Prvé hry z Xbox Live Creators Programu si už môžete stiahnuť na Xbox One

Xbox One Logo

Indie služba na Xbox 360 už síce končí, nová éra indie ale začína. Microsoft práve odštartoval službu Xbox Live Creators Program, v rámci ktorého môže vydať svoju hru na Xbox One takmer každý, kto vie programovať.

Nový indie program má však aj svoje obmedzenia a aj keď sa hry môžu vydať na Xbox One, nemajú napríklad podporu achievementov alebo multiplayeru. Službu ocenia predovšetkým malé štúdiá, ktoré chcú publikovať hry multiplatformovo, no nemôžu si dovoliť priveľa vynaložiť na ich vývoj. To zahŕňa aj získanie ratingu od agentúr typu PEGI, ktoré si za takýto rating učtujú stovky až tisíce eur za platformu. Práve Creators Program umožňuje tieto podmienky obísť, čo prináša aj spomínané kompromisy.

Xbox Live Creators Collection

Hry, ktoré sú súčasťou Xbox Live Creators Programu, sú dostupné pre Xbox One aj Windows 10 a sú dostupné cez Store. Na Xboxe sú však oddelené, nachádzajú sa v samostatnej sekcii Creators Collection v obchode. Nateraz je cez program dostupných prvých 9 hier. Nájsť medzi nimi titulyAnimal RivalsBlock DropperCrystal BrawlDerelict FleetERMOGalactiMAX!kubicSpace Cat!Stereo Aereo.

Niektoré hry z tejto ponuky sú gaučový multiplayer (Animal Rivals, Crystal Brawl), iné sú menšie logické hry a niektoré pre zmenu zahŕňajú rytmickosť a vesmír. Vývojári, ktorí chcú publikovať hry cez Creators Program, musia mať vývojársky účet (už od 20 dolárov), musia hru optimalizovať pre Xbox One prostredníctvom špecializovanej sady nástrojov Xbox Live Creators SDK. Ďalej je treba mať na Xbox One aktívny Dev Mode a ich hry musia bežať na engine ako UnityConstruct 2Xenko alebo MonoGame. Vývojári v prípade záujmu môžu prestúpiť z Creators Programu do ID@Xbox.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *