Xbox One vs Xbox One: Pozrite sa, ako sa zmenil za 15 rokov

Xbox one vs Xbox One

15 rokov vo svete technológií spraví naozaj veľa, aj keď konzoly sa menia v ďaleko menších cykloch. Doteraz sme tu mali len tri generácie Xboxu, menovite One, 360 a… zase One. Názov však nie je všetko a o tom, ako sa zmenil Xbox za posledných 15 rokov, viac napovie nové video od Green Ham Gaming.

Jeho video začína v podstate porovnávačkou hardvéru, ktoré sme mali na pôvodnom Xboxe a na dnešnom Xbox One. Na svoju dobu bol pôvodný Xbox skutočne výkonnou mašinou a statočne prekonával PlayStation 2 v oblasti výpočtového aj grafického výkonu. Perfektnou ukážkou toho, aký výkon dokázal v tej dobe zo seba vydať Xbox, je GTA3 a GTA Vice City. Okrem textúr vo vyššej kvalite mali modely pridaných niekoľko detailov. Autá mali rôzne 3D disky a kvalitou boli niekde medzi San Andreas a GTA IV. Tieto modely si našli nové využitie aj v mobilných verziách, ktoré vyšli v uplynulých rokoch. O tom však možno niekedy nabudúce.

Ako som vravel už vyššie, tak Xbox disponoval na svoj čas vskutku výkonným hardvérom. Obsahoval procesor Intel Pentium III v upravenej podobe, bežiaci na 733 MHz. Skutočnosť, že procesor má rovnakú architektúru ako Xbox One, spätná kompatibilita tu už mohla dávno byť, ale vzhľadom k ukončeným Live službám, absencii achievementov a dnes už zastaralej grafike je to trochu ťažšie. Výkonom však tento procesor ponúkal 1/40 toho, čo AMD v súčasnom Xboxe. Pri grafike je situácia iná. Výkon grafiky v Xbox One je ekvivalentom 225 Xboxov. Pôvodný Xbox disponoval len 64MB RAM. Dnes je to naozaj smešne málo, veď toľko nemajú ani najlacnejšie smartfóny. Xbox One má pre zmenu 8GB RAM, teda 125-krát viac.

Pokiaľ ide o hernú ponuku, Xbox mal jednoznačne viac exkluzivít než Xbox One. Na druhú stranu však zdieľajú niekoľko značiek, ktoré prežili dodnes – DOOM, Elder Scrolls, GTA, ale aj Forza. Ako sa zmenili graficky, môžete tiež vidieť vo videu nižšie.

 

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *