RECENZIA Close to the Sun

Close to the Sun Recenzia HDR10

Chudokrvný BioShock? Close to the Sun je hororová adventúra hraná z pohľadu prvej osoby. Celková herná doba je slabých 5-6 hodín a počas 10 kapitol budete hľadať kľúče na odomknutie dverí, riešiť hádanky a zbierať zberateľské predmety, a to všetko počas exkurzie po priestoroch lode Helios, ktorá akoby vypadla zo série BioShock.

Úžasný art deco štýl je všadeprítomný a spolu s množstvom mŕtvol tak tvorí krásnu kompozíciu a lá BioShock, no v chudobnom balíčku. Aj keď sa tvorcovia naozaj snažili o kvalitné vizuálne spracovanie jednotlivých levelov, tak sú vidieť nedostatky buď v spracovaných modeloch postáv, ktoré vyzerajú ako bábkové figúrky alebo v jednotlivých detailoch samotného sveta.

Puzzle pre… pomalších

Ak si myslíte, že sa budete trápiť pri hádankách, tak ste na omyle. Toto nie je žiaden Broken Sword. Napríklad v prvej kapitole sa ocitnete v miestnosti, kde kedysi mučili špiónov. Nájdete tu puzzle, ktoré musíte vyriešiť, aby ste sa dostali k dokumentom. Aby ste to vyriešili, stačí, keď len otočíte dvomi indikátormi. Myslím, že nemusíte byť žiaden veľký mysliteľ, aby ste toto zvládli. V inej kapitole zas musíte odomknúť ukrytý safe. Po celej miestnosti sú porozhadzované odkazy a zopár predmetov, ktoré vám dajú na vyriešenie hádanky jasnú odpoveď.

Close to the Sun

Takto by som mohol pokračovať ďalej ,ale je to zbytočné, keďže práve puzzle sekvencie pokladám za jednu z najslabších častí hry, pritom to mal byť takpovediac nosný bod. Vývojári podcenili dôležitosť a zanedbali celú túto sekciu. Skrátka, venovali tomu minimum času a dokonca mám pocit, že samotní tvorcovia mali problém určiť smer, ktorým sa chceli vydať.

Atmosféra je základ.

Našťastie, Close to the Sun nie je žiaden Outlast. Hra vsadila všetko na atmosféru a občasné sekvencie, kde Vás bude naháňať buď psychopat Ludvik alebo modré stvorenia, ktoré sa vyskytujú v rôznych miestach kampane. Je to dôsledok experimentovania s časopriestorom. Každá jedna sekvencia je samozrejme nascriptovaná, a to navyše veľmi zle.

Stačí, aby ste sa pomýlili čo i len o 1mm v ceste alebo nedržali tlačidlo behu dostatočne silno a môže sa vám stať, že budete celú sekvenciu opakovať aj 10-krát. Navyše, nedostavil sa žiaden pocit strachu. Pri chôdzi po priestoroch si môžete všimnúť takzvané zlaté tiene, ktoré akoby oživovali minulosť. Týmto spôsobom sa vám hra snaží priblížiť chýbajúce časti skladačky a zároveň aj viac vtiahnuť do deja.

Rose, jméno mé…

Hráč sa ocitá v koži novinárky Rose Archer, ktorá sa snaží zachrániť sestru Adu. Samozrejme, všetko sa odohráva v alternatívnej realite na začiatku 20. storočia, kde dvaja významní vynálezci Nikola Tesle a Thomas Edison bojujú o technologickú dominanciu vo svete.

Close to the Sun

Zatiaľ čo príbeh začína na malej lodi, hráč trávi väčšinu času na palube Helios, gigantickej retro štýlovej lode pomenovanej po helenistickom bohovi Slnka. Je to útočisko pre najväčšie vedecké mysle doby. A zároveň je to najväčšia loď na svete, ktorá pozostáva z viacerých sektorov a niekoľkých laboratórií. Nájdete tu fungujúci železničný systém, záhrady, divadlo, nemocnicu, kino a mnoho ďalších zariadení vrátane Teslovej veže na najvyššej palube. Loď je vlastnená a spravovaná fiktívnou spoločnosťou Wardenclyffe, na ktorej čele stojí sám génius Tesla.

Na jedno prejdenie

Keďže sa jedná o walking simulátor, nečakajte žiadnu znovuhrateľnosť. Každá kapitola má svoju sériu zberateľských predmetov. Pokiaľ ich pozbierate všetky, dostanete 30(G) achievement. Hra je tak vhodná pre achievement hunterov, keďže sa bez väčších problémov prebojujete k maximu, čo môžete získať.

Resumé

Close to the Sun nie je úplná strata času a pokiaľ sa Vám tento titul dostane do rúk, určite si ho zahrajte a dajte mu šancu. Tento indie titul nie je dokonalý, ale určite poteší fanúšikov BioShock univerza. Vývojári nás možno v budúcnosti prekvapia kvalitným titulom. Predsa len sú na začiatku svojej cesty.

Close to the Sun

Celkový verdikt

5.5/10
  • Hrateľnosť
  • Trvanlivosť
  • Grafika

Bigajz

People keep asking if I'm back and I haven't really had an answer. But now, yeah, I'm thinkin' I'm back!!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *