RECENZIA The Callisto Protocol: Šialenstvo, odznova.

The Callisto Protocol Recenzia

Píše sa rok 2008 a ja ako mladý začínajúci recenzent, ktorý ešte nedostával hry na recenziu, som si to mašíroval do môjho obľúbeného červeného obchodu s hrami. Na Xbox 360 ma tam vtedy čakala úplná novinka menom Dead Space.

Už je to veľa rokov, čo som si tento skvelý titul zahral. Prvé dva diely boli skvelé a tretí diel bol, povedzme, viac akčná FPS z tretej osoby než hororový počin. Píše sa rok 2022 a mne sa do rúk dostal The Callisto Protocol, hra, ktorá je od tvorcov pôvodného Dead Space z už zatvoreného štúdia Visceral Games.

S malou dušičkou som sa pustil do tohto dobrodružstva a veru tvorcovia hry ma naozaj nesklamali. Hra je iná ako Dead Space, ale tá atmosféra je tu. Nuž a o čom táto hra je?

A príbeh?

Hra The Callisto Protocol, zasadená na Jupiterov mŕtvy mesiac Callisto v roku 2320 Vás zasadí do role Jacoba Lee, väzňa v Black Iron. Keď sa mesiac kvôli záhadnej epidémii ocitne v chaose, musí Jacob čeliť svojim najtemnejším obavám a poraziť krvilačné stvorenia, ktoré ho prenasledujú, zatiaľ čo bude odhaľovať temné záhady v srdci mocnej Zjednotenej jupiterskej spoločnosti.

The Callisto Protocol

Keď sa väzni začnú meniť v obludné stvorenia, väznica sa ocitne v chaose. Aby Jacob prežil, musí sa prebojovať do bezpečia a utiecť z väznice Black Iron, pri čom musí odhaliť temné a znepokojivé tajomstvá, pochované pod povrchom Callisto.

Je to nový Dead Space?

Nuž, recenzovaný hororový titul si berie veľa od svojho predchodcu, ale Dead Space využíva náboženskú symboliku, uctievanie a silné halucinácie a to všetko je zahalené našim obľúbeným obeliskom, ktorý mení ľudí v bláznov a následne ich premení na monštrá, na ktoré len tak rýchlo nezabudnete.

The Callisto Protocol mieri hlavne na pokusy na ľuďoch a hlavne logické vysvetlenie celej nákazy. Je to také precitnutie do reality, pri ktorom si uvedomíme veľmi rýchlo ten fakt, že ľudstvo je sebazničujúce a aj napriek našej vysokej inteligencii stačí šialenstvo jednej osoby, ktorá ma moc a je presvedčená o tom že evolúcia sa musí násilne docieliť. 

Samozrejme na našom protagonistovi, ale aj hre samotnej je silno vidieť podpis tvorcov a aj to, že sú stále skvelí tvorcovia a dokážu bezmocnosť, zúfalstvo a strach stvárniť tak, ako to dokázali v roku 2008.

The Callisto Protocol

Dáta a vylepšenia…

Rovnako ako v Dead Space, si v hre vylepšujete zbrane pomocou kreditov. Hra je koncipovaná tak, aby ste si nedokázali na jedno prejdenie vylepšiť všetko a aby ste hru prešli aspoň dvakrát a využili aj režim New Game Plus, ktorý vychádza vo februári. Každá zbraň má niekoľko vylepšení a budete si musieť dvakrát premyslieť, kam svoje kredity zainvestujete. Na Vašej výzbroji veľmi záleží a je to otázkou života a smrti.

Okrem vylepšenia zbraní zbierate datačlánky z osadenstva, ktoré Vám umožnia prístup do jednotlivých častí väzenia ale aj Vám odomyká rôzne audio ale aj textové záznamy z udalostí, ktoré sa udiali počas diania v Black Iron.

Každá úroveň má presný počet týchto datačlánkov a audio záznamov, ktoré viete nájsť v danom leveli. Ak sa Vám podarí ich zozbierať všetky, dostanete achievement hodný 100G. Bohužiaľ, zbroje si tu nebudete môcť vylepšovať ako v Dead Space, ale automaticky asi v polke hry dostanete moderný bojový oblek, ktorý vás riadne boostne. V tomto má Dead Space navrch.

The Callisto Protocol

Lineárny príbeh plný hrôz…

Hra je prísne lineárna a obsahuje 8 úrovní. Celkový playtime je zhruba 9 až 15 hodín, čo nie je najhoršie. Mne osobne to trvalo 10 hodín a 30 minút na normálnej obtiažnosti a to som teda riadne preskúmal cele väzenie a všetky alternatívne oblasti.

Ako sme už spomínali vyššie, každá úroveň má vedľajšie podmiestnosti, ktoré viete preskúmať a ktoré skrývajú rôzne odmeny, buď v podobe návodu na výrobu zbrane, peňazí alebo datačlánku, ktorý Vám odhalí časť príbehu.

Prvá polovica hry je viac o prežití a čelíte menej nepriateľom, keďže ste viac zraniteľní a vaša výzbroj pripomína tú, ktorú si viete zakúpiť v hračkárstve, prípadne ak by ste okradli školníka. Aj to by celkom sedelo.

Potom nasleduje už viac akčná zložka, viac protivníkov a viac streľby a akcie. Hra už nie je taká hororová ale stále je dostatočne strašidelná na to aby ste zbledli.

The Callisto Protocol

A ako sú na tom jednotlivé charaktery a príbeh?

Jednotlivé postavy v tomto divadle smrti a utrpenia sú skvelo napísané a celkovo aj príbeh ako taký je síce také klasické klišé, ktoré ale neurazí a zároveň Vám postupne dopne, ako to celé je. Každý jeden charakter je profesionálne spracovaný a tam naozaj nie je čo vytknúť. Rovnako aj príbeh je šťavnatý, plný prekvapení a zvratov. Samozrejme nečakajte Titanic a sex v aute z roku 1900, ale rozhodne si celé story užijete, ak ste fanúšik hororového žánru.

Mame tu aj negatíva…

Hra má aj negatíva v podobe repetitívneho combatu a keby nebolo assistu uhnutia, pomocou ktorého si zachránite život, tak vás asi z navrhnutého obranného systému raní mŕtvica. Pri tom všetkom chaose je pomaly nemožné, aby ste sa naraz vyhli viacerým protivníkom a je veľmi ťažké trafiť ten dokonalý moment a uhnúť sa.

Ďalším menším negatívom by som určite označil aj nevyváženú obtiažnosť. Na normálnej obtiažnosti nemáte problém umrieť aj niekoľkokrát za sebou v bežnej pasáži. Taktiež by som rád spomenul boss fighty, pri ktorých Vás nesmú ani raz zasiahnuť, inak nasleduje animácia ako si z Vás vyrábajú ručne robený drevený stolík. Musím uznať, že detaily a spôsob, akým dokážete umrieť, sú dovedene do dokonalosti. Obtiažnosť by chcelo rozhodne vyladiť, aby ste pri tomto titule neprišli o nervy.

The Callisto Protocol

Totiž frustrácia naberala grády počas bojov s bossmi a stupňovala sa do bodu, v ktorom som rozmýšľal, kam hodím ovládač a akou silou ho hodím. V niektorých momentoch som si musel dať pauzu, aby som nedostal psychický atak z toho, ako tvorcovia od vás vyžadujú dokonalého bojovníka proti zlu.

Jacob Lee je v prvom rade klasicky vesmírny pašerák, ktorý sa tešil ako si zarobí, zároveň v sebe skrýva ten charakter, ktorý hľadáme u každého hrdinu. Dokonca by som ho prirovnal k akémusi rytierovi na bielom koni (rozumej vesmírnej lodi).

Hru sme recenzovali na Xbox Series S aj na Xbox Series X. Na S-ku mala hra problém pri väčšom počte nepriateľov si udržať stabilných 30fps a na Series X hra bežala plynulo a bez problémov. Hra využíva aj Ray Tracing, volumetrický dym a aj špičkové particle efekty a veru je to radosť hrať na 4K TV s kvalitným ozvučením. 

Resumé…

The Callisto Protocol je skvelý hororový počin ktorý síce nie je dokonalý, ale prináša so sebou skvelú atmosféru, klasický príbeh na rytiera a pomôže Vám prežiť to čo ste prežili v roku 2008. Hru určite odporúčam a určite sa k nej vrátim, keď do hry pridajú sľúbený New Game+. Znovuhrateľnosť zaručuje aj Season Pass, ktorý prinesie aj Story DLC na ktorý sa veľmi teším. Za Xboxer rozhodne odporúčame.

The Callisto Protocol

Celkový verdikt

8/10
  • Hrateľnosť
  • Trvanlivosť
  • Grafika

Bigajz

People keep asking if I'm back and I haven't really had an answer. But now, yeah, I'm thinkin' I'm back!!

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Marek Burdiliak píše:

    Tak ty si inak zhuleny už nedavaj recenzie hrateľnosť + ten tupý combat 0 bodov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *