RECENZIA Evil West: „Van Helsing, ty vrah!“

Je rok 2004 a Vy ako 13 ročný chlapec sledujete Váš obľúbený film Van Helsing, v ktorom môžete vidieť vlkolakov, upírov ale aj božieho bojovníka, ktorý s futuristickými zbraňami vraždí tieto nečisté bohom zabudnuté stvorenia.

Je veľmi jednoduché spadnúť a nechať sa unášať vlnou nostalgie, keďže Evil West je taký novodobý Van Helsing. Drsňák, ktorý s futuristickými zbraňami eliminuje kadejakú háveď, ktorá behá v tomto univerze.

Evil West

A o čom je ?

Americký západ pohlcuje temná hrozba. Ako jeden z posledných agentov v prísne tajnom inštitúte na lov upírov ste poslednou líniou medzi ľudskosťou a hlboko zakoreneným terorom, ktorý sa teraz vynára z tieňa. Musíte povstať, aby ste sa stal super hrdinom Divokého západu, zničil upírsku hrozbu a zachránil Spojené štáty!

Prevezmete kontrolu nad Jesse Rentierom, lovcom upírov. Jesse je vybavený výkonnými strelnými zbraňami vrátane šesťrannej pištole, pušky a plameňometu a zbraňami na blízko vrátane rukavice, ktorá dokáže akumulovať elektrickú energiu. Nepriateľov možno po útoku nablízko omráčiť, čo umožňuje hráčom popraviť ich pomocou špeciálneho ťahu a tak zakončiť jeho úbohý život. Môžete využívať aj prostredie vo svoj prospech. Napríklad môžete odkopnúť nepriateľov do pasce s hrotmi alebo strieľať do výbušných sudov. V hre stretnete aj bossov, ktorí sú silnými nepriateľmi s jedinečnými kombami.

Evil West

Počas Vášho putovania sa stretnete s rôznymi postavami, ktorí Vám plnohodnotne dotvárajú lineárny, zato plnohodnotný príbeh, ktorý Vám zaberie 10 až 16 hodín herného času, čo nie je najmenej. Avšak hru si viete prejsť v online co-ope s kamarátom, čo má pridanú hodnotu aj do budúcna.

Skvelá, avšak ťažká hrateľnosť…

Jednotlivé súboje s protivníkmi sú na normálnej obtiažnosti znesiteľné, avšak musíte vedieť dobre ovládať svoju postavu a hlavne byť pri hraní pozorný, lebo Vám to hra vráti aj s úrokmi.

Pri väčšom množstve nepriateľov často strácate prehlaď a nestíhate sa vyhýbať rôznym útokom. Ich frekvencia je signifikantná a stačí zopár úderov z ktorých sa už nedostanete živý. Určite by som vývojárom radil viac vyladiť obtiažnosť, lebo na normálnej obtiažnosti má aj skúsený hráč problém prejsť jednotlivé sekvencie levelu bez toho aby umrel a to aj niekoľkokrát za sebou. Na vyšších obtiažnostiach sa z hry stáva upírsky Dark Souls, ktorý Vás privedie na sklon príčetnosti a v určitých momentoch máte chuť vyhodiť ovládač spolu aj s monitorom cez okno.

Diverzita nepriateľov ale aj bossov je dostatočná, takisto útoky a špeciálne kombá majú svoje postavenie v hierarchii sily. Sila jednotlivých protivníkov je dobre vyvážená a hra neupadá do monotónnosti ani po pár hodinách hrania. Stále je to príjemná, aj keď nie vyladená zábava. Ako sme už spomínali vyššie. Chcelo by to doladiť aspoň normálnu obtiažnosť na úroveň takú, aby sa nestávalo že sa zaseknete v určitej pasáži kvôli tomu, že na vás útočí naraz 10 potvor.

Evil West

Optimalizácia…globálny problém dnešnej doby…  

Hru sme testovali na 2 konzolách a to Xbox Series S a aj Xbox Series X. Hra na malom bielom bratovi bežala v rozlíšení 1080p na 30 fps. Celý vizuál na tejto konzole je akýsi zahalený v v blure a vizuál neodpovedá výkonu tejto malej konzole. Je vidieť, že vývojári si nedali dostatočnú robotu s vyladením hry ako takej aj keď k žiadnym framedropom ani zamŕzaniu neprichádza. Skôr zamrzí tých 30 fps a low detail grafika na ktorej táto hra beží. Hra však beží plynulo a bez problémov.

Na Xbox Series X hra beží buď na 4K rozlíšení na 30 fps alebo na 1080p pri 60 fps. Opäť tu vidíme lajdáckosť zo strany vývojárov. Ako môže hra, ktorá udrží plynulých 30fps na 4K rozlíšení bežať iba o 30 fps viac na 4x menšom rozlíšení? Vizuál hry je krásny a dostačujúci a nemá také problémy ako S-ko.

Evil West

Každopádne dakde nastal problém v optimalizácii u oboch konzol. Na 60fps by to malo bežať minimálne na 2K rozlíšení. Celkovo je to veľká záhada, lebo hra vyzerá dobre ale nejedna sa o žiaden Crysis, čo Vám zožerie všetok výkon pri strhujúcom vizuálnom zážitku.

Odporúčam vývojárom to vyladiť a tak napraviť tento problém, o ktorom sa píše pomaly v každom médiu.

Upgrady zbraní a schopnosti… s dáke tie zberateľské predmety…

Počas Vášho hrania si viete takpovediac vyzbierať iný vizuál pre nášho hlavného protagonistu. To platí nielen pre jeho outfit ale aj pre skiny zbrani.  Na výber máte 3 rôzne outfity a skiny na zbrane. Musíte si ich vyzbierať počas toho, ako postupujete v kampani.

Okrem toho sa Vám postupne odomykajú ďalšie rôzne zbrane. Začínate s pištoľami a končíte s plameňometom. Každá zbraň ma zopár vylepšení ktoré sa Vám odomykajú ako levelujete. Tieto vylepšenia si kupujete za goldy, ktoré zbierate počas hrania.

Ďalej tu máte 2 stromy schopností Vašej elektrickej päste a klasického boxera. Tieto schopnosti si odomykáte pomocou skill pointov.

Evil West

Rýchlosťou akou sa dostávate k jednotlivým upgradom zbrani, samotným zbraniam a schopnostiam je dobre vyvážený a aj eskaluje bojové tempo v hre tým správnym smerom.

Počas Vášho putovania po divokom západe máte možnosť pozbierať rôzne zberateľské predmety a denníky, ktoré dokresľujú príbeh hry. Často sú zložené z niekoľkých častí. ktoré by ste nemali minúť.

Oceňujem aj beštiár, v ktorom si môžete prečítať zaujímavé informácie o jednotlivých nepriateľoch ale aj o osobách ktoré Vás ci už sprevádzajú príbehom alebo sa ocitnú v ňom počas vášho putovania.

Resumé

Novodobý Van Helsing si myslím, má čo ponúknuť hráčom. Je to slušná zábava, ktorá má síce problémy s optimalizáciou výkonu a obtiažnosti, avšak jej unikátne zameranie a štýl, akým sa prezentuje, robí z nej posledného mohykána doby minulej. Vplyv nostalgie však rýchlo zafunguje a dá Vám pocítiť, aké je to opäť byť božím bojovníkom, ktorý ničí všetko zlo, čo sa Vám dostane pod ruky. Herná doba nie je závratná, ale máte tu online co-op, takže znovuhrateľnosť s kamarátom je zaručená a netreba zabúdať aj na vyššie obtiažnosti, ktoré vytrasú z Vás a Vášho ovládača dušu. Hra nie je dokonalá, má svoje chyby a nie je to ani hra roka, ale za Xboxer rozhodne odporúčame.

Evil West

Celkový verdikt

6.8/10
  • Hrateľnosť
  • Trvanlivosť
  • Grafika

Bigajz

People keep asking if I'm back and I haven't really had an answer. But now, yeah, I'm thinkin' I'm back!!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *