Zaujímavosť: Xbox mohol byť nástupcom Segy Dreamcast

Xbox Original Logo

O zaujímavom vzťahu Microsoftu a Segy v minulosti sme vraveli už viackrát. Dvojica napríklad vyvinula hracie automaty Chihiro, na ktorých ste si v dobách minulých mohli zahrať Xboxové hry aj pri návšteve legendárnej tokíjskej štvrte Akihabara.

Automaty vyrobené japonským vydavateľom SEGA obsahovali hardvér Xboxu, ale reálne sa na ne dostalo len 20 hier – zlomok z toho, čo sa dostalo na pôvodný Xbox. Spoločnosti však mali ďaleko väčšie plány – Xbox mal byť spätne kompatibilný s konzolou Sega Dreamcast.

Všetko naznačovalo tomu, že dvojica naozaj bude mať spoluprácu. SEGA napríklad vydala 20 hier exkluzívne pre Xbox, medzi inými aj také ako Shenmue II či Panzer Dragoon Orta. Dokonca, niekdajšia Dreamcast exkluzivita Metropolis Street Racing dostalo duchovného nástupcu v podobe dnes už zabudnutej značke Project Gotham Racing (PGR).

Aby toho nebolo málo, Microsoft Xbox priniesol ovládač inšpirovaný tým z Gamecube. Inšpiráciu vidíme dodnes vďaka tlačidlám A/B/X/Y. Pri pôvodnom Xbox ovládači aj vizuálne.

Nakoniec však tieto plány padli a mohli za to odlišné predstavy o online konektivite. Totiž, zatiaľ čo Microsoft pracoval na svojej sieti Xbox Live, SEGA chcela pokračovať v sieti Dreamcastu, aby spätne kompatibilné hry mohli bežať. aj online. Preto sa dvojica nikdy nedohodla a nedošlo ani k spätnej kompatibilite, hoci Dreamcast skončil pol roka pred vydaním Xboxu.

Microsoft však spolupracoval so Segou už pri Dreamcaste, keď ten bežal na upravenom systéme Windows CE. Keď sa na to pozrieme spätne, Microsoft vlastne testoval, ako by mohol fungovať konzolový Windows a získaval tak spätnú väzbu dôležitú pre vývoj svojej budúcej konzoly.

Xbox Original

via Kotaku; XboxEnthusiast

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *