyslíme čísla, aktualizáciu si budeme pamätať ako zimný update, ktorý prináša ďalší radikálny redesign systému.

Nový redesign je jednoduchší, než kedy predtým a kladie ešte väčší dôraz na hry, čím zrejme zatĺkne úplne posledný klinec do „rakvy“ multimediálneho centra, akým mal Xbox One pôvodne byť. Teraz, ak vám sú niektoré funkcie Xbox One úplne ukradnuté, môžete ich jednoducho skryť.

Znamená to, že môžete výrazne zjednodušiť svoju domovskú obrazovku. Doposiaľ ju tvorilo niekoľko záložiek, ktoré boli závislé na internete a pri slabšom pripojení alebo po dlhšej pauze ste museli čeliť dlhému načítavaniu a sekaniu OS. To by sa už našťastie nemalo diať.

Aktualizácia prináša naozaj jednoduché rozhranie, ktoré miestami pripomína to z PS4. Ako si môžete pamätať, domovskú obrazovku tvorili sekcie Home, Community, Mixer, Game Pass a Store. Home obrazovku pre zmenu tvorili „záložky“, medzi ktorými ste sa mohli pohybovať smerom nadol. Tie ste mohli pridávať, presúvať a mazať.

Medzi týmito záložkami teraz nájdete aj spomenuté sekcie Store, Community a Mixer, čo znamená, že ich môžete po novom úplne v pohode odstrániť. Pristupovať k nim môžete cez My games & apps. Aktualizácia tiež upratala My games & apps, kde máte teraz oveľa väčší prehľad o tom, ktoré hry máte nainštalované, ktoré máte na svojom účte, a ktoré máte dostupné vďaka členstvám v službách Xbox Game Pass, Xbox Live Gold alebo EA Access.

Milou novinkou je podpora obrázkov a GIF animácií v správach. Tu sa ale pri rozmachu spam-botov v poslednej dobe trochu obávame, že odosielanie obrázkov prinesie so sebou aj neduhy v podobe neslušného obsahu. Poteší tiež možnosť nastaviť, kde sa majú zobrazovať upozornenia. Vylepšený bol aj Mixer, s novými možnosťami chatu, rozlíšenia alebo zobrazením informácií o streamerovi. A pri hrách, ktoré sú súčasťou bundlu a sú v Game Passe, máte teraz jednoduchšie spravovanie hier, ktoré chcete v rámci balíka inštalovať.

Samotný systém podľa testerov pôsobí výrazne rýchlejšie, než doteraz, práve preto, že bol čiastočne „odpojený“ od internetu. Aktualizácia má príjemných 550MB.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Felix píše:

    Díky za článek. Už aktualizuji.

  2. Michal píše:

    keby chceli radsej pridat to ze sa daju dostavat achievementy aj v offline mode. Alebo ze sa da spustit hra pokial aj pokial neni hra aktualizovana. Toto su dve veci za ktore by som bol 100x viac vdacny, dizajn mi nevadil.

  1. 26. februára 2020

    […] Najnovšia aktualizácia systému konzoly Xbox One so sebou priniesla nový dizajn užívateľského rozhrania a drasticky upratala sekciu My games & apps. Ale to nie je všetko. […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *