DF: Xbox Series X má najväčší čip v histórii konzol

Xbox One X Scorpio Engine

Technológie sa zmenšujú, procesory rastú a čím väčší je čip, tým viac výkonu ponúka. A Xbox Series X ponúka zrejme najväčší čip v histórii konzol.

Čip nového Xboxu na seba upútal pozornosť v posledných dňoch, keď si jeho fotografiu nastavil Phil Spencer ako profilovku na Twitteri. Okrem neho sa však na internete s fotkou čipov Project Scarlett pochválil aj šéf vývoja hardvéru Xboxu, David Prien. Ten nám ukázal sadu 7 z 8 čipov, dodávajúc, že ten chýbajúci kúsok má už zrejme u seba Phil Spencer.

Samotný čip, v tomto prípade APU kombinuje procesor s grafickým čipom do jedného celku. Rovnakú metódu balenia čipov využili aj súčasné konzoly Xbox One a PlayStation 4, zatiaľ čo Xbox 360 a prvý Xbox mali samostatný procesor a samostatnú grafickú kartu, ako už môžete vidieť na nasledovnej fotografii. O tú sa pre zmenu podelil na Twitteri marketingový riaditeľ Microsoftu Jordan Silverthorne.

Netrvalo dlho a na fotografie čipu, ktorý má na sebe logo Xboxu, drobný nápis Project Scarlett a o niečo väčší nápis 8K, sa pozreli aj v DigitalFoundry. Podľa ich zistení a porovnávaní je čip asi o 13% väčší, než ten v Xbox One X. Nutno však dodať, že aj tu sa môžu odborníci ľahko mýliť, pretože sa bavíme o naozaj drobných produktoch a tu sa veľkosti merajú maximálne v milimetroch štvorcových – štandardne však počujeme o ešte menších jednotkách, nanometroch (nm).

DigitalFoundry preto len odhaduje, že pri priamom porovnaní s čipom Scorpio Engine z Xbox One X je tento čip o ~13% väčší a zaberá asi 405 mm2. Richard Leadbetter v podcaste uvádza, že čip je zrejme najväčší, ktorý kedy v konzoli videl a vníma ho ako výsledok veľkej investície od Microsoftu. Dodáva totiž, že čím. väčší je čip, tým náročnejšia je výroba a tým pádom aj cena.

Project Scarlett / Xbox Series X ponúka kombináciu osemjadrového Zen 2 procesoru a grafického čipu RDNA od AMD s podporou hardvérového ray-tracingu. Microsoft sľubuje až štyrikrát vyšší logický a dvakrát vyšší grafický výkon oproti Xbox One X. Hoci Microsoft neuviedol skutočné čísla, naznačil, že konzola ponúka až 12 teraflopov výkonu. Cieľom je, aby šlo o najvýkonnejšiu konzolu na trhu bez kompromisov kvôli cene. Aj preto sa hovorí, že konzola môže byť drahšia, no výkonnejšia oproti PlayStation 5. Všetko ukáže až budúcnosť.

U oboch konzol je však garantované super-rýchle SSD, osemjadrový čip Zen 2, ray-tracing a možnosť dosiahnuť 8K alebo 120fps. 4K rozlíšenie a 60fps sú viacmenej pokladané za štandard u oboch. A zatiaľ čo u Xbox Series X už vieme, ako táto konzola vyzerá, u konkurencie sme sa zatiaľ dočkali oznámenia „nového loga“.

Xbox Series X front
Zdroj: WindowsCentral

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *