Xbox Summer Update prinesie Cortanu a veľa ďalších noviniek!

Xbox One

Blížia sa letné prázdniny a s nimi príde aj nový update. Microsoft totiž plánuje cez leto uviesť na Xbox niekoľko noviniek, medzi ktorými nájdeme v prvom rade nový Store a Cortanu. Lenže teraz to vyzerá, že aktualizácií bude oveľa viac a aj preto má update formálne pomenovanie Xbox Summer Update. Z toho by sa dalo usúdiť, že to bude taká veľká aktualizácia, po ktorej chvíľu nebudeme dostávať žiadne nové updaty. Ale ktovie.

No poďme sa pozrieť na novinky. Jednou z noviniek bude zjednotenie obchodov Xbox Store a Windows Store, ktoré so sebou prinesie dve zásadné novinky. V prvom rade to znamená, že do popredia vstupuje formát UWP, Universal Windows Platform, teda aplikácie, ktoré si raz kúpite a potom ich už budete môcť používať na Xboxe, počítači (s Win10) alebo na mobile s Win10. Druhou novinkou je, že vlastne takto sa budú dať nakupovať cross-platform hry, ku ktorým bude patriť napríklad Halo Wars 2 alebo možno aj Rise of the Tomb Raider. No a samozrejme aj nejaké budúce hry, dosť sa špekuluje o Forze Horizon 3 pre PC.

Xbox Summer Update Store

Nový obchod bude mať aj nový design, u nás s tromi sekciami – Featured, Games, Apps. Navyše je ten obchod krajší. Okrem prerobeného rozmiestnenia prvkov si človek môže rýchlo pozrieť cenu hry bez toho, aby musel otvárať celú novú stránku. Na samostatnej stránke s hrou potom človek nájde všetky detaily o nej a tiež tu nájde prehľad všetkých edícií, v ktorých je hra dostupná. Takže základná ponuka už nebude zaspamovaná 6 edíciami jednej hry, ale bude tam len jedna, základná ikonka.

Xbox Summer Update Install Speed

Cortana sa zas postará o to, že konečne využijete hlasové funkcie Xboxu vo veľkom. Kým pôvodné hlasové ovládanie bolo obmedzené len na tie základné súčasti ako je zapínanie/vypínanie konzoly alebo otváranie aplikácií, Cortana už umožní napríklad pozrieť si predpoveď počasia uprostred hry. Takže budete vedieť, či sa vám oplatí ísť von alebo strávite zvyšok dňa s gamepadom v ruke. No a samozrejme je k tomu treba vedieť po anglicky, keďže Cortana rozumie zatiaľ len anglicky ale je celkom možné, že MS postupne zapracuje podporu ďalších jazykov. A to najdôležitejšie, rozprávať sa s Cortanou netreba ako s robotom, ale (skoro) ako s človekom – „Hej Cortana zapni Forzu“ alebo Pozri mi počasie“, samozrejme v angličtine. A teraz veľká novinka: Cortana nevyžaduje Kinect! Stačí headset s mikrofónom.

Xbox Summer Update Cortana

Ďalšou novinkou bude prerobený zoznam My Games and Apps, v ktorom sa už nebudeme pohybovať zľava doprava ale zhora nadol. Výhodou je, že sa na obrazovku zmestí viac ikon a že prístup k Ready to Install zoznamu bude rýchlejší – bude to totiž samostatná ponuka. Sekcia bude už mimochodom dostupná hneď na hlavnej obrazovke, takže nebude treba scrollovať dole. Ak budete inštalovať hru, priebeh inštalácie uvidíte taktiež napravo od hlavného okna.

Xbox Summer Update My Games and Apps

Medzi nové Sociálne funkcie patrí synchronizácia s FB a taktiež dôjde k zjednoteniu Game Hubu medzi PC a Xboxom. To je dobré a hlavne, na počítači by sa tak už konečne mohli prestať zobrazovať hry len z X360, ale mohli by sa začať objavovať aj hry z Xboxu One. Hlbšie prepojenie tiež bude znamenať, že na svojom Xboxe budete odteraz vidieť aj to, kto čo hrá na Steame!

Game DVR dostane opravy týkajúce sa framerate na PC hrách (Quantum Break, Forza 6 Apex, Gears of War: Ultimate Edition) a tiež dostane podporu 4K rozlíšenia. Ďalšou veľkou novinkou bude možnosť upravovať klipy pomocou programov od tretích strán, takže už nebudeme musieť používať len Upload Studio. Rovnako tak je možné, že klipy sa budú dať sťahovať ľahšie do počítača.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *