Tieto tri hry sprevádzali Xbox One pri vydaní

Xbox One Day One 2013

Keď vyjde nová konzola, je pravidlom, aby prišla na trh s nejakými hrami. Budúci Xbox bude sprevádzať Halo Infinite, Xbox One X sprevádzala rodinná plošinovka Super Lucky’s Tale a Xbox One sa pri vydaní dočkal hneď troch hier.

Jednalo sa o trojicu hier, z ktorých dve už pár mesiacov po vydaní na Xbox One vyšli aj na PC, čím zároveň stanovili akési nepísané pravidlo tejto generácie, že čo vyjde na Xbox, to vyjde aj na PC. Aj keď realita je zrejme skôr taká, že spackaný launch Xbox One na konci roku 2013 a slabé predaje konzoly nestačili na to, aby si hry na seba zarobili na jedinom zariadení. Všetky tri hry si však až doteraz udržali status konzolovej exkluzivity, vďaka čomu ich nenájdeme ani na Switchi ani na PS4, aj keď dnes to už vyzerá, že Microsoft nemá problém expandovať aj na tieto platformy.

Zberateľov isto poteší skutočnosť, že všetky tri exkluzivity, ktoré sprevádzali Xbox One pri vydaní, sa dajú stále zohnať cez internet, hoci nemusia byť najlacnejšie. Faktom však ostáva, že sa tieto tri edície odlišovali od základných jednak obalom a jednak špeciálnym DLC obsahom.

Dead Rising 3

V abecednom poradí je prvou exkluzivitou Dead Rising 3 od štúdia Capcom Vancouver. Dovolím si povedať, že ide o najlepší diel v sérii a svojimi kvalitami značne predbieha aj svojho nástupcu, Dead Rising 4 z roku 2016, ktorý neskôr vyšiel aj na PS4 v kompletnej edícii. Tretí diel nás zaviedol do mesta Los Perdidos, ktoré bolo výrazne väčšie oproti mapám predošlých hier. Výkon Xbox One umožnil zamoriť mesto stovkami, ba až tisíckami zombíkov, ktorých môžete masakrovať a sledovať neustále rastúce číselko pri slove „Kills“ v hornej časti obrazovky.

Dead Rising 3 tiež využíval dve zaujímavé technológie. Zombíci mohli počuť váš hlas cez Kinect, takže ak ste boli príliš hluční, upútali ste ich pozornosť. Mami, vypni ten vysávač! Ďalšou vychytávkou bola podpora druhej obrazovky cez SmartGlass. Táto funkcia sa dá využívať dodnes a ak si počas hrania zapnete Xbox appku na mobile, môžete ju využiť napríklad na sledovanie mapy a misií a dokonca ste mohli dvíhať telefonáty istej postavy, ktorá vám zadávala misie výhradne cez mobil. Skoro ako keď dostal Neo v Matrixe ten telefón.

A nechýba ani exkluzívne Dead Rising Tribute Pack DLC, ktoré bolo súčasťou Day One edície hry. Tento balíček pozostáva z dvoch sád oblečení, ktoré vzdávajú poctu predošlým hrdinom: Frankovi Westovi a Chuckovi Greenemu. Frankieho balíček obsahuje „Classic“ kostým, zbraň Zombie Slugger, špeciálny skill pohyb a perky posilňujúce vaše ručné zbrane a zdravie preživších. Chuckov balíček zas obsahuje jeho kostým, zbraň Paddle Saw a dvojicu perkov pre vyššiu výdrž zbraní a vozidiel.

Forza Motorsport 5

Napriek tomu, že šlo o graficky najkrajšiu Forzu tej doby, jej vydanie sa nezaobišlo bez kritiky. Obsahovala omnoho menej tratí a áut, než jej predchodkyňa, a aby toho nebolo málo, boli sme svedkami výrazného downgradu okolia tratí. Živé a 3D vymodelované publikum, ktoré sme mohli vidieť v traileri, sa do plnej hry nedostalo a bolo nahradené 2D grafikou. Napriek tomu však ide o hru, ktorá bola skvelá aj vďaka obsahu tvoreného jednak tímom Turn 10 a jednak dlhoročnými partnermi z BBC (Top Gear). Našincov isto potešila skutočnosť, že FM5 priniesla novú trať: Prahu.

Zberatelia však môžu mať ďalší dôvod na radosť. Day One Edition totiž obsahuje tri exkluzívne modifikácie áut 2011 Lamborghini Gallardo LP570-4 Superleggera, 2010 Audi TT RS Coupe a 2013 Ford Focus ST. Všetky tri autá mali vlastný vizuál a výkon.

Ryse: Son of Rome

Finálnou z trojky launchových hier je dodnes ospevovaná hack-n-slash akcia Ryse: Son of Rome od Cryteku. Napriek tomu, že pokračovanie je v nedohľadne, skalní fanúšikovia Xboxu neustále chcú, aby séria pokračovala. Nemáme im čo zazlievať. Ryse malo vyjsť už na Xbox 360 Kinect, napokon však poslúžila na názorné prezentovanie next-gen výkonu. Na obrazovku tak priniesla rozsiahle súboje medzi rimanmi a barbarmi. Implementácia Kinectu bola však obmedzená len na hlas, nie pohyb. Nuž, ak máte Kinect a chcete sekať, musí vám stačiť Fruit Ninja.

Ryse: Son of Rome tiež dostalo zrejme najštedrejšie Day One DLC. Držitelia tejto edície si môžu odomknúť exkluzívnu multiplayerovú mapu Ruins pre Gladiator co-op režim. Exkluzívna je však len z vlastníckeho hľadiska. Môžete si na ňu totiž prizvať aj kamošov, ktorí majú obyčajnú edíciu hry. Mapa sa odohráva v opustenom chráme a rimania sa na nej postavia proti hordám barbarov, napádajúcich vás z každého rohu. Aréna je dynamická, počas hry sa menia úlohy a pribúdajú rôzne blokády. Druhou exkluzivitou je meč Legionnaire’s Trust kovaný majstrami zo Švajčiarskych Álp.

Ryse Son of Rome Day One Edition 2013 Bonus Content

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Jeden komentár

  1. Felix píše:

    Ryse: Son of Rome jsem objevil díky Game Passu a dohrál snad na jeden zátah a paráda.
    Grafika super, hratelnost výborná a příběh mě hodně bavil. Parádní hra. Koupil jsem si i krabičku do své sbírky.

    Pokračování bych bral hned.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *