Xbox na cestách: Tieto hry s podporou Xbox Live sú dostupné na mobil

Mobilne Hry Xbox 2020

Xbox už dávno nie je len škatuľa, ktorá má miesto v okolí televízora. Je to platforma, ku ktorej sa pripájte či už cez konzolu, počítač alebo mobil. A mobilné hranie je pri Xboxe na vzostupe.

Najčerstvejšou ukážkou toho je príchod streamovacej služby Xbox Game Pass Cloud Gaming na Android, pričom táto služba umožňuje, ak máte dostatočne dobré internetové pripojenie a ovládač s podporou Bluetooth, vychutnať si viac ako 100 konzolových hier aj na telefóne. Aby toho nebolo málo, medzi hrami nájdete aj také ako Zaklínač 3 či Forza Motorsport 7. Ale to nie je všetko.

Microsoft totiž už v minulosti vydal viacero hier (a zdá sa, že stále priebežne vydáva) hry pre iPhone a Android, ktoré podporujú Xbox Live, a ktoré vďaka tomu získavajú viacero benefitov. Spomenúť môžem napríklad synchronizáciu postupu (cross-save) naprieč mobilmi a Windows 10, alebo podporu achievementov. Dodať však treba, že portfólio mobilných hier sa v priebehu rokov výrazne zmenilo.

Minecraft

Jedna z najobľúbenejších hier súčasnosti vyšla samozrejme aj na mobily. A pretože ju vydáva Microsoft, bolo by nemysliteľné, aby hra nemala podporu služieb Xbox Live. Tie prinášajú do kockatého sveta viacero výhod. Nespornou výhodou je podpora zjednoteného multiplayeru medzi mobilmi, tabletmi, Xbox One, Nintendo Switch, PS4 a PC verziou určenou pre Windows 10.

Vďaka tomu je tiež mobilná verzia vždy aktuálna s ostatnými a tiež prekvapí slovenskými a českými titulkami. Skalných xboxerov tiež poteší skutočnosť, že hra ponúka vlastný zoznam achievementov, ktorých je dnes 111 s celkovou hodnotou 2600(G). Pričom rovnako rozsiahly zoznam majú verzie pre Android, iOS, aj všetky ostatné platformy. Minecraft je jednoducho raj pre zberačov achievementov.

‎Minecraft
‎Minecraft
Developer: Mojang
Price: 7,99 €+
Minecraft
Minecraft
Developer: Mojang
Price: 7,99 €

Gears POP!

Roky 2019 a 2020 boli pre sériu Gears naozaj intenzívne. Dočkali sme sa plnohodnotného príbehového dielu Gears 5 pre Xbox a PC, počítačovej taktickej akcie Gears Tactics a séria debutovala na mobiloch s hrou Gears POP!

Táto pomerne jednoduchá akcia sa inšpiruje obľúbenými mobilnými hrami, ale v hlavnej roli sa nachádzajú ikonické POP! figúrky, teraz vychádzajúce z postáv v sérii Gears. Hra nemusí byť pre každého, najmä pri zohľadnení skutočnosti, že je založená na free-2-play modeli so snahou predávať mikrotransakcie.

‎Gears POP!
‎Gears POP!
Price: Free
Gears POP!
Gears POP!
Price: Free

Forza Street

Na mobiloch nechýba ani tretia veľká značka Microsoftu. Reč je o jednoduchej závodnej hre Forza Street, ktorá môže svojim konceptom pripomínať mix hier CSR Racing a Need for Speed No Limits. Auto jazdí samo, a vy len reagujete na to, čo sa práve deje na obrazovke – napríklad začnete driftovať do zákruty alebo spustíte nitro. Mimochodom, toto je jediná Forza s nitrom.

Hra ponúka decentný zoznam áut, ktorý stavia na zbieraní rovnako ako dve hlavné série, Forza Motorsport a Forza Horizon. To, že je hra free-2-play, ale aspoň nedáva tak najavo ako vyššie spomenuté Gears.

Forza Street
Forza Street
Price: Free

Microsoft Solitaire Collection

Legendárny Solitaire, Spider Solitaire, FreeCell a ďalšie kartové hry sa teraz nachádzajú pod jednou strechou. Alebo pod dvojitou? Sú totiž združené nielen v jednej veľkej kolekcii, ktorá ponúka okrem štandardných režimov aj systém denných výzev, ale tiež podporujú Xbox Live, takže sa dočkáte synchronizácie postupu naprieč Android, iOS a Windows 10. Čo okrem iného znamená, že môžete začať hrať na počítači a pokračovať cestou domov.

Microsoft Wordament

Wordament to mal zvláštne. Pamätám si, keď prvá verzia hry vyšla niekedy v roku 2014 na iPhone, zďaleka sa však nechytala na súčasnú verziu. Pôvodne šlo o multiplayerový titul, v ktorom sa každé 2-3 minúty striedala herná plocha a po každom kole sa objavila celosvetová štatistika. A potom neskôr vyšla hra Wordament Snap Attack, ktorá je dnes v zabudnutí.

Aktuálne vydanie hry Wordament obsahuje poriadne dlhú kampaň pre jedného hráča, online multiplayer, denné výzvy, a samozrejme synchronizáciu postupu medzi platformami vďaka Xbox Live.

‎Microsoft Wordament
‎Microsoft Wordament
Microsoft Wordament®
Microsoft Wordament®

Microsoft Sudoku

Ponuka mobilných hier Microsoftu sa začiatkom roka rozšírila o Microsoft Sudoku. Ako už tušíte, reč je o tradičnej číselnej „krížovke“ z Japonska, kde sa v každej kocke, riadku a stĺpci musí nachádzať každé z čísel 1-9 iba jedenkrát. Microsoft Sudoku obsahuje okrem tradičného režimu aj dvojicu minihier: v prvej musíte správnym umiestňovaním čísel búrať ľad, v druhej ostávajú pravidlá takmer totožné s originálom, ale miesto kociek sa čísla 1-9 musia nachádzať v tvaroch ako vystrihnutých z Tetrisu. Je to zábavka, ktorá dokáže zabaviť, pred spaním však aj unaviť.

‎Microsoft Sudoku
‎Microsoft Sudoku
Price: Free+
Microsoft Sudoku
Microsoft Sudoku
Price: Free

Si xboxer a chceš dostávať echo o tom najpodstatnejšom z Xbox sveta? Sleduj nás na Facebooku a Instagrame.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Jeden komentár

  1. Dudu14 píše:

    Dobrou správou je, že XBO už má aj češtinu a slovenčinu. Akurát sa mi stiahol update OS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *