Xbox One je finálna generácia, bude tu s nami navždy!

Xbox One Console

Počas konferencie Xbox Spring Showcase naznačil Phil Spencer veľmi zaujímavú budúcnosť platformy Xbox. A síce, že Xbox One bude definitívna generácia konzoly od Microsoftu. Neznamená to ale, že platforma končí!

V skutočnosti chce Microsoft zabiť len to, čomu dnes hovoríme „generácie“. Phil Spencer totiž vidí budúcnosť v Univerzálnej platforme Windows, čo môže mimo iného znamenať aj, že drvivá väčšina hier bude cross-platformová. A že výkon Xboxu One sa bude postupne zvyšovať bez toho, aby musel Microsoft vydať úplne novú konzolu (Xbox Two). Celý koncept je totiž postavený na tom, že hry, ktoré budú bežať na platforme Windows, budú kompatibilné so všetkými zariadeniami. Budú sa odlišovať len napr. v grafike, ktorá bude na staršom hardvéri jednoducho menej kvalitná ako na novej revízii konzoly, ktorá bude podporovať 4K.

Xbox TV

Prakticky to teda znamená, že hry budú spätne kompatibilné, ale aj dopredu kompatibilné. Teda že ak si po nejakom čase kúpite novú konzolu, neprídete o savy a ani nebudete musieť riešiť, či ju nový Xbox One podporuje alebo nie. „Môžeme sa vďaka tomu cítiť ako na PC. Vždy si môžem zahrať starého Dooma alebo Quake, ktorý som hral niekoľko rokov dozadu. Zároveň však môžem hrať najnovšie 4K hry a moja herná knižnica je vždy pri mne. Inovácia hardvéru pokračuje a inovácie v softvéri sa starajú o to, že nemusím skákať medzi generáciami a prichádzať o všetko, čo som hral dovtedy.“ Takto nejak si Phil Spencer predstavuje budúcnosť Xboxu a podľa nás to vyzerá naozaj zaujímavo.

Výhody takéhoto ekosystému vidíme už dnes. Savy sa ukladajú do cloudu a synchronizujú sa naprieč Xboxami a všetky vaše hry sú prakticky hneď na dosah v sekcii Ready to Install. Nádherný ekosystém vytvorený samotným systémom, v ktorom budú všetky hry okamžite spätne kompatibilné. Otázkou je však, ako často bude Microsoft upgradovať hardvér. Ak to bude raz za dva roky, tak to bude celkom na*****. Pozitívnou správou je, že MS nebude reálne nikoho nútiť aktualizovať na novší hardvér a hráči tak môžu pokojne niektoré generácie vynechať.

Xbox One

*Zdroj: Forbes

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *