Xbox Series X|S sprevádza 31 hier pri vydaní. Nájdeš medzi nimi aj svoje obľúbené?

Optimized for Xbox Series X|S

Už o necelý mesiac oficiálne vychádza nová generácia konzol Xbox Series X a Xbox Series S. A aby toho nebolo málo, konzoly bude pri vydaní sprevádzať viac ako 30 hier.

Microsoft priblížil kompletný zoznam hier, ktoré sa dočkajú vylepšení „Optimized for Xbox Series X|S“ rovno pri vydaní. Aby som to zhrnul, tak v princípe ide o takú formu remastrov, ale nie každý si budete musieť kupovať.

Totiž, ak už hra vyšla na Xbox One a podporuje funkciu Smart Delivery, potom stačí vložiť disk do Xbox Series X a automaticky sa začne sťahovať vylepšená verzia hry pre túto konzolu. V prípade, že prechádzate na lacnejší a čisto digitálny Xbox Series S, potom bude Smart Delivery dostupné aj pre hry, ktoré máte na svojom účte, prípadne v službe Xbox Game Pass. Medzi titulmi, ktoré to využijú, nájdete aj tituly ako Cyberpunk 2077 či Immortals: Fenyx Rising, ale tie vychádzajú až po 10. novembri/listopadu 2020, takže v nasledujúcich riadkoch sa o nich nič nedočítate.

Ktoré tituly teda môžete očakávať pri vydaní Xbox Series X|S?

Assassin's Creed Valhalla

Assassin’s Creed Valhalla

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1440p 60fps (Series S)
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Najnovšie pokračovanie série Assassin’s Creed nás zavedie do stredovekého Anglicka, ktoré si tentoraz vychutnáme z pohľadu vikingskej hordy na čele s postavou známou ako Eivor. Nie je dochované, či šlo o muža alebo ženu, a v Animuse sa tak vôbec poprvýkrát budeme môcť prepínať medzi pohlaviami uprostred gameplayu. Dokonca bude prítomná tretia možnosť, kedy bude hra automaticky meniť pohlavie podľa príbehu. Hra ponúkne opäť otvorený svet a dôraz na RPG prvky, ako aj možnosť budovania vlastnej osady.

Borderlands 3

Borderlands 3

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1440p 60fps (Series S), Lokálne hranie (2-4 hráči)
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Borderlands 3 je celkom nečakane ďalšou hrou, ktorá potvrdila skoré vydanie na next-gen konzoly. Najnovšie, dlho rokov očakávané pokračovanie loot-n-shoot akcie, absolútne dokonalej na hranie v co-ope, prichádza na novú generáciu konzol, a to s viacerými vylepšeniami vrátane 4K 60fps. Na to, aby ste si hru vychutnali, ju nemusíte kupovať znovu: podporuje totiž Smart Delivery. To isté platí aj o DLC, ktoré, ak si kúpite na Xbox One, pobežia vo vylepšenej podobe aj na Xbox Series X|S.

Mimochodom, Borderlands 3 dostane vylepšený lokálny multiplayer. Kým na Xbox One a PS4 sa dalo hrať vo dvojici na obrazovke rozdelenej na polovicu, na nových konzolách bude možné hrať až vo štvorici. Pri hraní vo dvojici tiež pribudne možnosť nastaviť si rozdelenie obrazovky na výšku alebo šírku, a to na všetkých konzolách. Hru sme už recenzovali.

Bright Memory 1.0

Bright Memory 1.0

Vylepšenia: Neznáme
Smart Delivery: Nie
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: Microsoft Store ⬇️

Skôr ako nás čínsky solo vývojár FYQD Studio prekvapí hrou Bright Memory Infinite, prinesie na Xbox Series X|S ochutnávku svojho projektu. Bright Memory 1.0 vyšlo na PC, pričom ide o doslova krátkometrážny titul, ktorý má ukazovať, čo nás čaká, ak sa vývojárovi podarí nájsť investora. Čo sa mu podarilo, vzhľadom na to, že Infinite vychádza exkluzívne na Xbox.

Cuisine Royale 4K 60fps Ray Tracing Xbox Series X|S

Cuisine Royale

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1440p 60fps (Series S), Ray Tracing
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: Microsoft Store ⬇️

To, čo pôvodne začalo ako paródia na battle royale, v ktorej sa proti sebe postaví 100 kuchárov v boji na život a na smrť, sa napokon pod taktovkou Gaijin Entertainment zmenilo na skúsenia-hodnú hru, ktorá vychádza z konceptu PUBG, ibaže so zombíkmi, temnou mágiou a inými, nie až tak obvyklými vecami. A hoci už asi nebudete Master Chef, aspoň môžete vyhrať.

Panvice v Battle Royale hrách nie sú ničím výnimočným. Ale čo tak zasadiť celý arzenál zbraní do kuchynského prostredia? Hra, z ktorej by mal Gordon Ramsay nepochybnú radosť, je paródiou na PlayerUnknown’s Battlegrounds, a odlišuje sa práve tým, že v boji na život a na smrť sa proti sebe postaví 100 kuchárov. Ale len jeden z nich môže byť Master Chef.

Gaijin Entertainment priblížil, že Cuisine Royale, podobne ako dve iné hry od tohto vydavateľa, ponúknu viacero vylepšení na Xbox Series X|S. Zahŕňajú podporu pre ray tracing grafiky, zvuku, Variable Rate Shading, Mesh Shader, Sampler Feedback, ako aj kratšie načítavanie a kvalitnejšie textúry vďaka Xbox Velocity Architecture.

Dead by Daylight 4K 60fps Xbox Series X|S

Dead by Daylight

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1440p 60fps (Series S)
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Áno
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Po hrách ako Evolve alebo Friday the 13th, sa konečne objavila na trhu asymetrická multiplayerovka, ktorá sa na trhu ujala. Asi aj preto, že je aktívne podporovaná zo strany vývojárov, a naďalej dostáva nový obsah. Hra má už teraz prisľúbený bezplatný upgrade na novú generáciu konzol, ktorá pobeží v 4K 60fps. Vývojári to chcú dokonca posunúť o level vyššie a chcú spraviť hotový remaster, ktorý ponúkne vylepšené animácie, osvetlenie, vizuálne efekty, kvalitnejšie modely a textúry. Pri upgrade z terajšej verzie sa samozrejme prenesie aj všetok postup.

Devil May Cry 5: Special Edition

Devil May Cry 5: Special Edition

Vylepšenia: 4K (Series X) | 1440p (Series S), Ray Tracing, vylepšené 3D Audio
Smart Delivery: Nie
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Danteho piaty veľký hon na diabla sa dočká vylepšeného vydania pre nové konzoly. Toto nové vydanie ponúkne bonusové režimy vrátane Turbo Mode, Legendary Dark Knight Mode, ale aj Vergil Mode, ktorý umožní hrať za Danteho diabolské dvojča. Tento režim vyjde aj na súčasný Xbox One, ale iba ako platené DLC. Nové vydanie nezabudne využiť výkon novej generácie na zobrazenie viac nepriateľov na obrazovke, stabilné snímkovanie a 4K rozlíšenie, Ray Tracing alebo vylepšené 3D audio.

Devil May Cry 5: Special Edition vychádza najprv digitálne, krabicového vydania sa dočká až 1. decembra/prosince 2020. Hru sme recenzovali.

DIRT 5 4K 120fps Xbox Series X|S

DiRT 5

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1440p 60fps (Series S), 120fps režim
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Celkom prekvapivo nás tento rok pri vydaní novej Xbox konzoly nečaká vydanie novej Forzy. Ale to ešte neznamená, že keď nevyjde nová Forza, nevyjde iná závodná hra. Radostnou správou môže byť, že reč je o DiRT 5, pokračovanie obľúbenej závodnej rally série od Codemasters, ktoré, čím dlhšie ho sledujem, mi pripomína snáď najlepšiu hru z tejto série – DiRT 2. Ktoré nanešťastie vyšlo ešte na Xbox 360, a ktoré nie je v spätnej kompatibilite.

Hra ponúkne arkádové rally a rallycross závody, alebo aj vylepšené ihrisko Playgrounds, ktoré bude slúžiť aj ako editor máp s možnosťou zdieľania vlastných ihrísk na vybláznenie sa v takých eventoch ako Gymkhana, Gate Crasher či Smash Attack. K tomu si treba prirátať režim kariéry s dabingom od Nolana Northa a Troya Bakera, odohrávajúci sa na vyše 70 tratiach v 10 lokalitách sveta. DiRT 5 sme medzičasom zrecenzovali.

Enlisted

Enlisted

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1440p 60fps (Series S), Ray Tracing
Smart Delivery: Nie
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: Microsoft Store ⬇️

Od tvorcov War Thunder a Cuisine Royale prichádza na konzoly Xbox Series X|S nová masivná FPS akcia Enlisted, odohrávajúca sa v období druhej svetovej vojny. Hra vychádza exkluzívne na Xbox ako súčasť Game Preview programu. Na skorý prístup do hry je potrebné si zakúpiť Founder’s Pack balíček, po oficiálnom vydaní však zrejme prejde na free-2-play model po vzore podobných hier.

Enlisted, podobne ako Cuisine Royale a War Thunder, ponúknu viacero vylepšení na Xbox Series X|S. Zahŕňajú podporu pre ray tracing grafiky, zvuku, Variable Rate Shading, Mesh Shader, Sampler Feedback, ako aj kratšie načítavanie a kvalitnejšie textúry vďaka Xbox Velocity Architecture.

Evergate

Evergate

Vylepšenia: Neznáme
Smart Delivery: Nie
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: Microsoft Store ⬇️

Výkon nových konzol netreba nutne využiť len na vysokokvalitnú grafiku. A vlastne, nájdu sa hry, ktoré síce vyjdú na nový hardvér, ale nepotrebujú ho nutne vyťažovať na maximum. To by mohol byť prípad logickej 2D plošinovky Evergate, odohrávajúcej sa v posmrtnom živote. Dušičku Ki čaká celkom 85 dômyselne spracovaných, ručne maľovaných levelov s pomerne vysokou obtiažnosťou, na konci ktorých ju snáď čaká vyslobodenie zo sveta, v ktorom sa stratila.

The Falconeer

The Falconeer

Vylepšenia: 4K 60fps, 1800p 120fps (Series X) | 1800p 60fps, 1080p 120fps (Series S)
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

The Great Ursee je takmer nekonečný vodný svet zmietaný vojnou medzi viacerými frakciami. Nie každý v tomto svete sa však plaví na lodiach. Zdatní, zvláštni vojaci „orolníci“ sú vycvičení na to, aby vedeli lietať na orloch. Hráč je jedným z nich, môže si zvoliť frakciu, za ktorú bude v konflikte bojovať, a plnením misií pomôže tvarovať budúcnosť sveta.

Zaujímavý titul bol vyvinutý jedinou osobou, Tomasom Salom, a pripomína akýsi mix hier ako sú napríklad Sea of Thieves, Panzer Dragoon alebo Crimson Dragon, menej známa exkluzivita pre Xbox One.

Fortnite

Fortnite

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1080p 60fps (Series S), vylepšená fyzika mapy
Smart Delivery: Nie
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Čakal niekto, že by si fenomén dnešnej doby nechal ujsť príchod novej generácie konzol? Čakať to by bolo naivné, možno škodoradostné. Realita je však taká, že najobľúbenejšia battle royale súčasnosti dorazí na nové konzoly už pri vydaní, a v polovici roka 2021 ju čaká upgrade v podobe prechodu na Unreal Engine 5. Zatiaľ nie je jasné, ako to ovplyvní cross-play medzi dvomi generáciami konzol, ale je zrejmé, že Fortnite vyťaží funkcie nového enginu na maximum. Tvoj postup a V-Bucks ti ostávajú, hoci hra nepodporuje Smart Delivery. To však nevadí, pretože Fortnite je free-2-play hra, a tieto veci sa synchronizujú cez Epic Account. Victory Royale!

Forza Horizon 4

Forza Horizon 4

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1440p 60fps (Series S)
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Áno
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Nová Forza to síce nie je, ale ide nepochybne o najobľúbenejšiu závodnú hru súčasnosti, dostupnú pre Xbox One a PC. A čoskoro aj pre konzoly Xbox Series X|S, kde hra obdrží dodatočné vylepšenia grafiky, a využije dostupný výkon. Snímkovanie 60fps už nie je len možnosť, ale samozrejmosť, a v hre sa dočkáme vyšších grafických detailov vrátane vyššej vykresľovacej vzdialenosti. Vďaka SSD bude mať drasticky zrýchlený loading, a bude takisto podporovať funkciu Quick Resume. Hoci hra vyšla ešte na konci roka 2018, stále si drží latku vysoko, a stále má čím prekvapiť. Viac v recenzii.

Gears 5

Gears 5

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) |1440p 60fps (Series S), 120fps multiplayer
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Áno
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Gears 5 nie je len ďalším pokračovaním príbehu na planéte Sera. Je to vôbec najväčšia hra v sérii, ponúkajúca prepracovaný príbeh s RPG prvkami a miestami otvoreným svetom, ale aj štyri multiplayerové režimy vrátane vylepšenej Hordy, štandardného multiplayeru (teraz v 120fps), alebo editoru máp, s ktorým môžu byť vaše multiplayerové seansy rôznorodejšie, než kedy predtým. Gears 5 sa jednoznačne radí medzi najväčšie tituly Xbox Game Studios, ktoré kedy uzreli svetlo sveta. Viac v recenzii.

The Coalition sľubuje, že Gears 5 na Xbox Series X|S obdrží kvalitnejšie textúry, vylepšené anizotropické filtrovanie, volumetrickú hmlu vo vyššom rozlíšení, depth-of-field vo vyššej kvalite, výrazne väčšiu vykresľovaciu vzdialenosť a vysokú úroveň detailov, kvalitnejšie a detailnejšie tiene, vysokokvalitné screen-space odlesky, a viacero vylepšených vizuálnych efektov.

Koncom roka tiež Gears 5 obdrží príbehové rozšírenie Hivebusters.

Gears Tactics

Gears Tactics

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1440p 60fps (Series S)
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Áno
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Gears Tactics sa konečne dočká svojho vydania na konzoly! Pôvodne bola oznámená ešte v časoch Xboxu 360, len aby upadla do zabudnutia, a bola znovu oživená pred rokom počas E3 konferencie. Taktická akcia sa inšpiruje sériou XCOM, zasadená je však na planétu Sera, kde budú hráči bojovať o život celej svojej čaty, keďže nepriateľ je vo výraznej presile. Má totiž schopnosť tvoriť príšery, hromady príšer, ktoré priahnu po ľudskej krvi. Viac v našej recenzii.

Grounded

Grounded

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1440p 60fps (Series S)
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Áno
Dostupnosť: Microsoft Store ⬇️

Miláčik, zmenšil som deti! Maličký 8-členný tím z Obsidianu prináša hru, v ktorej sa ako partia detí zmenšíte a to, čo ste predtým vnímali za pomerne decentnú záhradu za domom, sa zrazu zmení na rozsiahly open-world s rôznymi hrozbami, napríklad pavúky a mravce. Na prežitie si potrebujete v záhrade vybudovať svoju základňu.

Hra je ešte stále vo vývoji, a dnes už vieme, že hra do budúcna dostane viacero vylepšení, vrátane podpory klávesnice a myši, možnosti pozývať do hry kamarátov, nové tvory (komáry, včely alebo svetlušky) alebo dokonca dynamické počasie ovplyvňujúce vzhľad mapy.

King Oddball

King Oddball

Vylepšenia: Neznáme
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: Microsoft Store ⬇️

Bol raz jeden kráľ, ktorý bol veľmi guľatý a toto svoje guľaté telo chcel využiť na zničenie sveta. Bolo to pred 8 rokmi, čo hra vyšla na mobily, a pred 4 rokmi, čo hra vyšla na Xbox One. Preto je celkom prekvapením, že arkádový titul s podobnými hernými mechanikami ako má Angry Birds, sa dočká remastrovanej verzie pre novú generáciu konzol. Už pôvodná hra ponúkala viac ako 160 levelov, hlavných aj bonusových.

Maneater

Maneater

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1440p 60fps (Series S), Ray Tracing
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: Microsoft Store ⬇️

Uplynulé roky ukázali, že vytvoriť simulátor zvieraťa nemusí byť tak celkom nezmysel, a tak sme sa dočkali bláznivého Goat Simulatoru, dômyselného Bee Simulatoru a napokon aj Sh… Maneatera. V tomto absurdnom titule hráči hrajú za žraloka, ktorý musí jesť ľudí, lebo inak by samozrejme jeho život nedával zmysel. A to všetko len preto, lebo ho ľudia ulovili…

Manifold Garden

Manifold Garden

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1440p 60fps (Series S)
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: Microsoft Store ⬇️

Nové konzoly bude pri vydaní sprevádzať tiež logická hra Manifold Garden, ktorá pri hlavolamoch manipuluje všetko: realitu, fyziku aj hráčovu myseľ. Titul umožňuje upravovať zákony gravitácie a fyzikálne zákony, len aby hráči mohli postupne vrátiť do šedého sveta zeleň a život. Bez nich je svet jedno veľké bezfarebné bludisko.

NBA 2K21

NBA 2K21

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1440p 60fps (Series S)
Smart Delivery: Iba pri NBA 2K21: Mamba Forever Edition
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Športové hry nesmú chýbať ani na najnovšej generácii konzol. Čo je na tom smutné, je fakt, že podobne ako EA, tak aj 2K Sports hľadajú spôsoby, ako čo najviac obmedziť možnosti upgradu. Najnovší basketbal obmedzil možnosť bezplatného upgradu len na drahšiu edíciu hry, Mamba Forever.

Hra využíva výkon nových konzol na to, aby ponúkla čo najrealistickejší vizuál a zvuk. Osobne za problém vidím fakt, že okrem vždyprítomných mikrotransakcií budú loadingy v hre úmyselne predlžované len kvôli reklamným spotom. Aj keď chápem, že obnovenie oficiálnej NBA licencie vyšlo vydavateľa hry draho, a potrebuje mať svoje peniaze čím skôr späť.

Observer: System Redux

Observer: System Redux

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1440p 60fps (Series S), Ray Tracing
Smart Delivery: Nie
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: Microsoft Store ⬇️

Rok 2084: Daniel Lazarski je takzvaným neurálnym detektívom, ktorý pomáha polícii vyšetrovať poškodené mysle ostatných tým, že sa do nich priamo napojí. Observer: System Redux nie je len remastrom temného cyberpunkového hororu, je jeho vylepšenou verziou. Okrem podpory Ray Tracingu, vysokých rozlíšení a HDR prináša aj tri nové prípady, nové secrety a značné vylepšenia gameplayu, ktoré sa dotknú aj stealthu a vypočúvania.

Ori and the Will of the Wisps

Ori and the Will of the Wisps

Vylepšenia: 4K 120fps (Series X) | 1440p 120fps (Series S)
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Áno
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Roztomilú dušičku Ori čaká ďalšie dobrodružstvo, v ktorom tentoraz musí nájsť a zachrániť malú sovičku v doposiaľ neprebádaných kútoch sveta, kam ju spolu s Ori zaviala silná búrka. Hráči tak môžu objavovať nový 2D otvorený svet, vychádzajúci zo starých známych princípov metroidvania žánra, obohatený o nové možnosti preskakovania prekážok alebo o závody na čas. Hra pobeží na novej generácii konzol až v 120fps, a dočká sa tak ešte plynulejších animácií a pohybov, pričom podľa vývojára Thomasa Mahlera sa hra renderuje v 6K rozlíšení a downscaluje alebo upscaluje do 4K či 8K podľa obrazovky. Viac o hre v našej recenzii.

Planet Coaster

Planet Coaster

Vylepšenia: Neznáme
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Život je horská dráha, a vo svete Planet Coaster to platí doslova. Od tvorcov exkluzivity Screamride prichádza nová simulácia horských dráh, v ktorej si môžete splniť vaše najbláznivejšie sny. A to bez nutnosti čakať 50 minút vo fronte kvôli minútovému zážitku. Hra sľubuje jednoduché ovládanie a nechýba ani možnosť zdieľania vlastného obsahu s celou kreatívnou komunitou Frontier Workshop.

Sea of Thieves

Sea of Thieves

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1080p 60fps (Series S)
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Áno
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Brázdenie pirátskych vôd bude pokračovať aj na novej generácii konzol, kde Sea of Thieves pokračuje s viacerými grafickými vylepšeniami. Od svojho vydania na jar 2018 hra dostala nové frakcie, príbehové questy, množstvo nových svetových eventov, režim Arény, konečne dostala zvieratká (v podobe mikrotransakcií). Dá sa povedať, že až na základné mechaniky sa Sea of Thieves zmenilo na celkom inú hru. Navyše, vývojári sľubujú, že rok 2021 bude pre hru jeden z najbohatších na nový obsah! Ako hra vyzerala pri vydaní, sme si priblížili v recenzii.

Tetris Effect: Connected

Tetris Effect: Connected

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1440p 60fps (Series S)
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Áno
Dostupnosť: Microsoft Store ⬇️

Môže Tetris vyzerať inak? Vďaka pridanému multiplayeru, lokálnemu aj onlinovému, môže. Hranie kockatej hry proti súperom z celého sveta môže byť niečo naozaj chytľavé, zvlášť ak medzi svojimi súpermi nájdete aj svojich priateľov. Hra vychádza tiež na Xbox One, a bude v deň vydania dostupná cez Xbox Game Pass.

The Touryst 6K 60fps Xbox Series X|S

The Touryst

Vylepšenia: 6K 60fps, 4K 120fps (Series X) | 4K 60fps / 1440p 120fps (Series S)
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Áno
Dostupnosť: Microsoft Store ⬇️

The Touryst je tichým hitom v ponuke Game Passu. Hra od nezávislého nemeckého štúdia sleduje príbeh turistu, ktorý si prišiel užiť dovolenku na ostrovy. Namiesto obyčajného nič-nerobenia a slnenia sa však na neho čaká viacero questov a starobylé tajomstvo, ktoré objasníte len plnením logických hádaniek. Zážitok trvá síce menej ako 10 hodín, no aj napriek tomu som si hru náramne užil. Viac však v recenzii.

Zároveň ide o prvú hru, pri ktorej máme potvrdené, že pobeží až v 6K rozlíšení pri 60fps, alebo v 4K pri 120fps.

War Thunder 4K 60fps Ray Tracing Xbox Series X|S

War Thunder

Vylepšenia: 4K 60fps (Series X) | 1440p 60fps (Series S), Ray Tracing
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: Microsoft Store ⬇️

Najväčšia vojenská MMO súčasnosti so zameraním na vozidlá z obdobia 2. svetovej vojny a studenej vojny sa dočká vydania na novú generáciu konzol. Podobne ako aj Cuisine Royale a Enlisted, War Thunder využije výkon Xbox Series X|S na viacero vylepšení. Podpora 4K 60fps na Xbox Series X je samozrejmosťou, takisto ako 1440p 60fps na Xbox Series S.

Okrem toho, vývojári sa už na Xbox One X pohrávali s Ray Tracingom, preto nie je prekvapením, že hra ho bude mať zapracovaný aj na nových konzolách, a to nielen pri grafike, ale aj pri zvuku. Okrem toho hra využije vychytávky ako Variable Rate Shading, Mesh Shader a Sampler Feedback. Titul samozrejme ostáva free-2-play.

Warhammer: Chaosbane

Warhammer: Chaosbane Slayer Edition

Vylepšenia: Neznáme
Smart Delivery: Nie
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Na konferencii Nacon Connect okrem ohlásenia novej Test Drive hry došlo aj k potvrdeniu, že Warhammer: Chaosbane vyjde na novú generáciu konzol v podobe špeciálnej Slayer edície. V tomto dungeon crawleri á la Diablo III môžu svet Warhammeru preskúmavať až štyria hráči, ktorí majú na výber z piatich tried, a ktorí môžu hrať pokojne na jednej obrazovke.

Zatiaľ nie je jasné, čím sa Slayer edícia odlíši od terajšej, a nie sú známe ani vylepšenia. Vieme ale, že vďaka spätnej kompatibilite si netreba nutne kupovať túto edíciu hry, pretože klasický Chaosbane z Xbox One pobeží bez problémov aj na novom železe.

Watch Dogs: Legion

Watch Dogs: Legion

Vylepšenia: 4K 30fps (Series X) | 1440p 30fps (Series S), Ray Tracing
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Tretie pokračovanie hackerskej série od Ubisoftu nás zavedie do Londýna, mesta miliónov osobností a miliónov národností. Všetkých však spojuje odpor voči orwellovskému systému, kde vláda spojila sily so súkromnou milíciou v záujme nastoliť zákon a poriadok v post-brexitovej ére. Podarí sa to? Do odboja totiž môžete naverbovať kohokoľvek, a hrať tým pádom za kohokoľvek. Aj za starú pani.

Z nedávno zverejneného zoznamu achievementov to tiež vyzerá, že hra miesto dôrazu na príbeh dá viac na systém zaberania regiónov, ktorý môžeme poznať už z inej ubisofťej hry, zhodou náhod tiež odohrávajúcej sa v Londýne: Assassin’s Creed Syndicate. Viac o Watch Dogs: Legion v našej recenzii.

WRC 9

WRC 9 FIA World Rally Championship

Vylepšenia: Neznáme
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Oficiálna herná séria WRC sa tento rok vrátila s realistickejším gameplayom a viac obsahom, než kedy predtým. Ponúka 3 nové rally v Keni, Japonsku a na Novom Zélande, 35 nových špeciálnych etáp (spolu ich je viac ako 100!), s možnosťou vytvárania vlastných šampionátov a nanovo nahranými zvukmi motora, aby bol zážitok čo najvierohodnejší. Zaujímavosťou je, že hra bola oznámená po boku WRC 10 a WRC 11.

Yakuza: Like a Dragon

Yakuza: Like a Dragon

Vylepšenia: 4K 30fps, 1440p 60fps (Series X) | 1440p 30fps, 900p 60fps (Series S)
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: GameExpres.sk ? | Microsoft Store ⬇️

Ichiban Kasuga si odpykáva 18-ročný trest za mrežami kvôli skutku, ktorý nespáchal. Prisahal však vernosť yakuze, a preto nestrácal vieru. Až do chvíle, než ho pustili z basy a zistil, že jeho klan bol zničený mužom, ktorému Kasuga veril najviac. Zmätený a osamelý sa vydáva na hon za pravdou a bývalým životom.

Najnovšia hra v sérii Yakuza ponúkne dynamické RPG súboje, ako aj možnsoť vybrať si z 19-tich povolaní, a môže využiť pracovisko vo svoj prospech, ako bojisko. A nechýbajú ani arkády, ponúkajúce klasické SEGA hry, závodenie na motokárach v Yokohame, a viac ako 50 bočných príbehov.

Yes, Your Grace

Yes, Your Grace

Vylepšenia: Neznáme
Smart Delivery: Áno
Xbox Game Pass: Nie
Dostupnosť: Microsoft Store ⬇️

Abecedu 31 launch titulov nám uzatvára stredoveká manažmentovka Yes, Your Grace. V nej musí Eryk, kráľ Davernu, znovu postaviť na nohy svoje kráľovstvo po tom, ako ho vlastnými chybami uvrhol do chaosu. Nemal mužského potomka, ale len tri dcéry, Lorsuliu, Asaliu a Cedani. Nemal na výber, najmladšiu sľúbil barbarskému vodcovi zo severu. Akonáhle však Lorsulia dovŕšila vek na výdaj, barbarský vodca si po ňu prichádza spolu s armádou, no narobia viac škody ako úžitku.

Si xboxer a chceš dostávať echo o tom najpodstatnejšom z Xbox sveta? Sleduj nás na Facebooku a Instagrame.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Pavel Novák píše:

    Za mne jednoznačně Forza a Sea of Thieves (grafika, loadingy).
    Sry za off topic, ale nedá mi to:
    Trine 4 je momentálně v Goldu na Xbox zadarmo. Jen je potřeba na chvilku přepnout na Koreu. Má i cz lokalizace, na storu je dlc zdrarma. Zdroj xboxweb cz (vyzkoušeno, staženo).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *