Xbox Series X|S prináša dvojnásobný framerate do spätnej kompatibility!

Jednou z vecí, ktoré sme sa dozvedeli o spätnej kompatibilite na Xbox Series X|S ešte pred vydaním konzol, bol vývoj technológie umožňujúcej zdvojnásobiť snímkovanie bez väčších ťažkostí.

Ono to v podstate funguje už teraz, no len pri hrách ktoré majú odomknutý framerate. Také GTA IV, hra ešte z Xboxu 360, beží na Xbox Series X|S pri stabilných 60fps, a to ešte aj s automatickým HDR. A zatiaľ čo Auto-HDR je samozrejmosťou už teraz, dvojnásobné snímkovanie pri hrách z Xbox One bolo zatiaľ v nedohľadne. To sa dnes mení, Microsoft totiž oznámil prvé hry zo spätnej kompatibility, ktoré bežia v 60 až 120fps namiesto pôvodných 30fps.

Toto vylepšenie, oficiálne pomenované FPS Boost, sa zatiaľ týka prvých piatich hier. Reč je presnejšie o Far Cry 4, Watch_Dogs 2, Sniper Elite 4, New Super Lucky’s Tale a EA Sports UFC 4. Samotná funkcia umožňuje zvýšiť framerate bez nutnosti zásahu zo strany vývojárov podobne, ako je tomu s možnosťou renderovania vybraných Xbox 360 hier v natívnom 4K rozlíšení na Xbox One X, respektíve 1440p (2K) na Xbox Series S. Nové metódy, s ktorými prišiel tím Xbox, ale neprináša zvýšenie rozlíšenia, ale snímkovania, takže herný obraz bude rovnako rýchly ako pri väčšine next-gen hier.

Xbox FPS Boost Auto HDR

Zo zaujímavostí Microsoft udáva, že New Super Lucky’s Tale beží v 120fps, zatiaľ čo UFC 4 beží na Xbox Series S v 60fps. Spoločnosť dodáva, že čoskoro oznámi a vydá ďalši tituly s podporou FPS Boost, a takisto vydá nový systémový update, ktorý bude poukazovať na režim vyššieho snímkovania a Auto-HDR. Nový update totiž prinesie ikonky Auto-HDR a FPS Boost do vyskakovacieho menu konzoly. Takisto ale prinesie možnosť deaktivovať FPS Boost aj Auto-HDR cez zoznam hier (Games & apps / Hry a aplikácie), kde sa po stlačení tlačidla Manage game / Spravovať hru objaví nová položka: Compatibility Options / Možnosti kompatibility.

Microsoft vraví aj, že mnohé zo súčasných aj pripravovaných titulov s podporou FPS Boost sa objavia v ponuke Xbox Game Pass. Toto je obzvlášť zaujímavé z dôvodu, že Super Lucky a Sniper Elite 4 sú tam dostupné už teraz, kým EA Sports UFC 4 bude dostupné cez EA Play / Xbox Game Pass Ultimate. A zvyšné dve hry sú od Ubisoftu, čo môže byť náznakom potvrdenia dávnejších špekulácií. Ubisoft má totiž svoje vlastné predplatné Ubisoft+, a objavila sa špekulácia že tento rok ho Microsoft začlení do Xbox Game Pass Ultimate podobne, ako tomu minulý rok spravil s EA Play.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Jogurtik píše:

    No nevím, ale spíš měly věnovat softwarové řešení tak, že mohlo naroubovat architektury z Xbox 360/ Xbox Classic dát do plnohodnotného operačního systému tak mohlo fungovat ze všech Xbox 360/Xbox Classic na Xbox Series S/X – ať je to Forza Motorsport 4, Justice League vs. Mortal Kombat a spousta zajímavých her mohlo fungovat než po jednotlivých zpětné komptability. Já věřím, že Xbox Series S/X zvládlo mnohem lépe. Když borci dokázali emulovat PS2 hry na Xbox Series X.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *