RECENZIA Mafia: Definitive Edition

MAFIA Definitive Edition recenzia

Ten, kdo chce příliš moc, může ztratit úplně všechno. A kdo chce zas od života moc málo, nemusí dostat vůbec nic.

Prológ…

Už je to 18 rokov, čo vyšla pôvodná Mafia: City of Lost Heaven od Daniela Vávry a ja stále nostalgicky s chuťou spomínam na všetky tie skvelé príbehové zvraty, prestrelky, ale aj drobnosti, ktoré robili Mafiu tak výnimočnou. Táto hra nebola len produktom, ale aj nositeľom myšlienky – a to, že človek nemôže chcieť od života príliš málo, lebo nemusí dostať vôbec nič. Ale ani príliš veľa, lebo ho to môže stáť úplne všetko. Treba nájsť v živote určitú rovnováhu.

Mafia: Definitive Edition
Původně jsem byl taxikář…

A je to pravda, v živote nepotrebujete mať najdrahšie autá ani lode, byty, domy a obetovať za to svoju dušu a tak-povediac ľudskosť, ale nemali by ste od života chcieť ani príliš málo. Každopádne, ja sa celý život touto myšlienkou riadim a snažím sa ho žiť slušne.

Nové nie je vždy lepšie.

Do rúk sa nám dostal remake Mafie 1 od Hangar 13 a môžeme Vám povedať, že aj napriek určitým veciam sa nejedná o žiaden prepadák, ale ani o majstrovské dielo.

Každopádne pre tých, čo nevedia, o čom príbeh Mafie 1 je, tak Tommy Angelo býval taxikárom, no osud zamýšľal čosi hrozivejšie. Stal sa mafiánom – uznávaným rodinou, obávaným nepriateľmi a pripraveným riešiť veci po svojom. Je to dobrodružstvo, kde pri jeho vzostupe sa dostal na vrchol najvychýrenejšej zločineckej organizácie, ktorá ovplyvňovala životy a osudy bežných ľudí.

Čaká vás 20 misií, ktoré vám zaberú prejsť zhruba 15-20 hodín, čo by odpovedalo hernej dobe pôvodnej Mafie 1. Hangar13 urobilo v príbehu len drobné úpravy, vo väčšine prípadov rozšírili dodatočne časti jednotlivých misií, kde sa im zdalo že pôvodná hra to nedostatočne vysvetlila, prípadne ukončila.

Za negatívnu recenziu ste podnik opustili v koberci.

Čo ma mrzí, je zmena dialógu medzi Frankom a Tomom v Intermezzo 2, kde mu Frank dal pôvodne jasne najavo, že akonáhle Toma nebudú potrebovať, tak ho raz zabije jeho najlepší priateľ a ani nemrkne. Okrem toho bola výrazne zmenená ikonická finálna cutscéna. Mne osobne sa táto zmena veľmi nepáči.

Najväčšou negatívnou zmenou bolo odstránenie všetkých vedľajších misií. Keď dôjdete k Lucasovi pre nejaký ten vedľajšák, tak vám povie, nech sa pozriete na nástenku a to je všetko. Je to veľká škoda.

Lineárna zábava

Ďalší veľký problém je extrémna linearita, všetky misie musíte spraviť presne podľa pravítka. Nemáte absolútne slobodnú vôľu, dokonca sa ani nedá zaznačiť marker na mape.

Napríklad v misii Molotov Party musí Tom zničiť na odplatu tri automobily protivníka. V remaku to treba spraviť presne tak, ako to hra po Vás chce. Pritom v pôvodnej hre som prešiel policajta, zobral kvér a prvé, čo som urobil, bolo, že som vstúpil do Morelovho baru, na jeho gorily hodil molotov koktejl a následne na nich spustil paľbu. Potom, čo som ich vybavil, som rozmlátil s pálkou autá. V novej Mafii na niečo také môžete zabudnúť, aj keď sa vám podarí prejsť autom policajta, tak nemôžete tu zbraň zo zeme zdvihnúť.

Mafia: Definitive Edition
Je to jen běžná rutina Tome.

Celkovo nečakajte žiadnu kreatívnu slobodu, čo je veľká škoda.

Ako je na tom hra?

My sme hru recenzovali na Xbox One X a hra tam bežala veľmi pekne a plynulo na 30fps pri 1440p, bohužiaľ bez anti-aliasingu, a vzdialeené okraje a rohy sú kostrbaté. Ďalší problém je občasné nestíhanie načítania textúr pri rýchlej jazde. Hra je po vizuálnej stránke zvládnutá na jednotku.

Čo sa týka áut, tie sú skvelo spracované a aj jazdný model je plne funkčný, to sa bohužiaľ nedá povedať o zbraniach, ktorých je veľmi málo a pri streľbe máte pocit, že môžete nosiť u seba iba 2 zbrane. V origináli ste mohli nosiť u seba 3-4 pištole a 2 veľké zbrane, nehovoriac o tom, že drobné detaily ako nábojnice a zásobníky na zemi tu absolútne chýbajú.

Ďalší problém je doslova neexistujúca manipulácia s prostredím. Skoro žiadne NPC s vami neprehovorí a drobnosti ako použiť WC alebo zapnúť svetlo v miestnosti takisto úplne zmizli. Možno sa to zdá ako nedôležitý element hry, ale pamätajte, že na drobnostiach veľmi záleží. Práve tieto maličkosti utvárajú finálny obraz hry.

Mafia: Definitive Edition

Intermezzo

A nakoniec… samotný Tommy Angelo akoby vypadol z filmu Goodfellas. Martin Scorsese totiž vytvoril majstrovské dielo, lenže Henry Hill, hlavný protagonista filmu vyrastal v Mafii už pomaly odmalička. Tommy Angelo bol majoritu života obyčajný taxikár a žil si normálny život až do osudného dňa.

Skrátka, z Tommyho spravili profesionálneho zabijaka a jedného z najlepších strelcov. Pritom v pôvodnej hre Tommy stvárňoval akési svedomie každého z nás. Vždy váhal a nejednal vypočítavo a chladnokrvne, pôsobil jemnejšie a aj jednotlivé monológy a dialógy boli napísané s väčšou rozvahou.

V remaku takisto protagonista váha a bojuje sám so sebou, ale jeho strelecké schopnosti a sebavedomie robia z neho úplne iného Toma, akého sme poznali v roku 2002.

Ešte by som rád spomenul fenomenálny český dabing, bez ktorého by som si už nedokázal predstaviť Mafiu 1. Veľká vďaka 2K Games a CENEGA Czech za ich ochotu nám dopriať naozaj profesionálne spracovaný dabing v českom jazyku.

Mafia: Definitive Edition

Počas hry môžete zbierať komiksy, kartičky a rôzne iné drobnosti. Samotným prejdením hry viete zozbierať zhruba 50% collectiblov. Ostatok musíte dohľadať vo voľnej jazde po dokončení hlavnej kampane.

Znovuhrateľnosť?

Po tom, čo dokončíte hlavnú príbehovú linku, si môžete hru prejsť znovu v takzvanom klasickom režime. Túto možnosť máte sprístupnenú hneď od začiatku. Klasická obtiažnosť ponúkne smrtiacich nepriateľov, polícia reaguje na viac zločinov, UI má menej ukazateľov a pri prebíjaní prídeš o náboje, ktoré ti ostávajú v zásobníku.

Okrem toho tu máte takzvanú voľnú jazdu, kde máte k dispozícii rôzne obleky, autá, skryté zberateľské predmety a aj tajné misie, ktoré musíte nájsť. Bohužiaľ, extrémnu jazdu tu už nehľadajte. Ostala iba táto jedna varianta.

Určitá znovuhrateľnosť tu je, ale podľa nášho názoru sa viac ako na 50 hodín herného času nedostanete. Aj tak je to ale slušná porcia zábavy.

Mafia: Definitive Edition
Hlavné postavy pôsobia ako od Scorseseho

Resumé

Mafia 1: Definitívna edícia rozhodne nie je sklamaním, pre nováčikov je to skvelá možnosť, ako sa ponoriť do mafiánskeho sveta 30. rokov 20. storočia. Je to príbeh obyčajného človeka, s ktorým sa osud nepekne pohral.

Pre nás veteránov to už nevyzerá tak ružovo. Prílišná lineárnosť, drobné zmeny v príbehu, ale aj nezvládnuté modely a funkčnosť zbraní rozhodne degradujú a doslova zneucťujú tento český klenot.

Retailová cena je zhruba 40 eur a za tie peniaze dostanete naozaj slušnú porciu zábavy, takže je úplne zbytočné čakať, kým táto hra zlacnie.

Je veľmi ťažké pre mňa hodnotiť túto hru, lebo sa vo mne bijú pocity a spomienky na pôvodnú Mafiu 1, naopak, keď si všetky tieto vnemy odmyslím, vidím nadpriemernú strieľačku so skvelým lineárnym príbehom.

Mafia: Definitive Edition

Celkový verdikt

7.5/10
  • Hrateľnosť
  • Trvanlivosť
  • Grafika

Ostáva vám tu nechať už len pôvodné posledné slová nášho hlavného protagonistu, Tommyho Angela, na zamyslenie:

„Víte, svět se neřídí zákony na papírech, svět řídí lidi. Někteří podle zákonů, jiní ne. Záleží na každým podělaným jednotlivci, jakej bude svět, jakej si ho udělá. A taky musíte mít hodně štěstí, aby vám z něj někdo jiný neudělal peklo. Zkrátka, není to tak jednoduchý, jak vám tvrděj ve škole. Rozhodně je dobrý mít pevný zásady a držet se jich. V manželství, v kriminále, ve válce, prostě vždycky a všude. Já jsem to docela posral, ale ani Paulie a Sam si moc nepomohli. Chtěli jsme mít lepší život, ale nakonec jsme skončili mnohem hůř, než většina lidí. Víte, myslím že důležitý je udržet ve věcech nějakou rovnováhu, nějakou míru, jo, rovnováhu, to je lepší… to je to správný slovo, protože ten, kdo chce příliš moc, může ztratit úplně všechno. Taky ten, kdo chcee zas od života moc málo, nemusí dostat vůbec nic.“

Bigajz

People keep asking if I'm back and I haven't really had an answer. But now, yeah, I'm thinkin' I'm back!!

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Timon píše:

    7.5/10 je málo, zaslúži si aj 9/10 aj keď som pôvodnú hru nehral.

  2. Felix píše:

    Já hrál původní Mafii a tento remake se skutečně povedl. Citlivě rozšířený příběh, úžasné grafické zpracování a zachované původní lineární filmové pojetí.
    Dubing je špičkový a díky rozšířenému vyprávění je i ten příběh ještě víc vtahující.

    Já si to užívám i po těch 15ti letech co jsme to naposledy hrál a nelituji jediné koruny, že jsem koupil celou trilogii.

    Tajně doufám a moc si přeji Mafia 4 zase s dabingem a nejlépe ve 20tých letech.

  3. StriderCZ píše:

    Původní díl jsem nehrál, takže nemám dilema se srovnáním s původním dílem. Za mně super hra, ale je fakt, že preferuji hry s větší svobodou. Takže chápu výsledné hodnocení. Nicméně po grafické stránce (a dabingu) jsem bez výhrad.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *