Microsoft predstavil Windows 11, stvorený pre hráčov

Windows 11 Xbox Game Pass

Posledný Windows, ako ho poznáme, sa dočkal nástupcu. Windows 11 je realitou, a vyjde ako bezplatný upgrade pre všetkých užívateľov Windows 10.

Nová generácia operačného systému spoločnosti Microsoft ponúka redesignovanú lištu inšpirovanú smartfónmi a macOS. Ďalšou novinkou v rozhraní je návrat ku skleneným prvkom z čias Windows 7. Vďaka týmto prvkom môže byť Windows 11 doteraz jeden z najlepších systémov od Redmondského gigantu.

Zmenou si prešiel aj Microsoft Store, ktorý už neponúkne len široké spektrum PC apiek vrátane tých, ktoré bežia na Win32, ale dokonca obsahuje aplikácie z Amazon Appstore, pôvodne určené pre Android. Keďže systém je kompatibilný ako so štandardnými, tak s dotykovými zariadeniami, kompatibilita tu zabezpečená je.

Microsoft takisto sľubuje hlbšiu integráciu Štart menu s členstvom Microsoft 365, ktoré umožňuje užívateľom ukladať svoje súbory na OneDrive (1TB) a pristupovať k nim aj cez mobilné aplikácie. Systém „multitaskingu“ bol tiež prerobený. Kým dnes umožňuje rozdeliť obrazovku na polovicu, po novom bude podporovať viacero druhov pre väčšie množstvo aplikácií.

Ďalšou novinkou je integrácia Microsoft Teams namiesto Skype. Konkrétne, priamo v defaultnej lište sa bude nachádzať Chat, cez ktorý bude možné rýchlo kontaktovať ľudí vo svojich profesných alebo školských kruhoch.

Nezabudlo sa ani na hráčov, nová verzia operačného systému prináša funkcie, ktoré pôvodne debutovali v konzolách Xbox Series X|S. Reč je tak o DirectX 12 Ultimate a Auto HDR, kde umelá inteligencia automaticky konvertuje SDR obraz do HDR kvality, samozrejme za predpokladu že užívatelia majú kompatibilný hardvér. Týka sa to však len hier, ktoré využívajú DirectX 11 alebo novší.

Windows 11

Špecialitou je aj príchod renovovanej Xbox appky, ktorá kombinuje terajší zážitok s Game Passom a so streamingom. A keď je už reč o tom streamingu, Microsoft už upgraduje svoj cloudový hardvér z Xbox One S na Xbox Series X. Hry ako Rainbow Six Siege tak už cez cloud bežia v 120fps.

Windows 11 takisto ponúka DirectStorage pre skrátenie loadingov a detailnejšie herné svety. Rozhranie totiž umožňuje lepšie pracovať s úložiskom, so súbormi, v konečnom dôsledku sa teda môže odraziť na menšej veľkosti hier pri zachovaní kvality. Na trhu sa objavia dedikované herné počítače s certifikátom DirectStorage Optimized.

A pokiľ ide o Xbox Game Pass, Microsoft prezentuje prístup k 15 vychádzajúcim hrám nielen z dielne Xbox Game Studios, ktoré budú dostupné v deň vydania v predplatnej službe. Týka sa to aj hier ako Dungeons & Dragons: Dark Alliance, Psychonauts 2, Back 4 Blood, Age of Empirse IV, Forza Horizon 5 alebo Halo Infinite.

Windows 11 bude dostupný oficiálne ako bezplatný upgrade pre Windows 10 už tieto vianoce, a možnosť upgradu bude k dispozícii aj počas roku 2022.

Windows 11 Xbox Game Pass

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *