RECENZIA Halo Infinite: Dlho očakávané je tu!

Recenzia Halo Infinite

Keď som koncom novembra dostal možnosť hrať plnú verziu kampane Halo Infinite, veľmi som sa potešil. Je to jeden z najviac očakávaných titulov tohto roka a ja Vám s istotou viem povedať, že sa mate na čo tešiť.

Príbeh Halo Infinite sa zameriava na snahy Master Chiefa nájsť novú umelú inteligenciu (AI) známu pod kódovým označením „The Weapon“ a s jej pomocou lokalizovať bývalú AI spoločníčku Cortanu a konečne tak ukončiť hrozbu, ktorá sa prebudila v Halo 5: Guardians.

Sandbox s hranicami

Kampaň obsahuje polootvorenú štruktúru sveta; hráči môžu voľne skúmať časti prostredia, kruhový svet Zeta Halo, ktoré sú od seba oddelené a spočiatku nepriechodné. Na povrchu prstenca je tiež viac lineárnych prostredí. Po celom prostredí sú roztrúsené predsunuté operačné základne, ktoré možno vyčistiť od nepriateľov a zabrať. Obsadené mini-základne slúžia ako body rýchleho cestovania. Môžete si tu vybrať zbrane ale aj vozidlá, ktoré Vám poslúžia na transport alebo na boj.

Hra Vám prináša taktiež veľké množstvo zberateľských predmetov, medzi ne patria zvukové záznamy z oboch znepriatelených strán, Spartan Armor body na vylepšenie Vašej zbroje a taktiež si tu viete odomknúť obsah do multiplayeru. Nebudem tu špecifikovať presné itemy, ktoré dostanete, ale je ich naozaj požehnane. 

Samozrejme nemôžu chýbať ani zberateľské lebky, ktoré sú veľmi šikovne ukryté. Tieto zberateľské predmety Vám odomknú rôzne módy aj cheaty. Podrobnosti k týmto lebkám bohužiaľ nemôžeme v recenzii špecifikovať a tak si informácie o nich budete musieť dohľadať časom inde – napríklad v hre, ktorá bude dostupná v Game Passe už tento týždeň.

Halo Infinite

Celý svet taktiež skrýva takzvané majáky, ktoré keď aktivujete, tak Vám zobrazia polohy predmetov a oblasti, ktoré stoja za preskúmanie. Medzi ne patria lokácie stratených jednotiek, ktoré bojujú o prežitie. Vašim príchodom zvrátite situáciu na bojisku a tým zachránite Vašich kolegov v zbroji.

Ďalej sa môžete tešiť na lov špeciálnych protivníkov, ktorí majú vo vlastníctve vždy unikátnu zbraň. Ste takpovediac lovec odmien a Vašou odmenou je hore zmienená zbraň. 

A posledným bodom sú takzvané základne ktoré sú súčasťou hlavného príbehu. Bez nich by si ste sa ďalej nedostali v príbehu a ani v jednotlivých sandbox lokalitách.

Grafická stránka

Pokiaľ hráte na Xboxe, tak si grafické nastavenia hry môžete nastaviť nasledovne. Prejdite na položku Visual a uvidíte svoje nastavenie kvality grafiky a dve možnosti: Quality alebo Visual.

Ak je možnosť sivá, gratulujeme! Nemusíte si vyberať, pretože hráte na Xbox Series X s televízorom, ktorý podporuje hranie v dynamickom 4K rozlíšení pri 60fps, takže si užijete hranie Halo Infinite na najvyššej možnej úrovni, ktorú vaša konzola umožňuje. Ak ste nároční a hráte na monitore, potom vás možno zaujme Visual mód, ktorý mieri až na 120fps, avšak pri nižšom rozlíšení a len, ak to Váš monitor podporuje.

Halo Infinite

V prípade ostatných konzol alebo televízorov/monitorov je to iné. Hra ponúka na výber medzi rozlíšením a snímkovaním. Ak zvolíte režim rozlíšenia, hra bude locknutá na 30fps a v závislosti od konzoly ponúka dynamické 4K (Xbox One X) alebo pevné 1080p (Series S). Ak zvolíte snímkovanie, budete hrať s plynulými 60fps, ale budete sa musieť uspokojiť s dynamickým 1080p rozlíšením, ktoré na One X dosahuje až 1440p. Výnimkou je staručký Xbox One (resp. One S), kde hra beží len v 30fps pri maximálne 1080p, vie však klesnúť až na 540p.

Čo je lepšie a ktorý režim by ste si mali vybrať, záleží na osobných preferenciách. Aj keď Halo Infinite vyzerá pekne v 4K, stále vyzerá pekne aj v 1080p. No skok z 30 na 60fps je oveľa zreteľnejší a výraznejším spôsobom ovplyvňuje Vašu hru. Minimálne v multiplayeri to určite platí. Kampaň by som hral v 4K 30fps.

Hra vyzerá fenomenálne. Ostré textúry, stabilné FPS, natívne 4K rozlíšenie. Modely hlavných postáv sú perfektne spracované a aj ich mimika. Jediné modely, ktoré sú takpovediac odfláknuté, sú modely NPC gruntov, ktorých nájdete po mape. Okrem toho sú nielen škaredí, ale aj hlúpi. Vývojári dokázali nemožné – uchovali tradíciu hlúpych NPC a dokázali ich dostať aj do najnovšieho dielu. Nevieme, či sa máme hnevať alebo smiať alebo plakať, ale tento element hry sa im veľmi nepodaril. Vaše spriaznené jednotky sú Vám skôr na obtiaž ako na pomoc. Nehovoriac o tom, že až príliš často sa stanú obeťou Vašej guľky pri pokuse ochrániť vás pred útočníkmi.

Celá fauna, flóra, level design a geometria mapy sú naozaj prvotriedne zvládnuté. Po vizuálnej stránke sa môžete tešiť na naozaj prvotriedne zvládnutý next-gen titul.

Halo Infinite

Jednoduché vylepšenia zbroje

Náš Master Chief disponuje hojným arzenálom pozemských a aj mimozemských zbraní, samozrejme dostal aj hák, ktorým vie šplhať po horách ako kôň v Skyrime. Žiadna oblasť nie je pre Vás neprístupná. Tento hák si viete vylepšiť rôznym spôsobom pomocou Spartan Core, taktiež aj výdrž Vašich štítov si viete mnohonásobne posilniť. Ďalšie vylepšenia Vám nebudeme prezrádzať, akurát povieme, že dokopy ich je 5 a určite ich využijete na tomto úžasnom bojisku.

Slušná herná doba

Master Chief Vás zabaví na slušných 16 až 30 hodín, záleží ako veľmi túžite potom pozbierať všetky zberateľské predmety, dobiť všetky základne, vedľajšie misie a zachrániť všetky jednotky na bojisku, Je tam skratka čo robiť. 

Resumé

Halo Infinite je naozaj exkluzivita ako sa patri, je to vizuálny, príbehový ale aj zvukový pôžitok, ktorý by si mal zahrať každý jeden majiteľ Xboxu. Nabáda k tomu aj fakt, že hra bude k dispozícii v deň vydania v Game Passe. Takže nečakajte a pomaly sťahujte do svojich konzol, lebo tento hit si proste musíte zahrať. Za Xboxer palec nahoru!!

Halo Infinite

Celkový verdikt

9/10
  • Hrateľnosť
  • Trvanlivosť
  • Grafika

Bigajz

People keep asking if I'm back and I haven't really had an answer. But now, yeah, I'm thinkin' I'm back!!

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *