Smart Delivery: Funkcia, s ktorou bude prechod na Xbox Series X takmer bezbolestný

Halo Infinite

Microsoft sa snaží robiť všetko preto, aby bol prechod hráčov z Xbox One na Xbox Series X bezbolestný. Nielen, že je potvrdená spätná kompatibilita, ale tiež došlo k predstaveniu funkcie Smart Delivery.

Funkcia Smart Delivery si už krátko po oznámení vyslúžila pozornosť štúdia CD Projekt RED, ktoré oznámilo, že s ňou môžeme počítať na konci roka pri hre Cyberpunk 2077. Ale čo to vlastne je? V princípe je reč o funkcii, vďaka ktorej si hráči nebudú musieť kupovať nové verzie svojich hier pre Xbox Series X. Znamená to, že až vyjde nová konzola a vy budete chcieť pokračovať v Cyberpunku 2077, nemusíte si si ho kupovať nanovo a nemusíte ho začínať hrať nanovo.

Funguje to vlastne ako vyvinutá verzia stávajúcich programov Xbox Play Anywhere a Xbox One X Enhanced. Program Play Anywhere zjednocuje nákupy hier pre Xbox One a Windows 10, takže ak si kúpite napríklad Crackdown 3 či Resident Evil 7, môžete si ho stiahnuť do konzoly aj do počítača. Okrem toho sa vám synchronizuje postup, takže sa môžete presúvať medzi platformami bez obáv. No a program Xbox One X Enhanced je určený pre konzolu Xbox One X. Hry, ktoré majú tento „certifikát“, podporujú na Xbox One dodatočné vylepšenia, napríklad vyššie rozlíšenie, grafické detaily alebo framerate.

Assassin's Creed Origins
Assassin’s Creed Origins patrí medzi prvé hry s podporou 4K na Xbox One X

Xbox Series X je nová generácia konzoly, ktorá je plne kompatibilná s terajšou, takže si na nej zahráte aj tie hry, ktoré ste si kúpili na svoj terajší Xbox. LEnže ako tomu už býva, niektorí hráči vydavatelia sú ochotní vydať svoje hry pre nové konzoly znovu v podobe „remastrov“. Hoci ide o remastrované verzie, častokrát na nich vidno zub času – a stoja zbytočne veľa peňazí.

Tu však prichádza na rad funkcia Smart Delivery. Je to funkcia, ktorá po vložení disku do mechaniky zistí, na ktorom zariadení ju chcete hrať, a podľa toho sa vám nainštaluje odpovedajúca verzia. Znamená to, že ak svoj Cyberpunk 2077 alebo Halo Infinite vložíte do konzoly Xbox Series X, Microsoft zistí, že máte možnosť si hru vychutnať v najvyššej dostupnej kvalite. A tak sa vám začne zadarmo inštalovať verzia pre novú konzolu. Teda s podporou ray-tracingu a ďalších vylepšení, ktoré budú typické pre budúci Xbox.

Otázne je, ako sa to vydavatelia rozhodnú zúžitkovať. Microsoft ponúka funkciu Smart Delivery každému vývojárovi, ale či to vývojári využijú, zostáva na nich. Dúfame však, že väčšina sa rozhodne pre tento štýl, len máloktorý remaster stojí za kúpu (a cenu). Zatiaľ nie je jasné však ani to, či funkcia bude fungovať bez ohľadu na to, či si kúpite diskovú alebo digitálnu verziu, alebo bude viazaná, po vzore Xbox Play Anywhere, iba na digitálne verzie hier.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. 5. novembra 2020

    […] ak už hra vyšla na Xbox One a podporuje funkciu Smart Delivery, potom stačí vložiť disk do Xbox Series X a automaticky sa začne sťahovať vylepšená verzia […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *