RECENZIA Resident Evil Village Gold Edition

Resident Evil Village dostal takzvanú zlatú edíciu, kde Vás čaká okrem základnej hry aj príbehové DLC  Shadow of Rose a Mercenaries. V tejto recenzii sa nebudeme sústrediť na samotný príbeh hlavnej kampane ale rozoberieme si, čo nám Zlatá edícia pridáva navyše.

Najväčšou zmenou je možnosť prejsť príbeh Ethana Wintersa z tretej osoby, ako sme už zvyknutí u remastrov Resident Evil 2 (recenzia tu) a Resident Evil 3 (recenzia tu). Aj napriek snahe je cítiť, že hra ako taká bola uspôsobená na hranie z prvej osoby aj keď tretia osoba je myslím dostačujúco zvládnutá. Je to hlavne vidieť u cutscén, kde sa Vám automaticky pohľad prepína do prvej osoby. Aj na tomto si mohli dať záležať a prerobiť aj tieto dôležité pasáže hry.

Každopádne táto podstatná zmena prináša do hry osvieženie a konečne mám pocit, že opäť hrám starý dobrý Resident Evil.  Verím, že aj Resident Evil 9 bude primárne z pohľadu tretej osoby ako aj očakávaný remaster Resident Evil 4.

Ak sa chcete ale dozvedieť o samotnej hlavnej kampani a našom hodnotení základnej verzie Resident Evil Village, ktorú sme hrali minulý rok z prvej osoby, tak si u nás môžete prečítať recenziu tu: https://xboxer.sk/2021/05/12/recenzia-resident-evil-village/

Optimalizácia hry aj napriek tejto zmene neutrpela a hra má stabilné snímkovanie a beží vo vysokom rozlíšení.  Je na čase sa posunúť k DLC Shadow of Rose.

Recyklovaná Ruža…

Veľmi očakávané DLC Shadow of Rose je pre mňa osobne veľkým sklamaním, ale všetko postupne. Toto príbehové rozšírenie sa odohráva presne 16 rokov po udalostiach základnej hry. Útechou Ethana Wintersa už nie je dieťa, ale teenager vstupujúci do dospelosti. Snaží sa osamostatniť a byť normálnym človekom, ktorý rovnako ako ostatní mladí ľudia chodí do školy. Rose by sa chcela vzdať svojich nadprirodzených schopností, kvôli ktorým sa dostáva do nepríjemných situácií. Jej život je kvôli ním ochudobnený a túži žiť iba bežný študentský život plný skúšok a študovania.

Herná doba tohto DLC je v rozmedzí 2 až 4 hodín, čo je za 20 eur naozaj málo obsahu. Celý príbeh sa odohráva takpovediac v mysli našej slečny Rose, podobne ako titul Evil Within 2, kde taktiež prežívate príbeh v dimenzii predstáv a snov. Bohužiaľ tu to naozaj nebolo zvládnuté tak, ako by som si predstavoval.

Totiž, vývojári tohto DLC doslova recyklovali všetky oblasti z pôvodnej hry a jemne ich upravili. Nenájdete tu absolútne žiadne nové lokality ani zbrane, teda okrem tých nadprirodzených slečny Rose. Je to ako zlý sen ktorý bol pretvorený z lenivosti vývojárov. V tomto sne Rose prechádzate dobre známymi lokalitami, ktoré sú identické s tými, čo ste už videli v pôvodnej kampani. Rose sa túži vzdať svojich schopnosti a ako postupujete v príbehu, tým viac silnie a uvedomuje si svoj dar. Viac Vám nemôžem prezradiť, ale celkovo toto DLC je veľmi priemerné až podpriemerné, či už samotným príbehom alebo aj hernou dobou.

Mercenaries, ako ich dobre poznáme…

Žoldáci tu boli už veľakrát, naposledy v hre Resident Evil 6. Je to už nejaká doba, každopádne čaká Vás 8 máp. Vašou hlavnou výzvou je prechádzať jednotlivými stageami a zavraždiť určitý počet protivníkov čo najrýchlejšie. Čím ďalej sa dostávate, tým väčšie množstvo nepriateľov na Vás útočí. Po každej úrovni danej mapy sa vrátite do svojho úkrytu, kde si môžete nakúpiť a upraviť už známu výzbroj, ktorá je pre Vaše prežitie nevyhnutná.

Okrem toho môžete nájsť v každej úrovni modrý orb, ktorý Vám dá špeciálnu schopnosť. Táto schopnosť Vám ostáva až do konca súčasnej mapy a je tak veľmi dôležité si rozmyslieť, akú schopnosť si vyberiete, keďže máte vždy na výber z 3 rôznych. Taktiež musíte spárovať nielen zacielenie schopností, ale aj zbraní, keďže tieto špeciálne ability z modrých orbov sa viažu aj na špecifické zbrane a bolo by nelogické, keby ste používali pištoľ a máte vybrané schopnosti podporujúce brokovnicu.

Mercenaries je asi pre mňa tým najväčším prekvapením a u tohto módu sa asi najviac zabavíte, aj keď tu nenájdete žiaden príbeh a jedinou Vašou úlohou je prežiť a čo najrýchlejšie povraždiť nepriateľov.

Resumé…

Resident Evil Village Gold Edition je skvelou voľbou, ak ste ešte nemali možnosť si prejsť hlavnú príbehovú kampaň a zároveň dostáť za rovnaké peniaze kompletný balíček obsahu. Ako celok je táto edícia skvelou voľbou a určite ju odporúčame každému milovníkovi tohto univerza.

Kombinácia vysoko nadpriemernej kampane a priemerného DLC so skvelým módom Mercenaries  je určite dôvodom na zakúpenie tejto edície, ktorá má retailovú cenovku 50€.

Ak ste boli v očakávaní a chcete si kúpiť túto edíciu len kvôli DLC Shadow of Rose, tak Vám radím počkať, kým padne cena na prijateľných 30€. Množstvo obsahu, ktoré dostanete naviac mimo hlavnej kampane podľa mňa nemá takú hodnotu pre človeka, ktorý si už prešiel hlavnú príbehovú kampaň minulý rok, aj keď tretia osoba môže byť dostatočný dôvod na kúpu.

Každopádne, Resident Evil 8 Gold Edition je skvelým dielom tejto série a ak ste sa rozhodli si zakúpiť tento titul, tak robíte podľa nás dobre. Záleží už iba od Vás, čo očakávate a ako sa rozhodnete. Za Xboxer aj napriek priemernosti samotného DLC odporúčame. Hlavná kampaň, pohľad z tretej osoby a mód Mercenaries sú dostatočným dôvodom na kúpu.

Resident Evil Village

Celkový verdikt

8.3/10
  • Hrateľnosť
  • Trvanlivosť
  • Grafika

Bigajz

People keep asking if I'm back and I haven't really had an answer. But now, yeah, I'm thinkin' I'm back!!

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *