RECENZIA Sea of Thieves

Sea of Thieves Recenzia
Piráti z Karibiku online, teda Sea of Thieves, priplávali do prístavov našich konzol a Windowsov. Ak si bol dodnes na opustenom ostrove iba v spoločnosti rumu, v skratke predstavíme prostredníctvom šialených slov – ide o pirátske cross-platform open world MMO adventure RPG. Už vieš, ay?

Hra je v prvom rade zameraná zážitkovo. Nejde o žiadny príbeh, neplavíš sa podľa predom určených liniek. To hre dodáva svoju unikátnosť. Vďaka čomu si ale hru zaplo cez milión unikátnych xboxerov je práve kooperácia. Každá plavba, počnúc spoločným zdvihnutím kotvy, vytvára svoj vlastný príbeh.

Rozhodli sme sa preto aj túto recenziu poňať trošku zážitkovo a mimo pravidiel, no zároveň spoločne ako posádka korábu Xboxer. Napnúť plachty, vyrážame.

..možno bol marec, na mori sa to ťažko sleduje. Človek zabudne, čo je to vlastne deň, obzvlášť keď nevie ručičkové hodiny ako ja. Tie, kompas a mapa sú jediná možnosť ako sa na mori nestratiť úplne. Žiadna GPS navigácia jak v iných hrách pre suchozemské červy. Keďže toto nebola moja prvá plavba, pár zásielok som už na obchodné ostrovy doručil, moje hodinky sú zlaté. Rovnako ako aj ten kompas. Aj lopatu mám už zlatú. Keď sa nad tým tak zamyslím, keď ako posádka pre zlatokopov kopeme poklady na ostrovoch, ja ich kopem zlatou lopatou. Kopem zlato zlatom.. paradoxné, nie?

Screenshoty z Xbox One X (4K)

Kapitán vraví, že nech sa nechválim, pretože moju zlatú lopatu si môže kúpiť ktokoľvek. Vraj. No… Dobre, svojim spôsobom je to pravda, ale je treba si na ne zarobiť! Pretože taká zlatá lopata, to nie je žiaden lacný špás. I keď vlastne všetko, čo sa dá nájsť u obchodníkov na Outpostoch, je pomerne drahé. Napríklad vylepšenia lode, na ktoré by sme aj mali, nebyť toho, že naše peniaze minieme na rôzne iné veci, ako sú napríklad zlaté lopaty.

Dátum zápiskov mi občas nesedí. Nie, že by som bol zlý kapitán, my nič také skrátka nemáme. Na lodi sme slušná spoločnosť, demokraticky volíme každú úlohu, za ktorou sa vydáme plaviť. V kapitánovej kajute hádžeme nože do misie, ktorá nás akurát láka. Každý je kapitán, každý je navigátor. Ak je treba otočiť kormidlo, skontrolovať kurz na mape alebo napnúť plachty, dohodneme sa cez Party chat. Aj keď niektorí z nás nemajú výdobytky moderných technológii v podobe mikrofónu ku PC, komunikujú s nami cez telefón s appkou Xbox. Kto kedy povedal, že piráti nemôžu byť liberálne založení?

Screenshoty z Xbox One S (1080p)

Komunikácia je základom celej hry a práve preto je Sea of Thieves veľkou zábavou iba ak máš s kým hrať. Osamote sa môžeš síce vyskillovať a nikto ťa nebude poučovať o tom, ako to robiť správne, ale musíš robiť všetko sám a o zábavu sa delíš vlastne iba sám so sebou. Na solo hranie ti postačí malá šalupa, rovnako ako na hranie vo dvojici po opici. Keď už chcete hrať traja či štyria, malá loďka nestačí – je čas na veľkú nebezpečnú galéru s arzenálom nabitých diel. Na rozdiel od šalupy ale nie je taká obratná.

Niekedy mi prídu dátumy zápiskov jak z nejakej pesničky. Možno je to tým, že si často na palube spievame. Plavby bývajú občas dlhé a tak tasíme harmoniky, ninery alebo hracie skrinky. Dirigenta nám robí plný sud rumu (umu?) v podpalubí. Áno, aj keď sa hráme na pirátov v detskej hre, chľastáme jak skutoční piráti. Ak môžem znova pomachrovať, hrnček mám od frakcie Rádu duší taktiež vylepšený.

Niekedy sa takáto pitka zvrhne. Kolega morský vlk to nezvládol a ovracal nám palubu. Nezostávalo nám nič iné, iba ho zavrieť v podpalubí do väzenskej cely. Znova to stačilo demokraticky navrhnúť a keďže chudák opitý nemal obhajcu, posádka rozhodla v jeho neprospech. A nielen tým, že ho zamkla do klietky.

Ináč taký nechutný tip. Keď budeš piť na palube a príde ti zle, navracaj si do kýbla, s ktorým normálne vylievaš vodu z lode a šľahni jeho obsah niekomu do tváre. Na nezaplatenie. Na všetko ostatné tu sú Mas poklady.

– Lodivod Herr Roman

 

Zamknutie nášho kolegu morského vlka malo svoj háčik. Čo háčik, pirátsky hák! Bol to náš hlavný otáčač plachiet a kým on si odpykával svoj trest, nás začali vlny unášať do vôd temných. Obloha sa prudko zmenila a v podpalubí sa to hemžilo dažďovými kvapkami, ktoré sme nestíhali vyplavovať kýblami (áno, presne tými). Blesk sa objavil iba z času na čas a nikdy netrafil našu loď. Do lode nám narazil len taký menší, asi 130-metrový kameň, ktorý sme pri parkovaní prehliadli. Ešte šťastie, že sme sa zastavili v tom PlavMaxe čmajznúť nejaké tie drevené dosky. Bez nich by z nás boli bezloďovci. Jedine, že by nám nejaká tá siréna podala pomocnú ruku.

Screenshoty z Xbox One X (4K)

Na druhú stranu by to ani tak nevadilo. Aspoň by sme mali viac času na obdivovanie okolitého sveta. Náš pirátsky svet je úchvatný. Je nádherný bez ohľadu na to, cez čo sa naň pozeráme. Nemusíš mať ten najlepší zrak, tvoje sklenené oko si svet Sea of Thieves užije dostatočne už na základnom Xbox One v 1080p rozlíšení. No ak si dáš občas nejaký ten zdravý banán a tvoja telka podporuje HDR, vtedy svet ožije v dodatočných farbách. A ak si náročný, tak môžeš okrem HDR očakávať natívne 4K, ktoré si užiješ buď na Xbox One X alebo na high-endovom PC s Windows 10. Inak je framerate na One X obmedzený na 30fps, zatiaľ čo na PC hra beží v 60fps. A na výber je tu zbierka nastavení od najslabších (Cursed) až po najvyššie (Mythical).

Screenshoty z PC (1440 x 900)

Čo je ale takou pracovnou náplňou piráta? No, ak si odmyslíme trvalý príjem alkoholu a možnosť kradnúť, čo sa len zachce, pirát môže pomáhať trom frakciám. Aliancia obchodníkov chce predovšetkým, aby ste pre nich zháňali hydinu a prasatá, no neodmietnu ani nejaký ten barel s pušným prachom, ak ho náhodou nájdete. Zberatelia zlata chcú, aby ste pre nich hľadali poklady a v podstate sa potešia čomukoľvek, čo sa blyští. Rád duší pre zmenu chce, aby ste definitívne zabili nemŕtvych pirátov, ktorí strašia na rôznych ostrovčekoch po mape.

Popri tom môžete skúsiť svoje šťastie ak nájdete mapu k pokladu, alebo môžete ísť bojovať s mimoriadne silnými kostlivcami na ostrove, nad ktorým práve levituje veľká dymová lebka. No na to by ste si mali trúfnuť skôr až budete skúsenejší. Veci sa samozrejme nepatrí zbytočne skladovať – je dobré ich predávať obchodníkom z daných frakcií, aby ste mali peniaze a mohli ich minúť na veci, ako sú napríklad nové zbrane, vylepšenia lode alebo oblečenie či rôzne doplnky. Tým však ponuka možností na teraz končí. Rare ju však plánuje do budúcna rozširovať.

Screenshoty z Xbox One X (4K)

Pirát má pri sebe vždy dve zbrane – sečnú zbraň, ako je napríklad meč, a streľnú, s piatimi nábojmi. Predsa len toto nie je ďalší Battlefield a tak je treba používať olovené guľky s rozumom. Na lodi sa síce nachádza truhlica s muníciou, ale na ostrov, kde sa to práve hemží zombíkmi, sa nedá zobrať. Existujú pritom zbrane rôzneho druhu – pištole, muškety alebo dokonca sniperky. Tieto zbrane využijete ako proti kostlivcom, tak proti nepriateľským hráčom, na ktorých môžete počas hrania naraziť. Treba dávať pozor na to, aby vás nepremohli. Stačí chvíľka nepozornosti a môžete stratiť svoju loď aj so všetkým lupom. Užitočnou pomôckou môžu byť delá na palube, ktorými môžete odpaľovať gule aj seba.

Po štyroch dňoch pitia rumu sa štvorica moreplavcov rozhodla vziať konečne nejakú tú úlohu. Zožeň nám dve kurčatá, povedali. Bude to ľahké, povedali. Vzali sme teda klietky, zdvihli kotvy, napli plachty a hurá na lov! Na prvom ostrove nič, nevadí. Ani na druhom. A ani na treťom. 🙁 Našli sme tam však mapu pokladu. Tak sme si povedali, že ideme na istotu a ideme na Chicken Isle, veď tam predsa nemôže byť nič iné! Hádajte čo… samé prasce. Po dvoch hodinách pátrania po sliepkach sme usúdili, že toto nie až také ľahké, ako sa zdá. Išli sme teda nájsť poklad.

Po príchode na ostrov sme pozabíjali kostlivcov, našli veľmi veľa truhlíc a dokonca našli aj tie sliepky! Takže sme ich teda vzali na palubu aj s truhlicami. Obklopila nás veľká radosť. Bezo strachu a s pocitom nepremožiteľnosti sme sa vyplavili k najbližšiemu Outpostu. Vietor nám prial a všetko vyzeralo na rýchlu plavbu. Po chvíli však kapitán zneistel – prečo stojíme? Príčina tohto technického problému sa nám zakrátko predstavila sama so svojimi veľkými chápadlami. Bol to dlhý boj a my sme bez najmenšej šance vzdorovať iba sledovali, ako sa naše sliepky, poklady, sny, radosť a česť naveky strácajú v hlbinách.

Sea of Thieves

Za tento príbeh by sme mali dostať 10 Oscarov (4K)

Microsoft vydáva svoju prvú tohtoročnú veľkú exkluzivitu a aj keď dnes možno nie je taká veľká, ako by niekto čakal, ešte to neznamená, že sa v budúcnosti nerozvinie. Pirátska multiplayerovka je totiž len na začiatku svojej dlhoročnej plavby a ďalšie updaty by mohli priniesť väčšiu rozmanitosť questov, znížiť ceny vecí u obchodníkov a možno by mohli pribudnúť aj také veci ako lovenie (veľ)rýb. Už teraz ale spĺňa vynikajúco ten najdôležitejší herný prvok – zábavu. Teda pokiaľ máte s kým hrať. Sea of Thieves je jednoducho hra, ktorú musíte hrať s niekym a volať cez Party Chat, aby ste mali ten správny zážitok. No a ako bonus, je tu možnosť vyskúšať si hru vďaka Xbox Game Passu na Xbox One aj Windows 10. Za nás je to však veľká tímová zábava.

Sea of Thieves

Celkový verdikt

7.6/10
  • Hrateľnosť
  • Trvanlivosť
  • Grafika
  • Zvuk
  • Bez mikrotransakcií?

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. StriderCZ píše:

    Parádní recenze. Díky.
    Jinak nyní se Sea of thieves dá hrát v kombinaci Game Pass (150 kč/měsíc) + Gold členství (14 dní sleva 60%- 200 kč/3měsíce).

  1. 22. novembra 2018

    […] ODPORÚČAME: RECENZIA Sea of Thieves […]

  2. 2. apríla 2020

    […] ODPORÚČAME: RECENZIA Sea of Thieves […]

  3. 24. júla 2020

    […] Sea of Thieves vychádza ako launch titul pre Xbox Series X. Hra sa dočká zatiaľ bližšie nešpecifikovaných vylepšení s tým, že využije dostupný výkon a funkciu Smart Delivery. […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *