Spätná kompatibilita u Xbox One oficiálna, takto funguje

Xbox 360

Špekulovalo sa o nej, ale neverili sme jej. Teraz už ale oficiálne vieme, že Xbox One sa dočká spätnej kompatibility s hrami pre Xbox 360, vďaka čomu si budú môcť hráči zahrať populárne tituly aj na svojej novej konzoli! Práve toto riešenie môže pomôcť majiteľom X360 rozhodnúť sa, na ktorú next-gen konzolu prejdú a vzhľadom k tomu, že spätná kompatibilita ponúka možnosť spustiť vybrané tituly zo starej konzoly, asi je rozhodnuté. Teraz už vieme, že v čase spustenia novej fíčurky bude fungovať 100 hier, pričom ďalšie budú pribúdať. Microsoft k tomu dodáva, že užívatelia sami budú rozhodovať, ktoré hry dostanú spätnú kompatibilitu ako ďalšie. Pri tejto príležitosti spustil stránku, na ktorej môžu užívatelia sami hlasovať za tituly, ktoré by si radi zopakovali aj na novom Xboxe – Vo vedení je momentálne Red Dead Redemption a za ním nasleduje CoD Black Ops II a Skyrim.

Jedným z oficiálne oznámených titulov je Mass Effect, a podľa dávnejšie uniknutých informácií by nemusela chýbať ani Forza Motorsport 4 alebo Gears of War: Judgment. Ako to ale všetko vlastne funguje?

V prvom rade, spätnú kompatibilitu musí do svojej hry zaviesť samotný vývojár. Microsoft im sprístupnil potrebné API, ktoré umožní spúšťať hry aj na novom hardvéri. Je teda vysoko pravdepodobné, že ak vývojár vydal alebo plánuje vydať remaster hry, na spätnú kompatibilitu môžeme u pôvodnej hry zabudnúť. Niektorí vývojári sú ale štedrejší a napríklad Bethesda oznámila, že k Fallout 4 dostanú hráči zadarmo Fallout 3. Ten si budete môcť zahrať aj na svojej starej konzoli, keďže sa bude jednať o kód, ktorý uplatníte v Xbox Store a pripíše sa do histórie vášho účtu. Pokiaľ už ale Fallout 3 máte, potom môžete zobrať DVD a vložiť ho do Xboxu One.

Spätná kompatibilita totiž funguje s digitálnymi hrami, ale aj s fyzickými kópiami. Chovanie hier však bude odpovedať hrám na One. Znamená to teda, že hry si budete musieť nainštalovať a zároveň sa do nej stiahnú aktualizácie. V tomto ohľade je hranie na starej 360-tke o niečo lepšie, keďže na nej nemusíte inštalovať každú hru na disk, aj keď sa to odporúča kvôli rýchlejšiemu načítavaniu (výnimkou je paradoxne Halo 3). Hry, ktoré ste si stiahli z Xbox Store a sú kompatibilné s Xbox One, nájdete v sekcii Ready to Install.

Xbox One Backwards Compatibility

Beta testeri Xbox One Software majú možnosť testovať spätnú kompatibilitu už teraz. V súčasnosti majú k dispozícii len pár hier, zväčša arkády, no nechýba medzi nimi ani Mass Effect alebo Viva Pinata (čo nás v redakcii prekvapilo, keďže sme sa o nej bavili len deň pred konferenciou).

A nakoniec niekoľko dobrých správ:

  • Spätná kompatibilita je zadarmo pre všetkých. Nevyžaduje zlaté členstvo Xbox Live.
  • Pre širokú verejnosť bude spätná kompatibilita dostupná už v nasledujúcich týždňoch.
  • Hry podporujú Game DVR, screenshoty a cross-gen multiplayer. Znamená to teda, že si zahráte co-op s priateľmi, ktorí majú starú konzolu.
  • Hry bude možné streamovať na PC s Windows 10. Tiež budú podporovať Oculus Rift.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *