X1: Kinect Sports Rivals bol len jedným z mnohých nápadov pre Kinect

Kinect Sports Rivals Key Art

Plány Microsoftu s Xbox One v roku 2013 prakticky predbehli dobu. Bolo to všetko o cloude, multimédiách, Kinecte… A do toho mala konzola získať zopár exkluzívnych launch titulov. Jeden z najvýraznejších, Kinect Sports Rivals, však vydanie konzoly nestihol.

Kinect Sports Rivals je hra, ktorá mala vyjsť v novembri/listopadu 2013 spolu s ďalšími first-party titulmi ako Forza Motorsport 5, Dead Rising 3 alebo Killer Instinct. Napokon titul nestihol launch konzoly v roku 2013 a dočkali sme sa ho až v apríli/dubnu 2014, o takmer pol roka neskôr.

Problémy s vývojom nastali už skôr. Rare bolo vo výnimočnom postavení. Po úspechu dvojice Kinect Sports hier pre Xbox 360 šlo o dvorné štúdio Microsoftu so zameraním sa na pohybové hry. Štúdio tak malo do budúcnosti rozbehnutých viacero projektov, okrem iného aj hru označenú ako Kinect-Off. Bola to hra, v ktorej ste mali vyriešiť hádku vo svoj prospech tým, že budete robiť veci, ktoré vám hra prikáže. Napríklad skočiť a dotknúť sa zeme, držať dlane od tela v určenej vzdialenosti, žmurkať, či dokonca vziať ovládač a na ňom stlačiť požadované tlačidlá. Nakoniec, zo všetkých projektov ostal a vyšiel len jeden, Kinect Sports Rivals.

Jeho vývoj a celková morálka tímu bola poznačená už po ohlásení Xbox One. Na ňom sa síce Microsoft snažil zdôrazniť dôležitosť Kinectu, ale spravil tak v čase, kedy na internet vyplávala sledovacia kauza NSA a ľudia sa báli o svoje súkromie. Rozhodnutie, že budete mať povinne pripojenú kameru, tomu nepomáhalo. Rare sa ale tešilo, že pohybové hry sa dostanú k ešte väčšiemu publiku. Vlastne ich mohol hrať každý, kto si kúpil Xbox One.

Medzitým však prišlo rozhodnutie, že Kinect nemusí byť povinne pripojený. Mohlo za to viacero faktorov. Jednak NSA, jednak Rare nestíhalo vyvinúť hru včas a tak vydali aspoň demo s vodným skútrom. Ostatné športy, bowling, streľbu, tenis, horolezectvo a futbal, si odložili na plné vydanie. Jedinou launch hrou tak bola len nie príliš kvalitne spracovaná bojovka Fighter Within od Ubisoftu. A načo by mali hráči chcieť kupovať drahšiu konzolu s kamerou, ktorá nemá využitie? Takže odklad hry sa tiež podpísal na nižších predajoch konzoly ako takej, spolu s cenou, ktorá bola o 25% vyššia oproti PS4.

Kinect Sports Rivals Demo
Kinect Sports Rivals Demo

Kinect Sports Rivals napokon vyšli 8. apríla/dubna 2014, v britských štatistikách sa počas prvého týždňa zaradila na 14. miesto. Pre Rare šlo napokon o značne stratový projekt, za obeť mu padlo niekoľko pracovných pozícií. Zdroje serveru Eurogamer hovorili o 16-tich ľuďoch, prevažne šlo o dizajnérov a projektových manažérov. A ďalšie pohybové hry od Rare už nevyšli. Aj preto, že Microsoft začal krátko po vydaní Kinect Sports predávať Xbox One bez Kinectu.

Po boku samotnej hry, Kinect Sports Rivals, Microsoft ešte vydal bezplatné rozšírenie v podobe aplikácie Kinect Sports Rivals Hub. Táto aplikácia pochádza z čias, kedy si ešte jednotliví vývojári vedeli predstaviť multitasking či rozšírenie hier o podporu druhej obrazovky. Lenže, Hub bol plnohodnotnou aplikáciou na veľkú obrazovku, ktorá ponúkala rýchly prístup k Ligám, štatistikám a záznamom, či už sa jednalo o videá alebo screenshoty. A tie mohli hráči ukladať a zdieľať. Dnes ide v podstate už o samozrejmosť, ale v čase, kedy Xbox One vychádzal, šlo o novinku. Xbox 360 totiž možnosť zaznamenávania obrazovky nemal.

via Eurogamer

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Jeden komentár

  1. Rado píše:

    Tak zlý výber športov v kinect sport rivals nás odrádzal. športy čo už boly, trápne šplhanie po skale a podobne. ks1+2 stačilo dať do remastru, vydať to v lepšej grafike a s kinect 2 senzorom s všetkými DLC a úspech by bol tejto hry zaručený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *