Chybné čipy z Xbox Series X dostali druhú šancu, tentoraz ako PC

Xbox Series X AMD Zen 2

Ray-Tracing, x86 procesor, zaujímavý dizajn a cenovka, to všetko sú veci, vďaka ktorým by Xbox Series X mohol byť skvelým desktopovým počítačom, keby sa ho Microsoft rozhodol predávať nielen ako hernú konzolu.

Microsoft sa však rozhodol tak, ako sa rozhodol, a trvá na svojom. Všetky spoľahlivé APU moduly obsahujúce procesor a grafickú kartu putujú do konzol Xbox Series X|S, aby mohli v najbližších rokoch robiť radosť hráčom. Čo však s vadnými kusmi? Ako pri každom procesore, ani Zen 2 čip pre X|S nie je výnimkou. Aj pri ňom sa stane, že sa podarí vyrobiť určité % vadných kusov, kde síce CPU môže byť v poriadku, ale GPU môže mať problémy. Obvykle by to znamenalo, že procesor putuje do šrotu, ale AMD sa rozhodlo ísť ekologickejšou cestou.

Výsledkom je zrejme záhadný procesor AMD 4700S, ktorý sa v posledných dňoch a týždňoch objavil v benchmarkoch. Zaujímavé na ňom je, že sa jedná o procesor, ktorý disponuje 8 jadrami a 16 threadmi Zen 2, so základnou frekvenciou 3.6GHz a až 4GHz boost frekvenciou. Okrem toho má podporu až 16GB GDDR6 RAM, ktorá je súčasťou počítača, ktorý nájdeme na čínskom trhu za cenu nie veľmi vzdialenú cenám Series X.

Jedným rozdielom je, že práve kvôli chybnej, deaktivovanej GPU obsahuje počítač od čínskeho predajcu staršiu grafickú kartu AMD RX 550 s 2GB VRAM s architektúrou Polaris, teda grafiku z éry Xbox One X. Nemôžeme tak hovoriť o next-gen hernom počítači, hoci logický výkon na to má. Možno, keby sa zdatnejší užívatelia rozhodli upgradovať grafickú kartu, výsledko by mohol byť lepší. To sú však už náklady navyše. Zaujímavé je, že v materiáloch sa spomína až 5TB SSD, ale vzhľadom na nízku cenu je nepravdepodobné, že by sa do zariadenia podarilo vopchať tak objemné SSD úložisko.

Zaujímavé bude sledovať, či Microsoft prenechá celú iniciatívu AMD a čínskym firmám, alebo sa rozhodne spraviť v tejto oblasti aj niečo vlastné. V minulosti už totiž vydal dve generácie Kinect for Windows, ktoré sa od štandardných modelov odlišovali adaptérom v balení a odstránením Xbox značiek z produktu. Taký Xbox for Windows PC, poháňaný hardvérom Xbox Series X, ale bežiaci na Windows 10, by nemusel byť zlým produktom.

via NotebookCheck.net

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *