RECENZIA Call of the Sea

RECENZIA Call of the Sea

Call of the Sea síce nepatrí medzi launch tituly novej generácie, stihol však ešte tohtoročné vydanie a tak sa radí medzi prvé Xbox Series X|S exkluzivity.

Dobrodružná adventúra je zasadená do roku 1934 a prezentuje príbeh nekončiacej lásky manželov Norah a Franka Everhartovcov. Norah trápi záhadná choroba a Frank chce za každú cenu nájsť liek, nech už sa ten nachádza kdekoľvek. Hoci aj na tajomnom ostrove v tichomorí, vzdialenom 74 námorných míľ od Tahiti. A práve tam Frank a jeho expedícia zmizli, takže Norah tam ide na vlastnú päsť zistiť, čo sa s jej manželom, dobrodruhom stalo.

Po úvodnej cutscéne a praktickom tutoriále vstupujeme na ostrov, ktorý nemá po grafickej stránke ďaleko od tých, ktoré môžete poznať z ďalšej morskej hry, Sea of Thieves. Grafika je však prakticky to jediné, čo majú tieto dve hry spoločné. V Call of the Sea na vás totiž čaká objavovanie mysteriózneho ostrova a obrovská porcia hádaniek, ktoré sú priamo napojené na plnenie príbehu. Niektoré sú jednoduchšie, iné sú natoľko náročné a komplexné, že ich dokončenie vie zdvojnásobiť hrací čas celého titulu. Ten je inak celkom krátky; hra má len 6 kapitol, a je priam ideálne, že hra je súčasťou členstva Xbox Game Pass.

Call of the Sea abeceda
Táto hádanka bola pre mňa obzvlášť frustrujúca.

Čo sa ovládania týka, tam mi prekážalo, že Norah je počas chôdze pomalá. Naozaj, naozaj pomalá, a to aj keď zrýchlite krok podržaním RT na ovládači. Toto je niečo, čo ma privádzalo do rozpakov, keď som nejakú zložitú hádanku nevyriešil, a musel ju začať riešiť odznova. Inak čo sa ovládania týka, tam je okrem pohybu postavy k dispozícii aj možnosť interakcie s objektami, a možnosť prehliadnuť si zápisník, do ktorého si Norah zapisuje kľúčové veci (ak ich objavíte) a príbeh, kde sa dočítame nielen, čím si prechádza Norah, ale aj to, čo sa udialo Frankovej výprave a kam tá zmizla.

Po príbehovej stránke mi hra prišla príjemná a na pomery nezávislého projektu bol celkom slušne napísaný, pričom z neho cítiť nádych tvorby H.P. Lovecrafta (zo sveta Cthulhu) a určitú tajomnosť dávnych civilizácií. Príjemným bonusom pre mňa bola prítomnosť dvoch koncov a je len na vás, ktorou cestou sa vyberiete. Dabing je tu na vysokej úrovni, Norah totiž dabuje Cissy Jones. Tá má už 10-ročné skúsenosti s dabingom hier a svoj hlas poskytla napríklad Delilah z Firewatch.

Call of the Sea zápisník
Zápisník zohráva dôležitú rolu.

Z hľadiska technického spracovania je na tom hra dobre; iba raz som natrafil na bug, a to vtedy, keď som prešiel cez textúru istého itemu v hádanke. Čo sa mi ale nepáčilo, bolo príliš okaté obmedzovanie pohybu postavy neviditeľnými stenami v niektorých kapitolách. Inak hra beží v 4K 60fps s Ray Tracingom na Xbox Series X. Na Xbox Series S hra naďalej beží v 60fps, ale v nižšom rozlíšení a RTX využíva vo výrazne menšej miere, skôr sa spolieha o menej náročné SSAO. Napriek tomu je hra naozaj pekná na oboch konzolách.

Resumé

Call of the Sea nepatrí medzi najdlhšie hry, rozhodne však stojí za vyskúšanie. O to viac, ak hľadáte zároveň niečo príbehové a zároveň niečo, čo potrápi mozgovú kôru zmesou kvalitných hlavolamov a hádaniek. Celé je to navyše zasadené do slušnej animovanej grafiky, ktorú si na nových konzolách vychutnáte v 60fps, na Series X dokonca aj s aktívnym Ray Tracingom.

Call of the Sea
Call of the Sea
Developer: Raw Fury
Price: $19.99
Call of the Sea

Celkový verdikt

7.5/10
  • Hrateľnosť
  • Trvanlivosť
  • Grafika

Si xboxer a chceš dostávať echo o tom najpodstatnejšom z Xbox sveta? Sleduj nás na Facebooku a Instagrame.

Jaromír Miko

Xboxer od roku 2008. Bavia ma hlavne open-worldové hry (odchovalo ma GTA), závodné hry a do môjho zoznamu naj musím pridať Sea of Thieves. Dôležité pre mňa je, aby hra bola kvalitná. Môj gamertag: gallardoSVK

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *