Cliff Blezsinski hovorí o budúcnosti AAA hier

Cliff Blezsinski

Zatiaľ čo na Slovensku sa konajú prednášky, kde aj šarlatáni majú právo vyjadriť svoj odborný názor, v Chorvátsku našťastie vedia, koho pustiť k slovu. Na hernej konferencii v Dubrovníku sa o budúcnosti herného priemyslu rozhovorila ikona herného priemyslu, Cliff Blezsinski.

CliffyB tu vyjadril svoj názor na budúcnosť herného priemyslu a obáva sa o budúcnosť AAA hier. Hneď na začiatku svojej reči prirovnal väčšinu AAA vývojárov k sieťam reštaurácií v USA: „AAA sa začínajú dostávať do rovnakého bodu, v akom sú dnes americké reštaurácie. Máte ich tu veľa, je tam veľa Applebee’s, veľa Outback Steakhouse, veľa Cheesecake Factory a veľa Olive Garden. Nie sú zlé, ale nie sú ani dobré. Skrátka existujú.“

Vraví, že tu existuje kategória asi 8 hier, ktoré pravidelne dostávajú nové pokračovania – napríklad k nim patrí Battlefield, Madden NFL, Call of Duty, Grand Theft Auto alebo Uncharted (?). Podľa CliffyhoB to sú dobré hry, ale vydať ich stojí stovky miliónov dolárov. Dôvodom prečo tieto vychádzajú pravidelne, je, že to sú známe značky so známym menom, ktorému jeho fanúšikovia veria. Hráči sú zároveň skeptickejší voči novým značkám, pretože ešte nemajú také meno ako napríklad Halo.

Halo Reach

Výsledkom drahého vývoja a slabých predajov je, že niektoré štúdiá zatvoria dvere pár mesiacov po vydaní titulu. Napríklad Irrational Games boli zatvorení pár mesiacov po vydaní BioShock Infinite, ktorý na seba bohužiaľ nedokázal zarobiť. O niečo lepšie na tom sú hry od štúdií ako Guerilla Games, ktoré si pod svoje krídla vzalo napríklad Sony. Je to multimiliardový koncern, ktorý nemá problém financovať vývoj hier aj niekoľko rokov – výsledkom však je ohromne populárna hra typu Horizon: Zero Dawn.

Vzniká tu však aj trh AA hier. Ako ideálne príklady takýchto hier CliffyB pokladá Rocket League, Warframe alebo Rust. AA hry sú podľa jeho slov také hry, ktoré ponúkajú zážitok hodný AAA titulu za značne nižšiu cenu. Ako jednu z hier, ktoré by zaradil do kategórie AA hier, je aj jeho vlastná pripravovaná hra Lawbreakers, ktorá vyjde v priebehu roka na PC.

Rocket League

via DualShockers

titulná foto WCCFTech

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *