RECENZIA Railway Empire – Zábavnosť až na druhej kolaji?

Mať otca, ktorý sa vyžíval vo vláčikoch bol sen asi každého chlapca. Hrať sa na výpravcu vlakov s ŽSR čapicou musel byť neskutočný zážitok. Dnes tieto krásne modely suplujú rôzne simulátory v podobe hier. Na Xbox ich teda rozhodne nie je veľa, preto sme po Railway Empire siahli bez meškania.

Na úvod treba poznamenať, že rozhodne nie som pravidelný hráč simulátorov. Išlo mi skôr o zábavu, ktorú som podľa trailerov očakával. V mojich predstavách išlo o síce komplexnú zábavu budovania vlakovej infraštruktúry, no ktorá je zameraná hlavne na fun element. Vrhol som sa teda do príbehovej časti, ktorá má slúžiť aj ako tutoriál.

Príbehový mód slúži aj ako vysvetlenie hry. Najťažší tutoriál, aký sme kedy hrali.

Ešte nikdy sa mi nestalo, aby som mal chuť vzdať hranie počas tutoriálu z dôvodu prílišnej obtiažnosti. Poctivo som prepojil prvé mestá, no potom začali prichádzať príliš reálne požiadavky. Vlaková línia je len jedna a teda vlaky nemôžu ísť obojsmerne naraz. Je treba pripraviť výhybky. Pri výhybke treba aj nastaviť smer, akým vlaky pôjdu. Čo mi bolo ľúto, nikde som nenašiel ctrl+z tlačítko, aby som zlé rozhodnutie mohol zvrátiť. Niečo som kúpil omylom, alebo postavil veľmi zle? Smola, výmena línie bude stáť ďalšie nemalé peniaze. Našťastie sa dajú zarábať tým, čo je pre železnice typické – prevoz cestujúcich, tovaru a občas poskytnutie služieb pre konkrétnu firmu, ktorá sa vám ozve. Misie však neposkytujú len „obchodní partneri“, niekedy ide čisto o expanziu svojich amerických dráh, aby ste sa zavďačili čo najviac ľuďom.

Prepojením miest, kúpou vlaku, výstavbou staníc… to stále nekončí. Vždy príde problém.

Jop, je to simulátor. Neviem, čo som vlastne čakal. Zrejme menej simulácie. Rozumiem, že hra bola prezentovaná ako vhodná pre každého, aby tvorcovia prilákali čo najväčší počet potenciálnych hráčov. No cieľovka Railway Empire je celkom inde. Mala by byť úzko zameraná na simulátory, ktorých medzi xboxermi veľa nepoznám. Tu sa dostávame k ďalšiemu neduhu. Pohyb po mape nie je nič moc. Jednoducho kvôli controlleru trvá príliš dlho a hra priam plače za klávesnicou a myšou. Bude skvelé, ak sa vývojári tejto možnosti ovládania chopia, až ju Microsoft definitívne začne podporovať.

Hra je naozaj obšírna. Nerada robí veci za teba. Simulátor fanatici budú krochkať blahom.

Toto som si začal uvedomovať však až časom, keď začalo byť stavanie koľajísk obzvlášť frustrujúce. Už len ten najmenší rozdiel v teréne vytvára tisícové rozdiely v cene výstavby a ak chce mať hra odo mňa presnosť vo všetkom, ako to, že sama nevie ponúknuť precízny pohyb na Xbox ovládači. Ten však počítačová myš vie splniť a preto by som hru odporúčal skôr na Windows 10 s tradičným duom klávesnica + myš. Zatiaľ.

Rozširovanie vlakovej flotily sa robí taktiež ručne. Postupne investuješ zarobené peniaze do výskumu a nákupu novej techniky. Rôznych typov je dosť. Ako v hre pokračuješ, tak postupuje aj herný čas a teda aj herné roky. Keďže sa pri Railway Empire bavíme o starých časoch amerického vlakového rozkvetu, modernejšie vozy prichádzajú samozrejme až po tvrdej drine vlakového magnáta. Zaslúžený oddych sa dá dopriať vyhliadkovou jazdou z pohľadu prvej osoby! Jednoducho nasadneš do jedného zo svojich lokomotív a užívaš si jazdu z mesta do mesta. Nie nadarmo sa hovorí, že správny kuchár by mal ochutnať svoj výtvor.

Možnosti vylepšovania sú viac než dostatočné.

Resumé

Nehladiac na gameplay stránku hry, vizuál je veľmi príjemný. Autori si dali na modeloch vláčikov nesmierne záležať. Otáčať si tie mašiny v obchode bol pre mňa zážitok. Škoda len, že pôžitok bol presunutý na vedľajšiu koľaj, keď som musel kúpene mašiny komplikovane zaradovať do svojej flotily. A to ma najviac hnevá. Nie, ono ma to naštvalo! Na hru som sa veľmi tešil, len to skrátka nie je hra. V čom tkvie zábavnosť hry, keď spôsobuje hlavne nervy? Za mňa palec dole, no verím, že si svoju úzku skupinu fanúšikov nájde. A tým ja, úprimne, závidim.

Railway Empire

Celkový verdikt

7/10
  • Hrateľnosť
  • Trvanlivosť
  • Grafika
  • Zvuk
  • Bez mikrotransakcií?

Herr Roman

Ku Xboxu ma donutílo vydanie GTA IV exklúzivne na konzoly. Od tej doby som si uvedomil pohodlnosť konzolového hrania a dodnes som naň nezanevrel. Ako Xboxer milujem čokoľvek, čo má na obálke R a hviezdičku. Okrem mainstream hier rád skúšam aj menšie tituly. Nech je to aj šialená japan-porno-puzzle hra. A som alkoholik. Či to sa sem už nepíše?

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *